blogpost niemand is p perfect

Gewoon is goed genoeg

Een dik jaar geleden schreef ik een blog over ‘de perfecte manier om minder perfect te zijn. Ik citeerde er Brené Brown: "It takes courage to say yes to rest and play, in a culture where exhaustion is seen as a status symbol." Wist ik veel wat er op ons zat af te komen.

Vandaag stel ik vast dat steeds meer mensen die moed niet langer vinden. Dat werktijd en privétijd naadloos in elkaar overlopen. Dat ‘tot adem komen’ er niet meer bij hoort. Dat ‘uitputting’ voor steeds meer mensen een dagelijkse realiteit is geworden. Niet alleen bij onze klanten, maar ook bij onszelf merken we een snakken-naar-vakantie-en-rust-gevoel. Tijd dus om opnieuw aan het roer te gaan staan en een crash te vermijden!

Mijn top 3 van tips die écht werken:

  1. Met stip op één: doe meer van wat werkt! Iedereen is anders en gaat anders met stress en verlies om. Kijk vooral naar jezelf. Merk op wat er voor jou werkt en doe er meer van!
  2. Werkt iets niet? Doe iets anders! Een stevige zilveren medaille voor deze tip. Probeer je iets uit en werkt het niet? Probeer het nog eens. Werkt het nog steeds niet? Stop ermee! Niet alle goede adviezen werken voor iedereen. Er zijn 7,7 miljard mensen – het zou heel bijzonder zijn moest er voor hen allemaal dezelfde oplossing zijn. Durf gewoon te zeggen: dit werkt voor mij niet, en probeer iets anders.
  3. Wees mild en zacht voor jezelf. Alles wat je doet is prima. Je hoeft niet de perfecte partner/ouder/medewerker/vriend(in) te zijn, én daarnaast ook nog eens sportief, creatief en sociaal geëngageerd. Doe wat je kan. Dat is meer dan genoeg. En eens uit de bocht gaan is prima. Erken je gevoelens en laat ze gewoon even zijn. Het is helemaal ok om boos, verdrietig, angstig, gefrustreerd… te zijn.

Vooral aan dat laatste - dat het oké is om eens uit de bocht te gaan - heb ik mezelf de afgelopen weken regelmatig opnieuw herinnerd… Een boek schrijven, een volle agenda met trainingen en coachings, mijn gezin, het sociaal leven dat stilaan terug op gang geraakt,... In elk van deze rollen schuilt de valkuil van perfectionisme.

En dan doet het me deugd om mijn hersenanker uit te gooien en gewoon wat te lummelen en daar heel erg trots op te zijn!

Warme groet,

Loopbaandipje?

 Neem dan contact op met één van onze loopbaancoaches voor een kennismakingsgesprek. Zij kunnen je helpen bij het nemen van loopbaankeuzes en het ontdekken, ontwikkelen en versterken van loopbaancompetenties zodat jij het allerbeste van jezelf kan geven op het werk. 


Reacties