de kracht van de juiste vraag

De kracht van de juiste vraag

Waar ligt de kracht van juiste vragen stellen? Het verhaal van Isabelle, recht uit onze coachingpraktijk:

Isabelle was ten einde raad. Ze werkte in een kleine non-profitorganisatie en droeg veel verantwoordelijkheid. Ze ging kapot aan de stress, vertelde ze me. Ze sliep slecht, werd vaak wakker met iets dat op de to-do lijst moest, kwam enkele kilo’s aan omdat chocola haar zowat op de been hield, naast koffie. De laatste maanden vond zelfs haar lief haar niet meer leuk. Hij maakte zich zorgen over haar mentale welzijn maar had in alle eerlijkheid nog het meest last van haar humeur. Isabelle die normaal goedlachs en genereus is, heeft nu een korte lont en kan in huilen (of brullen) uitbarsten over kleinigheden. 

“Dit ben ik niet,” zei ze me. “Ik wil zo niet zijn.”

Voor een coach alvast de perfecte ‘cue’. Als Isabelle dit niet meer wil, is er alvast motivatie om naar wat anders te evolueren.

“Maar ik weet helemaal niet meer wat ik wil,” zei ze ook. “Ik kijk naar vacatures en zie niets dat mij aanspreekt en de jobs die ik leuk vind, ga ik nooit kunnen.” Ze voelde zich als een rat in de val. Ik vroeg haar of ze zin had in een mind-stretchoefening, iets waar ze misschien niets van waarheid in zou herkennen. Het was dan ook een oefening om haar denken even uit het ‘onontkoombare hier en nu’ te krijgen.

“Stel dat je morgen wakker wordt, en alles wat jou nu in de weg staat, is op miraculeuze wijze verdwenen,” vroeg ik haar. Gewoon vanzelf. “Dat kan niet,” antwoordde ze. Ik antwoordde dat ik dat weet, daarom noemen we het ook een mirakel.

Ik verkende met haar hoe – als het mirakel dan toch zou gebeuren – haar dag er zou uitzien. Ze vertelde me dat ze dan op het ochtendnieuws hoort dat iemand in België Euromillions heeft gewonnen, en dat zij dat blijkt te zijn. “Gefeliciteerd!” zei ik enthousiast. “Dat moet schrikken zijn. Hoeveel won je precies?” “Oh weet ik niet, gewoon, heel veel geld, ik zou nooit meer hoeven te werken ” ging Isabelle verder. “Dat lijkt me geweldig!” “Wat zou het eerste zijn dat je zou doen als je van de schok was bekomen?” vroeg ik. Ze zou haar baas bellen en zeggen dat zij de job vanaf nu zelf maar moet doen (en dat zou de beleefde versie zijn, vertelde ze erbij). “Prima,” zei ik haar. “Waaw, dat moet een hele bevrijding zijn. Nooit meer terug, congrats!

Zeg, en hoe zouden de maanden daarna verlopen?” Ze zou een wereldreis maken. Niets ‘fancy’, behalve de Maladiven, de Bahamas en Okinawa, daar mocht het een beetje meer zijn. “Lijkt me geweldig!” vuurde ik haar aan. “En toen kwam je terug thuis. Hoe vul je je dagen sindsdien? ”Isabelle vertelde me over de tijd die ze nam om te experimenteren met wat ze nu echt leuk vindt: elke dag sporten, yoga doen, mediteren, tijd nemen voor zichzelf en haar vriend (intussen, in haar droombeeld, zijn ze getrouwd trouwens, ergens onderweg, exotisch en bescheiden). “En doe je iets professioneel?” vroeg ik. Dat doet ze wel degelijk. Puur voor de lol. Ze hoeft zich geen zorgen te maken om geld, maar wil wel waarde geven aan de wereld en iets leuks doen voor mensen. En zo bouwden we het verhaal verder op. Isabelle ontspande en werd helemaal vrolijk. Ik ook. “Kan je je herinneren dat je ooit in het echt al eens zo’n vrij gevoel hebt gehad? Het gevoel dat je iets deed voor het plezier, ook al hing er zelfs wel geld aan vast?”

Isabelle vertelde me over haar studentenjobs destijds, en ook over een van de projecten waar ze aan meewerkte als vrijwilliger. We verkenden wat haar toen dat gevoel gaf, ondanks het voorlopig niet winnen van het grote lot. Isabelle ontdekte dat er ook zonder enkele miljoenen die uit de lucht vallen wel mogelijkheden kunnen zijn waar ze naar op zoek kan.

Twee weken later kwam Isabelle binnen voor haar tweede sessie. Ze had een grote smile op haar gezicht. “Ik heb zonet mijn ontslag gegeven,” vertelde ze me. “Proficiat!” riep ik enthousiast. Dat doe ik immers altijd als mensen een gewaagde beslissing nemen waar ze beter van worden. Ik vroeg haar of ze een plan of vooruitzichten heeft. “Nee, dat heb ik niet,” zei ze me. ‘Maar als het moet, ga ik toiletten schrobben. Ik heb me nog nooit zo vrij gevoeld.” Ik merkte haar enthousiasme om vooruit te kijken en zich degelijk voor te bereiden. Haar opzeg duurde immers niet zo lang en haar spaarboek was niet oneindig. Dus hup met de geit, alles op alles nu.

Twee maanden later had Isabelle een nieuwe job. Ze had geen toiletten hoeven schrobben, maar het feit dat ze zich voornam dat ook dat een mogelijkheid zou zijn, gaf haar alle vrijheid die ze nodig had om op zoek te gaan naar iets dat nu beter bij haar past.

De kracht van het mirakel zit niet zozeer in het mirakel zelf. Daar heb je immers geen controle over. 

Als dat kon, won iedereen het grote lot. Waar je wel controle over hebt, is zoeken naar de dingen die je vandaag al kan doen, meteen en zonder magie, die jou brengen van waar je niet meer wil zijn naar iets dat je liever zou willen. Door, al was het in je fantasie, los te komen van the hamster in the wheel, van het je gevangen voelen in wat vandaag is, openen zich mogelijkheden in je hoofd die wel degelijk haalbaar zijn. Zelfs al zal niet alles kunnen. Mensen kunnen meer dan je denkt. En af toe gebeurt er toch een klein mirakel, wie weet elke dag!

Kom jij graag ook eens de opties binnen je loopbaan verkennen?

Vraag je gratis kennismakingsgesprek nu aan!

https://makemefly.be/loopbaancoaching/

https://makemefly.be/gratis-kennismaken/


Schuilt er een coach in jou?

Als je interesse hebt in mensen en hen oprecht de beste versie van zichzelf wil laten zijn, worden en blijven, als je interesse hebt om te luisteren naar de dingen waar mensen tegenaan lopen en mee worstelen, en je hebt een absoluut vertrouwen dat mensen het in the end zelf zullen kunnen oplossen, dan schuilt er een coach in jou. Uit het juiste hout gesneden zijn, is een goed begin.

Ben je benieuwd of je ook andere essentiële vaardigheden van een coach bezit? We ontwikkelden een gratis zelftest waarin je jezelf scoort op 10 vaardigheden om te ontdekken of er echt een coach in jou schuilt en of je zin hebt om nog meer over coaching te gaan leren:  Make me Fly! Academy 


Reacties