blogpost 5 vragen om na te gaan hoe het met je gaat

Hoe gaat het met je? 5 vragen om je kompas weer scherp te stellen

Er zijn zo van die momenten dat ik voel dat het tijd is om te herbronnen. Begrijp me niet verkeerd: wat ik doe, doe ik ontzettend graag. Maar té veel werkfun blijft ook niet heel de tijd leuk. 

Tijd dus om het kompas weer even scherp te stellen en mezelf terug om mijn juiste pad te zetten. Bij voorkeur met een lekkere tas warms en in alle rust, zodat ik ongestoord met mezelf in gesprek kan. 

Het zijn altijd dezelfde 5 vragen die ik me op zulke momenten stel.  Ze werken elke keer   

#1 – Hoe gaat het écht met jou?

Eén van de dingen die écht werken, is om elke dag ‘in te checken’ bij mezelf. Even tijd te nemen om mezelf te vragen hoe het écht gaat me me. Zit het goed? Houden zo! Of misschien kan je zelfs iets doen waardoor het nog beter gaat. Voelt het niet goed aan? Maakt je werk je ongelukkig? Niet zeker van je keuze? Spreek dat dan uit - op z’n minst tegen jezelf. Want eerlijkheid duurt het langst, en het heeft geen zin om te faken. Van zodra je weet waar het schoentje knelt, kan je op zoek gaan naar verbetermogelijkheden.

#2 – Wat deed je de laatste tijd dat jou vleugels gaf?

Ik begeleidde ooit een dame die de laatste 8 jaar op haar werk nooit één keer blij was geweest. Het brak mijn hart. Maar het was - gelukkig in een ver verleden - herkenbaar. We accepteren het veel te lang. En dat is jammer, want als je in de flow zit dan voelt dat heel erg fijn. Je gaat dan helemaal op in wat je aan het doen bent en vergeet de tijd. Heerlijk is dat! Dus, wat deed jij de laatste maanden dat jou vleugels gaf? Waar werd je happy van? En waarom? Wat zegt dat over jou?

#3 – Waar stop je beter mee?

Als mensen hun job haten, haten ze vaak maar één stukje van hun job. Een samenwerking, een project,… Wat precies is het dus dat wringt? Welk aspect van je job ben je liever kwijt dan rijk? Waar wil je eigenlijk ‘nee’ tegen zeggen? Of met wie je moet gaan praten? Stoppen met dat ene ding, geeft jou waarschijnlijk een energieboost op andere vlakken. Wat wil jij dus anders, meer of minder?  

#4 – Hoe kan je je zelfzekerheid en slagkracht versterken?

Werkzekerheid bestaat niet. Het is een gekoesterde illusie. Zekerheid is de wetenschap dat als je alles zou kwijtspelen dat je nu hebt, je het opnieuw kan opbouwen. Dat als je je job zou verliezen, je er een andere vindt. Dat als je project niet slaagt, je een ander project zal hebben dat wel slaagt. Daarom is het zo belangrijk dat je weet waar jij echt een kei in bent. Welke condities maken dat jij echt succesvol bent? Dat je blaakt van zelfvertrouwen? Ben je daar nu al, of heb je nog stappen te zetten? Wat heb je hierbij zelf in de hand?

#5 – Hoe wil jij leven?

Het leven heeft pas zin wanneer de things that matter most centraal staan. Je mag nog zoveel verdienen, promotie maken, verantwoordelijkheid dragen,… - als de rest van je leven leeg is, brengt dit alles geen vreugde. Wat is dus voor jou het allerbelangrijkste? En is dat ook duidelijk in de manier waarop je leeft? Want een droom zonder actie, is gewoon maar een droom. En een actie zonder droom is een slag in het water. Je hebt dus beide nodig. Als de dingen dus niet lopen zoals je had gewenst, is dat geen reden om op te geven, maar eerder een signaal dat je een beter plan nodig hebt.


Geraak je er zelf niet uit? Of zie je iemand in je omgeving worstelen met zichzelf?

Loopbaanbegeleiding geeft je tijd en ruimte om stil te staan, je kompas scherp te stellen en jezelf heruit te vinden. Onze loopbaancoaches zijn graag jouw gids.

Meld je hier aan voor een gratis verkennend gesprek.


Reacties