Coach worden?

Start nu met de Opleiding tot Oplossingsgericht Coach!

Droom je ervan om anderen te coachen en wil je dat op een oplossingsgerichte manier leren doen? 

In dit krachtig groeitraject tot oplossingsgericht coach leer je de basis van coaching, ontwikkel je coachvaardigheden en verfijn je je skills met extra tools en technieken om het proces vlot te houden. Naast een stevig theoretisch fundament – met de Solution Focus methode als kapstok – bieden we je tijdens de opleiding tal van oefenkansen aan. Op het einde van je traject ben je klaar om in de praktische proef te tonen dat je op een professionele, oplossingsgerichte manier kan coachen. Dan overhandigen we je met veel trots je certificaat tot oplossingsgericht coach.

Wil jij…

 • als coach werken in een eigen coachingspraktijk of een groepspraktijk?
 • als professioneel coach aan de slag op je werkplek als leidinggevende, teamleader, vertrouwenspersoon, zorgprofessional, onderwijspersoneel of HR-professional?
 • jezelf beter leren kennen en handvatten vinden om beter en effectiever te connecteren met je omgeving?

*Tijdens het discovery gesprek bekijken we met jou je wensen en aspiraties, maken we verder kennis en beantwoorden we al je vragen over de opleiding. Het is gratis, online en geheel vrijblijvend. Je beslist pas nadien tot deelname.

Het programma

De Opleiding tot Oplossingsgericht Coach start met een online opleidingsprogramma waarin de theoretische basis wordt gelegd, aan de hand van bijna 10 uur videomateriaal, gecombineerd met een werkboekn demo’s en support op afstand. Tijdens de 8 live opleidingsdagen die hierop volgen, wordt dieper ingegaan op essential en advanced coaching skills en leer je de theorie toepassen. Tijdens de laatste opleidingsdag heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan de Praktische Proef om het certificaat van Oplossingsgericht Coach te behalen. Na dit krachtig groeitraject ben je in staat om meteen aan de slag te gaan als oplossingsgericht coach. 

Online programma 'Coaching: Basic Skills'

In dit online opleidingsprogramma neem je zelfstandig de theoretische basis over Oplossingsgerichte Coaching door. Bij elke les horen oefeningen die je maakt ter voorbereiding van de live opleidingdagen. Je volgt deze opleiding dus thuis, op je eigen tempo. Meer informatie vind je hier.

Essential Coaching Skills

Tijdens de eerste 4 live opleidingsdagen krijg je het werken en denken vanuit de Oplossingsgerichte Methode echt in de vingers. Daarnaast trainen we jou op een interactieve manier in essentiële coachingsvaardigheden zoals  

 • een werkbare en realistische coachvraag formuleren
 • ‘zinvol’ en actief luisteren (trust us, niet gemakkelijk als je met het proces bezig bent intussen!)
 • liefdevol carefronteren waar nodig
 • terwijl jij als procesbegeleider de ogen op de bal houdt, op het doel
 • herkaderen, lef triggeren en zorgen voor een ontspannen sfeer waar emoties hun juiste plek hebben
 • ….

Je leert ook inschatten wat het meest nuttig kan zijn op het juiste moment voor jouw klant.

Advanced Coaching Skills

Tijdens de volgende 4 live opleidingsdagen wordt er veel geoefend, met elkaar maar ook met “echte klanten” (mensen die jij nog niet kent en die zich door jou laten coachen als oefenmoment). De kunst van coachen zit in de combinatie van 2 dingen: een stevige technische en procestechnische basis enerzijds, en veel vlieguren opbouwen onder vakkundige begeleiding anderzijds. We werken in kleine groepen, zodat we steeds kunnen observeren, bijsturen en ondersteunen.

Verder leer je ook:

 • het proces vlot te houden. Want waar het ene coachingstraject schijnbaar vanzelf loopt, doet het andere dat niet. En dan is het aan jou als coach om hiermee om te gaan.
 • 7 tools die je extra kan inzetten tijdens het coachproces. Zo kan je als coach nog beter afstemmen op de noden van de klant.
 • als coach nog beter en met meer gemak de volledige procesmonitoring opnemen en de verantwoordelijkheid over het proces opnemen.
 • de  ‘party poopers’ herkennen, liefdevol hanteren en ombuigen samen met je klant.

Tenslotte krijg je ook je persoonlijke Insights Discovery profiel en leer je je eigen uitdagingen en valkuilen als coach beter kennen.

Certificatie

We ronden de opleiding af met een praktische proef. Tijdens de praktische proef toon je ons dat je de basisvaardigheden van een coach goed beheerst in een live coachingsessie met een proefpersoon. Je maakt bovendien voorafgaand een individueel werkstuk waarin we je groei en evolutie en vele andere vaardigheden als coach willen kunnen vaststellen. 

Voel je je nog niet helemaal klaar voor de praktische proef? Geen nood, we organiseren de praktische proef minstens 2 keer per jaar en geven je 1 jaar de tijd (vanaf de laatste opleidingsdag) om deel te nemen. Met twijfels of vragen kan je natuurlijk steeds bij ons terecht.

Als alles goed gaat kunnen we jou vol trots je certificaat overhandigen.

De Opleiding tot Oplossingsgericht Coach heeft meerdere lessenreeksen per jaar. Je duidt op je inschrijvingsformulier aan voor welke lessenreeks je je inschrijft. 

De lessenreeksen:

 • 14-15/9/23 + 19-20/10/23 + 16-17/11/23 + 7-8/12/23 + 23/2/24 online mastermind 12-13.30u + 8/3/24 praktische proef

De Opleiding tot Oplossingsgericht Coach gaat door in De Hoorn in Leuven, onze prachtige uitvalsbasis in Leuven. Samen met ons geniet je van alle comfort, lekker eten (we houden rekening met intoleranties/allergieën) en een ontspannen sfeer. In de Hoorn vinden we allerlei verborgen hoekjes en inspirerende plekken om onze coachingskills ook in kleinere groepen te oefenen. Voor wie op zoek is naar een ‘bad’ om even helemaal los te komen van de dagelijkse drukte of sleur: de Hoorn biedt prachtige logeerplekken aan eerlijke prijzen.

Parkeren kan betalend in parking Vaartkom, Engels Plein 32 (aan de Lidl). Een minuutje stappen brengt je bij ons.

Vanaf het station kan je een ‘blue bike’ huren en fietsen, of een dikke 15 minuten stappen.

Google Maps

Jouw investering bedraagt 4950€ (excl. BTW).

De opleiding kan doorgaan vanaf een minimum van 3 deelnemers.

We starten altijd met een discovery gesprek. Tijdens dit online gesprek bekijken we met jou je wensen en aspiraties, maken we verder kennis en beantwoorden we al je vragen over de opleiding. Het is gratis, online en geheel vrijblijvend. Wanneer je beslist tot deelname bezorgen we je het inschrijvingsformulier.

Zelftest: Schuilt er een coach in jou

Twijfel je? In onze gratis zelftest laten we je nadenken over 10 essentiële vaardigheden van een coach. Geef jezelf een score om te ontdekken of er een coach in jou schuilt en of je zin hebt om nog meer over coaching te gaan leren.

Naar de zelftest

Wat onze aanpak zo uniek maakt

Practice makes perfect

Professioneel coachen leer je door te oefenen, oefenen en nog meer te oefenen. En dat is exact wat we doen in onze opleidingen. We leren je de technieken aan, in theorie én in de praktijk.

Solution Focus

Once you go Solution Focus, you never go back ? Verwacht je dus aan een stevige onderdompeling in de Solution Focus methode en een persoonlijke transformatie in de manier waarop je zelf in het leven staat.

Kennis van zaken mét een menselijke touch

We care. Bij ons geen eenheidsworst of grote groepen. We leren je je skills in te zetten op maat van de klant. Zo komt jouw eigenheid als coach helemaal tot z’n recht.

Practice makes perfect: professioneel coachen leer je door te oefenen

“Mensen denken in cirkeltjes. Een coach helpt om duidelijkheid te krijgen. En om niet langer een passagier te zijn in de bus van je leven, maar opnieuw aan het stuur te gaan zitten.” (Rilla Lysens)

‘Coachen’ is een echt modewoord geworden en iedereen mag zich zomaar ‘coach’ noemen. De term ‘coaching’ wordt te pas en te onpas gebruikt, soms ook op manieren die niet echt correct zijn.

Nochtans is goed kunnen coachen een echte metier. Het is een vak dat je kan leren. De coach is een caring witness, en “coaching is het uitlokken en ondersteunen van leren” (Jef Clement). En als coach ondersteun je (globale) levenssituaties, help je bij het verbeteren van prestaties en vaardigheden, ondersteun je mensen in hun zelfredzaamheid en ga je samen met hen op zoek naar manieren om voor hen wenselijke situaties te creëren.

Niet iets om licht over te gaan dus… Het is niet omdat men makkelijk met je kan praten dat je automatisch een goede coach bent. Als coach heb je écht een impact op het leven van anderen en dat maakt dat professioneel coachen meer is dan ‘gewoon een babbeltje doen’.

Een goede coach is veel meer dan dat. Eén van de grote verschillen tussen een coachingsgesprek en een ‘babbeltje’ is dat een coachingsgesprek doelgericht is. Het is aan de coach om samen met de klant dat doel expliciet te maken en ervoor te zorgen dat er een werkbare coachingsvraag wordt geformuleerd.

Zoals je merkt, nemen wij ons vak heel erg serieus. We vinden coachen megaleuk en het ligt ons nauw aan het hart. We gingen er zelf de afgelopen jaren heel erg mee aan de slag en blijven onszelf uitdagen door te blijven bijleren. We zien er namelijk de absolute waarde van in, zowel voor onszelf als voor voor iedereen rondom. Er zijn echter een aantal belangrijke basisvaardigheden waar een goede, professionele coach over moet beschikken. Die leer je in onze Opleiding tot Oplossingsgericht Coach! 

We leren je de technieken aan, en dan gaan we er tijdens de live opleidingsdagen heel erg veel mee oefenen. In eerste instantie in de veilige leeromgeving van de groep, in een volgende fase met échte mensen die je zoekt in je eigen netwerk. Wij zorgen voor een zelfevaluatieschema en je kan ook altijd terecht bij de andere deelnemers en de trainers voor ondersteuning en feedback. En wie daarvoor kiest, kan op het einde van de module ‘Advanced Coaching Skills’ een praktische proef afleggen met een klant die wij aanbrengen.

Solution Focus als krachtige kapstok voor resultaatgerichte coaching

Sinds het ontstaan van de psychologie als wetenschap wordt er vooral gekeken naar ziekten en ‘disorders’. Gelukkig kwam daar eind vorige eeuw verandering in met het ontstaan van de positieve psychologie, een stroming die zich vooral richt op positieve ervaringen die mensen kunnen hebben en onderzoekt wat mensen weerbaar en krachtiger maakt.

Vanuit die positieve psychologie ging men op zoek naar een effectieve en efficiënte therapievorm waarbij het niet veel tijd zou kosten om een oplossing te vinden of te creëren. Onderzoekers ontdekten dat we door te praten en te luisteren en door woorden te gebruiken, nieuwe ideeën creëren en verandering realiseren. “Words create worlds.” Van hieruit ontstond de Oplossingsgerichte Methode, waarin coach en klant samen op zoek gaan naar de simpelst mogelijke manier om vooruitgang te boeken.

Wat uniek is aan oplossingsgerichte coaching is de overtuiging dat al wat men aandacht geeft, groeit. Een diepgaande probleemanalyse zorgt vooral voor veel zwaarte en durft wel eens het gevoel op te wekken dat het ‘probleem’ een niet-te-overkomen berg is. Dat wil echter niet zeggen dat wij als oplossingsgericht coach problem-phobic zijn. Alleen kunnen we (zo zei Einstein) een probleem meestal niet oplossen met de denkwijze die ze heeft veroorzaakt. Daarom gaan we vooral op zoek naar wat wél werkt, gaan we klachten omzetten in doelen en gaan we samen met onze klant kleine stappen zetten in de richting van wat hij of zij wenst. 

Solution focus vormt de kapstok van de Make me Fly! coachingsmethode, én ook al onze opleidingen worden op een oplossingsgerichte manier gegeven. Once you go Solution Focus, you never go back ? Verwacht je in onze Opleiding tot Oplossingsgericht Coach dus aan een stevige onderdompeling in Solution Focus en een persoonlijke transformatie in de manier waarop je zelf in het leven staat. Van onze deelnemers krijgen we wel vaker de feedback dat deze opleiding hen ook als mens beter heeft gemaakt. ❤️

Kennis van zaken mét een menselijke touch

De opleiding wordt gegeven door Els Deboutte en Rilla Lysens, beide doorwinterde coaches en trainers met samen 30 jaar ervaring als coach op de teller. Zowel Rilla als Els coachen nog elke dag. Omdat het passie is. Ze delen wat ze weten, zelf leerden én al jarenlang toepassen om klanten écht verder te helpen. Onze klanten geven ons een gemiddelde tevredenheidsscore van 9.2 – dat is waar we voor staan: kwaliteit boven alles.

De opleiding biedt voldoende theorie (klassikaal, geschreven materiaal en videomateriaal) die onmiddellijk in praktijk wordt gezet. We gaan veel oefenen, zodat je ook meteen feedback kan krijgen van Els en Rilla en van elkaar (op een oplossingsgerichte manier uiteraard). Coachen zonder oefenen is zoals zwemmen op de rand van het zwembad.

We houden van mensen! We care. Bij ons geen eenheidsworst, geen ‘vast traject’ voor elke klant. We leren je je skills in te zetten op maat van de klant. Zo komt jouw eigenheid als coach tot z’n recht én wordt de klant optimaal begeleid.

Over de trainers

Els Deboutte & Rilla Lysens

Els Deboutte en Rilla Lysens zijn gedreven in het coachen van mensen naar meer voldoening en zelfsturing in hun werk, in de samenwerking en daarbuiten. Zowel particulieren als bedrijven en zelfstandigen kunnen uit hun jarenlange ervaring putten.

Beiden zijn opgeleid en getraind in de Solution Focus methodiek, waar het zoeken naar mogelijkheden en oplossingen vanuit de eigen krachtbronnen centraal staat. Deelnemers aan hun opleidingen waarderen naast hun vakkennis hun enthousiasme en inlevingsvermogen.

Els Deboutte (°1970) is coach, trainer, auteur en creator van Make me Fly!, een Elsewhere Consulting merk. Voor ze in 2009 haar eigen zaak startte, bouwde ze ervaring op bij bedrijven zoals de NMBS, PricewaterhouseCoopers, DuPont de Nemours en Imec. Doorheen meer dan 20 jaar ervaring als psycholoog, trainer, HR verantwoordelijke en consultant leerde zij talent in mensen te herkennen en te versterken. Els is erkend psycholoog, behaalde een Master in de Muziek en is sinds 2010 gecertificeerd coach. Ze bekwaamde zich in het coachvak bij Il Faro (Solution Focus at Work) en bij de School for Coaching and Leadership. Ze is Insights Discovery practitioner en volgde tal van specialisatieworkshops en –trainings.

Rilla Lysens (1979°) werkt als sinds 2001 in communicatie, HR, training en coaching. Ze startte haar loopbaan in de media, om al snel te ontdekken dat ‘mensen’ haar echte passie zijn. Met een opleiding in communicatie (bachelor) en HR (master) op zak baande ze zich een weg binnen ‘de zachte kant van HR’, van rekrutering tot talentmanagement, van HR business partner tot HR verantwoordelijke voor de Benelux. Eén rode draad liep steeds door haar loopbaan: menselijke groei en ontwikkeling. Sinds 2012 is Rilla gecertificeerd coach en trainer en legde ze haar focus op coaching van mens en organisatie op vlak van (persoonlijke) ontwikkeling, leiderschap en werkgeluk. Continu bijscholen en leren is een levenselixir (Insights discovery gecertificeerd trainer en coach (Insights Academy), Systemisch coachen (Systo), Solution focus coaching (IlFaro), stress-en burnout coach (HRD Academy), master gecertificeerd coach (center for selfmanagement),… Rilla traint met open geest en afgestemde voelsprieten. Haar aanpak is geruststellend en met de nodige ‘carefrontation’. Ze streeft naar de beste persoonlijke inzichten en groei voor elke deelnemer.

Wat onze deelnemers zeggen over de Opleiding tot Oplossingsgericht Coach

Deze opleiding heeft me een veelvoud gekost van alle opleidingen die ik heb gevolgd tot nu toe. En ze heeft me een veelvoud aan inzichten, waaw’s en aha’s gegeven ook. Ze is echt elke euro waard.

Karolien

Het was een verfrissend bad vol kennis en ervaring waarin ik mij heel graag heb laten onderdompelen. Ik leerde de methode van Solution Focus en ontdekte dat die zeer goed bij mij past. Ik besefte ook dat je als coach gezellig overbodig bent eens de klant in zijn of haar verhaal zit. Dat deed deugd en ontspande me als coach. Els en Rilla zijn een schitterende tandem.

Nele

 Deze opleiding is een aanrader voor zowel startende coaches als mensen die al wat ervaring hebben. Een fijne mix van theoretische kaders en gelegenheid tot oefenen. Het interactieve aspect zorgt voor een leuke flow en levert vaak grappige momenten op. Pittig, maar ik had het voor geen geld van de wereld willen missen. 

Nathalie

….. Dankbaar voor alle inzichten dankzij dit traject waarbij jullie mijn ’schone’ gidsen waren.

De algemene inzichten die ik dankzij Make me Fly! verwierf:
– er is altijd iets wat wél werkt
– het deugddoend effect van die focus op het positieve
– geen rocket science: gewoon een raket helpen fantaseren en kijken hoe je gesprekspartner zichzelf ‘lanceert’
– de kracht van de makkelijke actie
– en het vertrouwen in het proces

Dit traject heeft me weer geholpen om mijn talenten en valkuilen te ontdekken. Om zo dichter bij mezelf te staan. Een vriend stuurde me een cartoon van een super-vrouw met een lege tekstballon ernaast en vroeg me: “wat is je superpower?” Ik vond dat zo’n mooie vraag. Ik antwoordde: “Mensen in hun kracht zetten.” En dat is precies wat ik kan doen met dit oplossingsgericht werken. Met kleine haalbare acties, stap voor stap, dichter bij een geluksgevoel brengen.

Wat ik ook heel mooi vind, is hoe deze coachingsmethodiek je uitnodigt om je perspectief te verruimen. Te veranderen indien nodig. Hoe een andere kijk je helpt om dichter bij jezelf en bij je eigen geluk te komen.

En als laatste, en dat deel ik graag met jullie: positief zijn en daardoor aan kracht winnen en sterk zijn, is een recht! Ik dacht altijd dat de beste psychologische gesprekken er uit bestonden om te gaan graven in je verleden, je trauma’s, je angsten, falen enz… En ik heb geleerd dat er ook een andere weg is, die voor mij veel juister aanvoelt. Een positieve, vrolijke, desnoods wat naïeve houding aannemen, is heel krachtig. Het heeft niets te maken met onwetendheid of vervreemding. Het is een strategie om geluk te ervaren.

Merci schatten!

Wat je verder nog moet weten over de Opleiding tot Oplossingsgericht Coach

We beantwoorden hier alvast de meest gestelde vragen. Heb je toch nog een andere vraag? Of wil je graag je persoonlijke situatie met ons bekijken? Vraag dan zeker een gratis discovery gesprek aan. We maken graag tijd voor je.

Voor wie is de Opleiding tot Oplossingsgericht Coach?

Onze opleiding is geschikt voor wie als zelfstandig coach aan de slag wil én voor wie in een professionele omgeving oplossingsgerichte coaching wil toepassen. Bij onze deelnemers zijn leidinggevende, mensen die een eigen coachingspraktijk willen starten, HR-professionals,… Deze diversiteit maakt het leren van elkaar nog meer waardevol.

Kan iedereen zomaar inschrijven?

Geïnteresseerden melden zich via dit formulier aan en worden door ons uitgenodigd voor een persoonlijk discovery gesprek. We bespreken samen met jou wat je wil leren en op welke manier je dat het liefste doet. We vinden het namelijk zelf heel belangrijk om de juiste mensen in onze Opleiding tot Oplossingsgericht Coach te krijgen. Pas na het discovery gesprek beslis je of je je effectief inschrijft.

Hoeveel deelnemers zitten er in 1 groep?

Geen grote zalen, massa’s deelnemers en een podium. Wij werken altijd met kleine groepen van max. 10 deelnemers. Zo kunnen we jou alle aandacht geven die jij verdient.

Pin It on Pinterest