blogpost_werkgeluk_loopbaancoaching_leuven

Eerste stap naar nieuw werk-en levensgeluk

Het gevoel hebben dat je werk, je werkcontext of de combinatie van je werk en de rest van je leven je stilaan opeet, is bijzonder onprettig. Mensen voelen zich onmachtig, onkundig, hebben het gevoel te falen, schamen zich, voelen zich ongelukkig,... Ze weten vooral niet waar ze moeten beginnen, want vaak spelen ook andere factoren een rol, zoals hoe je omgaat met situaties, druk die je jezelf misschien oplegt in je werk of daarbuiten, (werk)relaties die je geen deugd doen, de thuissituatie,... Daardoor zetten ze soms erg laat de stap naar hulp.

Hoe zet je die eerste stap naar nieuw werk- en levensgeluk? 

De eerste stap is toegeven dat het nu niet goed zit. We ontwikkelden deze zelftest om je wat structuur te bieden. Bij Make me Fly! kijken we liefst vooruit, vertrekkend vanuit de basis. We houden - samen met onze (intussen duizenden) klanten - 4 centrale vragen voor ogen: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat heb ik nodig? Waar wil ik naartoe met mijn werk én mijn leven? Back to basic, het kompas terug kalibreren. Dat zet jou al steviger in wat op dat moment voor jou wankelt. 

Pas daarna kijken we of dat ‘hier’ kan (en hoe dan) of dat je je geluk elders moet beproeven. Niet alles tegelijk dus. De meeste van onze klanten veranderen niét van job na een begeleiding, want dat blijkt niet nodig. Kleine aanpassingen aan je werkpakket, je werkwijze, hoe je je talenten inzet zijn soms voldoende. De angst dat je alles zal moeten achterlaten dat je hebt verworven door er gewoon over na te denken, is dus onterecht. De angst dat je professioneel echt nergens anders past, is ook onterecht. Daarover hadden we het al eens in deze podcast.

Je pakt het beter sneller dan later vast

Het is nooit te laat om te beseffen dat het zo niet werkt en om er iets aan te doen. Wij zien het je liever sneller doen dan later.  Sommige dingen in de wereld van werk veranderden de voorbije 10 jaren, maar wat niet verandert, is het verwoestende effect van te lang te blijven in een situatie die niet werkt voor jou. 10 jaar verder kan ik enkel bevestigen dat ik niets dan schoonheid zag bij de mensen die ons team en ikzelf mochten begeleiden. Ze komen allemaal terug bij hun glimlach, bij de ene sneller dan bij de andere (het vergt soms wat zoeken en een beetje geduld en doorzettingsvermogen). Maar als je er wat mee doet, komt het sowieso goed (beloofd!).

Loopbaancoaching niet enkel door de loopbaancoach

Volgens ons kunnen er nooit teveel loopbaancoaches zijn. Sure, een externe coach heeft meer vrijheidsgraden. Wij kunnen namelijk geheel onafhankelijk denken, verkennen en met je werken en zijn bovendien gebonden aan beroepsgeheim. Het is ook ons ‘métier’. 

Ook als leidinggevende of HR-professional kan je coachende vaardigheden trainen, om oplossingsgericht om te gaan met loopbaanvragen en -knopen.  (in onze Opleiding tot Oplossingsgericht Coach bijvoorbeeld). 

Of er een coach in jou schuilt, kan je hier testen. 


Zit het niet lekker voor jou momenteel? Kennismaken met ons is altijd gratis en verbindt je tot niks. 

Loopbaancoaching maakt hoopvol, want al na 4 uur loopbaanbegeleiding stappen onze klanten buiten met nieuwe moed, nieuwe opties, perspectieven, een nieuwe aanpak en vooral: een grote smile op het gezicht :-).

Liever lezen? Duik in ons boek ‘GOESTING! Opnieuw plezier vinden in je werk én je leven’, hernieuwde uitgave!Reacties