Wat is zelfzorg en hoe doe ik het?

Wat is zelfzorg en hoe doe je dat nu écht?

Als loopbaancoach komen we geregeld mensen tegen die willen ‘ontsnappen’. Ze snakken naar rust en ruimte. Soms uit zich dat in dromen over het buitenland, soms in zelfstandige worden ‘in eender wat - als ik maar mijn eigen baas kan zijn’. Een andere keer is het niet het werk, maar net de eeuwige perpetuum mobile van het huishouden en het ‘zorgen voor’, waar iemand gillend van wil weglopen.

De term zelfzorg dringt zich dan al snel op. Soms in die mate dat ik me afvraag of de persoon in kwestie geen zelfzorg burn-out aan het kweken is: wekelijkse koffie met de vriendinnen, donderdag datenight met de partner, yoga, therapeut, opleiding gezonde voeding, koude baden, miracle mornings, meditatie,…Terwijl zelfzorg toch voornamelijk gaat over jezelf leren kennen. Wie ben ik en hoe zit ik in elkaar? Wat heb ik nodig om te ontspannen en me energetisch te voelen? En ook: hoe richt ik mijn leven in, zodat ik niet het gevoel heb dat ik eraan wil ontsnappen? 

Vanuit dat idee trok ik vorig weekend met een vriendin op yoga weekend. Omdat we alle twee graag yoga doen en graag een keer rust vinden buiten onze 5-koppige gezinnen. Het weekend overtrof mijn verwachtingen. Niet qua yoga (het was nogal zweverig) en al zeker niet qua eten (gezond is goed, maar er is een grens), maar wel qua ontspanning. Het was wellicht niet de bedoeling van het weekend, maar mijn lachspier werd in elk geval stevig getraind. ‘De slappe lach’ hebben, onnozele mopjes maken en de humor van de meeste situaties inzien: wij kunnen dat. Ik verdiepte me ook geheel onverwacht in de ayurvedische leer en de drie dosha's, Vata, Pitta en Kapha. Zo werd ik eraan herinnerd dat iets nieuws leren en tijd doorbrengen met boeiende, plezante en relativerende mensen voor mij ook zelfzorg is. Meer nog dan die yoga zelf.

Zelfzorg kent duizenden varianten. Leer jezelf kennen. Praat, ontdek, probeer. En raap onderweg het ‘goud’ op: noteer alles wat je ontspanning of energie gaf. Al is het de slappe lach op een doodserieuze activiteit.

Ben jij net als ik een ontdekker met een brede interesse? Krijg je energie van gelijkgestemde, positieve mensen? Leer je graag nuttige en/of boeiende dingen, maar op je eigen voorwaarden?

Duik dan eens in onze Make me Fly! Academy en laat je inspireren door gratis blogs, webinars, e-books of start een van onze cursussen. Laat het een jaar vol persoonlijke groei worden  

Niet verdervertellen maar… dat allemaal delen met jou, dat is voor ons ook een stevige portie zelfzorg. Oh ja, de slappe lach is ook toegestaan.

https://makemefly.be/opleidingenvoorcoaches/

https://makemefly.be/gratis/


Heb je vragen, bemerkingen? Laat maar horen! inspire@makemefly.be

Reacties