blogpost hoe ontdek ik mijn talenten

Hoe ontdek ik mijn talenten

Ken je dat TV-programma ‘Rijker dan je denkt’? Mensen vinden schatten op zolder, laten het dan taxeren door specialisten. Soms blijkt het een schat te zijn, terwijl jij dacht dat het rommel was, en soms is het gewoon wat het is.

Dagelijks stappen mensen onze praktijk voor loopbaancoaching binnen met dezelfde vraag: wat is mijn ervaring waard? Is het rommel of is het goud? De grote vrees is vaak: mijn ervaring is niks waard. Maar dat heb ik nog nooit echt weten te gebeuren. Wat veel vaker voorkomt, is dat we het zelf niet zien waar onze ervaring, onze kennis en onze talenten nog nuttig kunnen zijn buiten wat je nu doet.

Zo was er Lize, een zeer gespecialiseerd onderzoeker, die nu in de creatieve sector werkt. Zij was ook ongerust dat haar ervaring die ze opbouwde in de academische wereld helemaal weggegooid zou zijn. Dat blijkt gelukkig niet waar te zijn. Of er was Janne, die advocaat was en nu naailes geeft. Er was Jeroen, die in een erg specifieke sector werkte en daarom overtuigd was dat zijn ervaring nergens anders inzetbaar was, dat zijn loopbaanroute al uitgestippeld (en nog erger: ten einde) was. Gelukkig zien wij dat anders. 

Hoe wij loopbaancoaches dat doen? "Door onze ‘sterkte-oren’ aan te zetten. Bij alles wat mensen vertellen over hun werk, hun aanpak, hun aandeel in het werk, wat ze graag doen, wat ze het leukst vonden, denken wij: wat moet je daarvoor kunnen? Wat zie ik die persoon tonen? Wat zie ik gebeuren voor mijn neus? 

"Meestal kom ik met gemak aan minstens 15 kwaliteiten, vaardigheden,… die mensen meteen tonen en die ze elders kunnen inzetten. Ik heb vaak meteen ook wel enkele (soms radicale) loopbaanideeën klaar die het verkennen waard kunnen zijn 😄 (zoals misdaadauteur worden,  it would be so much fun).

Ik ben zo blij dat het helemaal niet hopeloos is!”, zei Jeroen toen hij buitenstapte. En dan zeg ik “Du-huh, natuurlijk niet!” Je moet alleen goud zien als het voor je neus ligt. Wat je ervaring, competenties en talenten betreft, ben je in élk geval rijker dan je denkt! 


Welke vragen krijgen wij zoal in onze loopbaanpraktijk? Kijk even mee:


Vragen? Bemerkingen? We horen het graag! inspire@makemefly.be 

Ontdek hier alles over onze loopbaanbegeleiding en vraag je gratis kennismakingsgesprek aan


Reacties