Opleiding tot Oplossingsgericht Coach

"Anderen helpen zichzelf te helpen."

Word Oplossingsgericht Coach

Droom je ervan om anderen te coachen?

Rilla Lysens van Make me Fly! in actie als coach

Als Oplossingsgericht Coach ben jij de procesbegeleider die ervoor zorgt dat je ‘klant’ oplossingen vindt voor problemen waar hij tegen aanloopt. Niet door te focussen op alles wat mis gaat, maar door te zoeken naar wat hij wel wil. Dat maakt van Oplossingsgerichte Coaching een snelle en doortastende methode die vederlicht en fijn aanvoelt voor coach én klant.

Wil jij…

 • als coach werken in een eigen coachingspraktijk of een groepspraktijk?
 • als professioneel coach aan de slag op je werkplek als leidinggevende, teamleader, vertrouwenspersoon, zorgprofessional, onderwijspersoneel of HR-professional?
 • jezelf beter leren kennen en handvatten vinden om beter en effectiever te connecteren met je omgeving?

En…

🔥Wil je af van de shit en de drama van de probleem georiënteerde aanpak?

🔥Wil je de energie, constructiviteit en connectie voelen van Solution Focus?

🔥Wil je de Oplossingsgerichte Methode aanleren én ook leren hoe je als coach het proces begeleidt?

🔥Wil je een opleiding volgen die je de handvaten geeft waar je echt iets mee kan in de praktijk?


Dan is onze Opleiding tot Oplossingsgericht Coach wat jij nodig hebt om te leren coachen!

Vraag nu je gratis discovery gesprek aan*
*Tijdens het discovery gesprek bekijken we met jou je wensen en aspiraties, maken we verder kennis en beantwoorden we al je vragen over de opleiding. Het is gratis, online en geheel vrijblijvend. Je beslist pas nadien tot deelname.

Solution Focus als krachtige kapstok voor resultaatgerichte coaching

Sinds het ontstaan van de psychologie als wetenschap wordt er vooral gekeken naar ziekten en ‘disorders’. Gelukkig kwam daar eind vorige eeuw verandering in met het ontstaan van de positieve psychologie, een stroming die zich vooral richt op positieve ervaringen die mensen kunnen hebben en onderzoekt wat mensen weerbaar en krachtiger maakt.


Oplossingsgericht werken of solution focus vond zijn ontstaan bij een groep therapeuten die gefrustreerd waren over de traagheid en de lage opbrengst van hun traditionele gespreks- en therapeutische technieken. Ze ontwikkelden een heel nieuwe aanpak: een krachtige combinatie van aanvaarden wat is én daarnaast streven naar wat geweldig zou zijn, gebruik makend van je kwaliteiten, je mogelijkheden en de opportuniteiten die er reëel liggen.


Anders dan wat men gewend was, vertrekt oplossingsgericht werken vanuit de overtuiging dat ‘al wat men aandacht geeft, groeit‘. Een diepgaande probleemanalyse zorgt vooral voor veel zwaarte en durft wel eens het gevoel op te wekken dat het ‘probleem’ een niet-te-overkomen berg is. Dat wil echter niet zeggen dat wij als oplossingsgericht coach problem-phobic zijn. Alleen kunnen we (zo zei Einstein) een probleem meestal niet oplossen met de denkwijze die ze heeft veroorzaakt. Daarom gaan we vooral op zoek naar wat wél werkt, gaan we klachten omzetten in doelen en gaan we samen met onze klant kleine stappen zetten in de richting van wat hij of zij wenst


Solution focus vormt de kapstok van de Make me Fly! coachingsmethode, én ook al onze opleidingen worden op een oplossingsgerichte manier gegeven. Once you go Solution Focus, you never go back… Verwacht je in onze Opleiding tot Oplossingsgericht Coach dus aan een stevige onderdompeling in Solution Focus en een persoonlijke transformatie in de manier waarop je zelf in het leven staat. Van onze deelnemers krijgen we wel vaker de feedback dat deze opleiding hen ook als mens beter heeft gemaakt. ❤️


Wil je meer weten over Solution Focus? In ons gratis e-book ‘Ontdek de basis van oplossingsgerichte coaching vertellen we je meer over het ontstaan, de basisprincipes en de voordelen van Solution Focused Coaching. 


icoon van quote

Solution Focus dwingt tot stoppen met klagen, en tot het formuleren van een positieve vraag. Zo komt naar boven wat echt belangrijk is. (Sofie)

icoon van quote

Je begint eraan met een positieve insteek, waardoor je meer kans hebt om effectief veranderingen door te voeren ipv daar angstig tegenover te staan. (Annelies)

icoon van quote

De sessies zijn enorm krachtig! Door de heldere manier van communiceren en meedenken kan je echt je eigen weg vinden en stappen zetten. (An)

"Met een methode alleen geraak je er niet."

Toen ik (Els) mijn opleiding psychologie afrondde, had ik een stevige academische basis verworven, maar helaas weinig geleerd over het ‘hoe’. Hoe moet je mensen helpen? Hoe begrijp je mensen in wat ze willen? Hoe zet je hen op weg zodat zij blij zijn en ik er zelf ook blij van word? Vragen die ik voor mezelf probeerde te beantwoorden in mijn carrière in HR. Het is daar dat ik de smaak van het coachen écht te pakken kreeg. Dit was wat ik wou! Dit bracht écht iets bij voor mensen! 


Ik coachte vanuit de buik en vanuit gezond verstand. Dat ging een eindje mee, maar eigenlijk wist ik niet zo heel goed waar ik mee bezig was. Dus ging ik op zoek naar een opleiding. Want coachen leer je, net zoals het toepassen van sociale wetgeving trouwens, niét op school. Ik volgde 2 coachopleidingen: eentje was methodisch en leidde me binnen in de fantastische wereld van Solution Focus, het Oplossingsgericht Werken. Maar daar ontbrak iets. Ik kende de technieken wel, maar kon nog altijd geen goed gesprek leiden. Dus volgde ik een tweede, totaal andere opleiding. Die was sterk in het aanleren van procesbegeleiding (van aanmelding to afscheid, zeg maar), maar heel erg analytisch en probleemgericht. 


En zo kwam ik bij mijn eigen formule terecht, een formule die ook mijn ‘partner in crime’ Rilla kon bezielen. 

Rilla volgde uiteraard haar eigen weg. Opgeleid in communicatie en HR startte ook haar pad in HR. Ze volgde haar coachopleidingen bij o.a. Jef Clement. Onze paden kruisten toen ze het bedrijf waar ze HR-verantwoordelijke was moest sluiten: iedereen aan een nieuwe job helpen, het gebouw te koop zetten en tenslotte zichzelf ontslaan. Ook zij zat op haar honger: er moest meer mogelijk zijn voor mensen. Ze verdiepte zich in stress en burnout en schoolde zich bij in Oplossingsgericht Coachen. Ze was helemaal ‘verkocht’. Rilla kwam op het pad van Make me Fly! (of was het omgekeerd) en wist: ‘hiermee wil ik verder gaan’. 

“We ontwikkelden een coachopleiding zoals wij die zelf hadden willen volgen.”

Tijdens onze interacties met klanten, leidinggevenden en coaches, ontdekken we telkens opnieuw de kracht van de oplossingsgerichte benadering. In plaats van te focussen op problemen en obstakels, ligt de nadruk op het verkennen van gewenste toekomstige scenario’s en het identificeren van kleine, haalbare stappen om daar te komen. Deze aanpak is uiterst effectief en zorgde voor positieve veranderingen bij duizenden klanten.


En dat delen wij supergraag met de rest van de wereld! Volgens ons kunnen er nooit teveel coaches zijn. Coachen maakt immers deel uit van ontzettend veel rollen en zal dat in de toekomst nog meer doen. Nooit teveel coaches, maar dan wel goed getrainde, onderlegde coaches die weten waar ze mee bezig zijn. Dat is onze missie!


We ontwikkelden deze coachopleiding vanuit onze gezamenlijke kennis, expertise en ervaring. We delen wat we weten, zelf leerden en al jarenlang toepassen om mensen écht verder te helpen. De Opleiding tot Oplossingsgericht Coach is de coachopleiding die wij zelf hadden willen volgen!

Coachen als een pro leer je door te oefenen

Iedereen mag zich zomaar ‘coach’ noemen en de term ‘coaching’ wordt te pas en te onpas gebruikt, soms op manieren die niet echt correct zijn. Nochtans is goed kunnen coachen een echte metier die je moet leren. Als coach ondersteun je (globale) levenssituaties, help je bij het verbeteren van prestaties en vaardigheden, ondersteun je mensen in hun zelfredzaamheid en ga je samen met hen op zoek naar manieren om voor hen wenselijke situaties te creëren.


Niet iets om licht over te gaan dus… Het is niet omdat mensen makkelijk met je kunnen praten dat je automatisch een goede coach bent. Als coach heb je écht een impact op het leven van anderen en dat maakt dat professioneel coachen meer is dan ‘gewoon een babbeltje doen’. 


Ja, nemen wij ons vak heel erg serieus. 🤓 We vinden coachen megaleuk en het ligt ons nauw aan het hart. 💖 We blijven onszelf uitdagen door te blijven bijleren. En we staan nog steeds dagelijks in de praktijk als oplossingsgericht coach en trainer.


Onze liefde én vaardigheden voor het coachvak geven we door in de Make me Fly! Academy en in de live Opleiding tot Oplossingsgericht Coach. 


6 redenen om te kiezen voor onze Opleiding tot Oplossingsgericht Coach 🤩

checkbox

1. Blended Learning

Onze opleiding bestaat uit online theorielessen, live opleidingsdagen, oefenmomenten, online masterclasses en community learning. Voor de eerste live dag doorloop je zelfstandig de online cursus ‘Solution Focus: Basic Coaching Skills’ (t.w.v. 599€). We dompelen je echt helemaal onder in Oplossingsgericht Coachen.
checkbox

2. Veilige leeromgeving

Tijdens de live dagen werken we altijd met kleine groepen. We zorgen voor échte verbinding en veiligheid. Leren doe je van en met elkaar. Elke groep krijgt heeft ook een eigen WhatsApp-groep, zodat je met elkaar in contact kan blijven tussen de live opleidingsdagen door.
checkbox

3. Fun, fun, fun

Er is bij ons ons ‘een hoekske af’ 😜 We willen dat wat we doen plezant is, en dat onze deelnemers plezier ondervinden van het leren. Er wordt dus behoorlijk wat afgelachen. En we zorgen ervoor dat het nooit saai wordt. We voorzien een hele variatie aan werkvormen en oefeningen om het boeiend en afwisselend te houden.

checkbox

4. Insights Discovery

Zelfzorg en zelfkennis zijn belangrijk voor een coach. Daarom krijg je tijdens de opleiding je persoonlijke Insights Discovery profiel (t.w.v. 495€) én geven we ook uitleg over het Insights Discovery model. Je krijgt daarbij ook toegang tot de online verdiepingscursus over Insights Discovery op onze Academy.
checkbox

5. Coach community

Als deelnemer van onze coach opleidingen word je automatisch lid van onze community van oplossingsgerichte coaches. Het is een plek om te leren van elkaar en te groeien met elkaar. Tijdens de opleiding kan je terecht bij Els en Rilla en hun team, voor vragen en ondersteuning.
checkbox

6. Vanuit de praktijk

We leren je coachen vanuit de praktijk, vanuit onze eigen ervaringen, en dat is niet altijd ‘volgens het boekje’. We delen eerlijk met jou waar het moeilijk wordt en wat wij dan zelf doen. We coachen zelf nog elke dag en leren je alles wat je moet weten en kunnen om zelf in het vak te kunnen stappen.
Make me Fly! oplossingsgerichte coaching training

Live opleiding sinds 2018

De opleiding wordt zelf gegeven door Els en Rilla, live in Leuven.

Make me Fly! oplossingsgerichte coaching training

Online Academy

De basis over Solution Focus leer je zelfstandig in onze Online Academy.

Make me Fly! oplossingsgerichte coaching training

+ 80 coaches opgeleid

Al meer dan 75 deelnemers behaalden het certificaat ‘Oplossingsgericht Coach’.

Over de Opleiding tot Oplossingsgericht Coach

In de Opleiding tot Oplossingsgericht Coach leer je de basis van coaching, ontwikkel je coachvaardigheden en verfijn je je skills met extra tools en technieken om het proces vlot te houden. Naast een stevig theoretisch fundament – met de Solution Focus methode als kapstok – bieden we je tijdens de opleiding tal van oefenkansen aan. Op het einde van je traject ben je klaar om in de praktische proef te tonen dat je op een professionele, oplossingsgerichte manier kan coachen. Dan overhandigen we je met veel trots je certificaat van Oplossingsgericht Coach.

Het programma

Rilla Lysens van Make me Fly trainer en coach in de opleiding tot oplossingsgericht coach
De Opleiding tot Oplossingsgericht Coach start met een online opleidingsprogramma waarin de theoretische basis wordt gelegd, aan de hand van bijna 10 uur videomateriaal, gecombineerd met een werkboek, demo’s en support op afstand. Tijdens de 8 live opleidingsdagen die hierop volgen, wordt dieper ingegaan op essential en advanced coaching skills en leer je de theorie toepassen. Tijdens de laatste opleidingsdag heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan de Praktische Proef om het certificaat van Oplossingsgericht Coach te behalen. Na dit krachtig groeitraject ben je in staat om meteen aan de slag te gaan als oplossingsgericht coach.

Online programma 'Coaching: Basic Skills' t.w.v. 599€

In dit online opleidingsprogramma neem je zelfstandig de theoretische basis over Oplossingsgerichte Coaching door. Bij elke les horen oefeningen die je maakt ter voorbereiding van de live opleidingdagen. Je volgt deze opleiding dus thuis, op je eigen tempo. Meer informatie vind je hier.

Essential Coaching Skills

Tijdens de eerste 4 live opleidingsdagen krijg je het werken en denken vanuit de Oplossingsgerichte Methode echt in de vingers. Daarnaast trainen we jou op een interactieve manier in essentiële coachingsvaardigheden zoals  

 • een werkbare en realistische coachvraag formuleren
 • ‘zinvol’ en actief luisteren (trust us, niet gemakkelijk als je met het proces bezig bent intussen!)
 • liefdevol carefronteren waar nodig
 • terwijl jij als procesbegeleider de ogen op de bal houdt, op het doel
 • herkaderen, lef triggeren en zorgen voor een ontspannen sfeer waar emoties hun juiste plek hebben
 • ….

Je leert ook inschatten wat het meest nuttig kan zijn op het juiste moment voor jouw klant.

Advanced Coaching Skills

Tijdens de volgende 4 live opleidingsdagen wordt er veel geoefend, met elkaar maar ook met “echte klanten” (mensen die jij nog niet kent en die zich door jou laten coachen als oefenmoment). De kunst van coachen zit in de combinatie van 2 dingen: een stevige technische en procestechnische basis enerzijds, en veel vlieguren opbouwen onder vakkundige begeleiding anderzijds. We werken in kleine groepen, zodat we steeds kunnen observeren, bijsturen en ondersteunen.


Verder leer je ook:

 • het proces vlot te houden. Want waar het ene coachingstraject schijnbaar vanzelf loopt, doet het andere dat niet. En dan is het aan jou als coach om hiermee om te gaan.
 • 7 tools die je extra kan inzetten tijdens het coachproces. Zo kan je als coach nog beter afstemmen op de noden van de klant.
 • als coach nog beter en met meer gemak de volledige procesmonitoring opnemen en de verantwoordelijkheid over het proces opnemen.
 • de  ‘party poopers’ herkennen, liefdevol hanteren en ombuigen samen met je klant.

Tenslotte krijg je ook je persoonlijke Insights Discovery profiel en leer je je eigen uitdagingen en valkuilen als coach beter kennen.

Certificatie

We ronden de opleiding af met een praktische proef. Tijdens de praktische proef toon je ons dat je de basisvaardigheden van een coach goed beheerst in een coachingsessie met een proefpersoon. Je maakt bovendien voorafgaand een individueel werkstuk waarin we je groei en evolutie en vele andere vaardigheden als coach willen kunnen vaststellen. 


Voel je je nog niet helemaal klaar voor de praktische proef? Geen nood, we organiseren de praktische proef minstens 2 keer per jaar en geven je 1 jaar de tijd (vanaf de laatste opleidingsdag) om deel te nemen. Met twijfels of vragen kan je natuurlijk steeds bij ons terecht. Als alles goed gaat kunnen we jou vol trots je certificaat overhandigen.

Inbegrepen in deze opleiding 🎁

Coach in 30 dagen

Levenslange toegang tot onze online cursus 'Coach in 30 dagen', waarin we je helemaal onderdompelen in de wereld van coaching.
Meer info
t.w.v. 199€

7 essentiële vaardigheden

Levenslange toegang tot de online cursus '7 essentiële vaardigheden voor de Oplossingsgerichte Coach'. In deze cursus nemen we je mee doorheen 7 écht essentiële vaardigheden van de Oplossingsgerichte coach, met bij elke module oefeningen en toepassingen in de coachingspraktijk en gesprekken van alledag.
Meer info
t.w.v. 199€

Je persoonlijke Insights Discovery profiel

Leer jezelf nog beter kennen door Insights Discovery! Insights Discovery is een eenvoudig en toegankelijk kleurenmodel dat inzichten aanreikt over onszelf en anderen.Iedereen heeft alle vier de kleuren in zich, het is de combinatie van deze vier kleuren die ons uniek maakt. De vier kleuren verwijzen naar gedragseigenschappen die we meestal het liefst of gemakkelijkst laten zien.
Meer info
t.w.v. 330€

Insights Discovery Verdiepingscursus

Naast je persoonlijke profiel en een opleidingsmoment over het Insights Discovery model ontvang je ook levenslange toegang tot de verdiepingscursus. Leer je eigen sterktes en valkuilen kennen en ga aan de slag met het Insights Discovery model in je coachings.
Meer info
t.w.v. 147€

Toegang tot de Coaching Community

Als deelnemer van de Opleiding tot Oplossingsgericht Coach maak je deel uit van de Coaching Community waar je in contact komt met andere oplossingsgerichte coaches.
groepsfoto tijdens de opleiding tot oplossingsgericht coach bij make me fly in Leuven

Praktisch

De Opleiding tot Oplossingsgericht Coach wordt 2 keer per jaar ingericht. 


De eerste module ‘Solution Focus: Basic Coaching Skills’ gaat online door en volg je op je eigen tempo. We verwachten wel dat je deze module hebt afgerond voor de eerste live opleidingsdag.


De live opleidingsdagen gaan door in de Hoorn in Leuven, onze prachtige uitvalsbasis. Samen met ons geniet je van alle comfort, lekker eten (we houden rekening met intoleranties/allergieën) en een ontspannen sfeer. In de Hoorn vinden we allerlei verborgen hoekjes en inspirerende plekken om onze coachingskills ook in kleinere groepen te oefenen.

deelnemers tijdens de tive opleiding tot oplossingsgericht coach in leuven

Data najaar 2024

 • 10 & 11/10/2024 (9.30 - 17.00)
 • 14 & 15/11/2024 (9.30 - 17.00)
 • 12 & 13/12/2024 (9.30 - 17.00)
 • 16 & 17/1/2025 (9.30 - 17.00)
 • online masterclass tvv de praktische proef op 14/3/2025 12 - 13.30
 • praktische proef 28/3/2025

Kies voor éénmalige of gespreide betaling

Betaal in 1 keer

€ 4997,-

6 maandtermijnen

6 x € 847,-

12 maandtermijnen

12 x 447,-

Wat onze deelnemers zeggen

Deze opleiding is een aanrader voor zowel startende coaches als mensen die al wat ervaring hebben. Een fijne mix van theoretische kaders en gelegenheid tot oefenen. Het interactieve aspect zorgt voor een leuke flow en levert vaak grappige momenten op. Pittig, maar ik had het voor geen geld van de wereld willen missen.
Nathalie


Els Deboutte en Rilla Lysens van Make me Fly!
Beperkte plaatsen!

Word Oplossingsgericht Coach

Start meteen met de eerste module 'Solution Focus: Basic Coaching Skills'. Zo ben je helemaal voorbereid voor de eerste live opleidingsdag op 10 oktober 2024. Na de praktische proef op 28 maart 2025 mag jij je fier 'coach' noemen!


Daarnaast krijg je ook nog:

 • direct toegang tot de cursus 'Coach in 30 dagen' (t.w.v.199€)
 • direct toegang tot de cursus '7 essentiële vaardigheden voor de Oplossingsgerichte Coach (t.w.v. 199€)
 • je persoonlijke Insights Discovery profiel op dag 7 van de opleiding (t.w.v. 330€)
 • toegang tot de online verdiepingscursus over Insights Discovery (t.w.v. 147€)
 • toegang tot onze Coaching Community ❤️ (t.w.v. 249€)

Gratis online discovery gesprek

Twijfel je nog ? Vraag dan nu een gratis online discovery gesprek aan. We maken graag tijd voor jou om dieper in te gaan op al je vragen!
Els Deboutte aan het werk als oplossingsgericht coach

Schuilt er een coach in jou?

Onze Opleiding tot Oplossingsgericht Coach is voor iedereen die

 • op het werk een coachende rol opneemt of wil opnemen;
 • als leidinggevende meer of beter wil kunnen coachen;
 • als HR-professional de kracht van het oplossingsgericht werken wil leren inzetten;
 • in een eigen coachingspraktijk of in een groepspraktijk aan de slag is of wil starten als oplossingsgericht coach.


Benieuwd of er een coach schuilt in jou? Doe de zelftest!