ONLINE PROGRAMMA 'Solution Focus: Basic Coaching Skills'

Leer dé basic skills die je als coach nodig hebt

Help jij graag anderen, krijg je vaak te horen dat jij echt goed kan luisteren of wil je in je werk meer kunnen coachen? In de online cursus ‘Solution Focus: Basic Coaching Skills’ ontdek je welke basic skills je als oplossingsgericht coach nodig hebt! 

In 9 thema's ga je door een intensief bad van alle basisbeginselen die je moet weten én kennen voor oefenen nuttig wordt. Je verwerkt op je eigen tempo de verschillende modules van de online cursus. In elke module wordt een thema behandeld. Na afronding van elk thema doe je een self-assessment.

ONLINE PROGRAMMA 'Solution Focus: Basic Coaching Skills'

Voor wie?

  De online cursus 'Solution Focus: Basic Coaching Skills' richt zich op iedereen die de stap wil zetten naar coaching:
  • Help jij graag anderen? 
  • Krijg je vaak te horen dat jij echt goed kan luisteren? 
  • Wil je in je werk meer/beter kunnen coachen?
  • Wil je starten met coaching en even ‘voelen’ hoe het bij je past (zonder meteen een grote investering te doen)?
  • Ben je coach en wil je een Oplossingsgerichte (Solution Focus) aanpak integreren in je praktijk?
  • Of wil je groeien als persoon?

  In deze online cursus leer je de basisprincipes van Oplossingsgerichte Coaching.


  Wil je graag verder gaan in professionele coaching? Deze online cursus maakt integraal deel uit van onze Opleiding tot Oplossingsgericht Coach.

Screenshot uit Online cursus Solution Focus Basic Coaching Skills van Make me Fly!

Wij bieden je:

 • een intensief bad met alle basisbeginselen die je moet weten en kennen voor oefenen nuttig wordt.
 • de basis over Solution Focus (oplossingsgericht) coachen, met een aantal tools waar je meteen mee aan de slag kan in elke context (werk, klas, gezin, vereniging,…).
 • de mogelijkheid om volledig zelfstandig en op je eigen tempo doorheen de lessen te gaan.
 • een programma waar je altijd toegang tot hebt, zodat je – wanneer je dat wenst of nodig hebt – lessen kan herhalen of opfrissen.
 • toegang tot de besloten facebook-groep waarin je vragen kan stellen of ervaringen kan delen met andere deelnemers en met ons.
 • voldoende stof om voor jezelf te beslissen of professioneel coachen – als zelfstandig coach of als bedrijfsintern coach – écht iets voor jou zou kunnen zijn.

Over de online cursus

'Solution Focus: Basic Coaching Skills'

Hoe werkt het?

Volledig online

Dit opleidingsprogramma gaat online door. Je gaat in 9 thema's door een intensief bad van alle basisbeginselen die je moet weten én kennen voor oefenen nuttig wordt. Dat doe je volledig op je eigen tempo. Je behoudt bovendien altijd toegang tot de online cursus, dus je kan op eender welk moment indien je het wenst of nodig hebt, de dingen herhalen en terug oppikken.

Videolessen + werkbladen

De videolessen – korte én lange – hebben een totale kijkduur van 7 uur. Bij elke video hoort een werkboek met opdrachten, reflectievragen en een zelftest. Reken dus op een 14-tal uur leertijd. De video’s bevatten de nodige theorie, die heel praktisch gebracht wordt. In de video’s behandelen Els of Rilla een thema en wordt de theorie ondersteund door verhalen uit hun eigen praktijk. In de demo’s krijg je goede voorbeelden te zien van oplossingsgerichte coaching. We tonen je ook valkuilen en hoe het niet moet. Dat alles doorspekt met de nodige dosis humor, want aan ‘saai’ doen wij niet graag.

Meteen aan de slag

We werken met een online systeem dat je niet hoeft te installeren. Je hebt dus enkel een PC, tablet of smartphone met internetverbinding en geluid nodig. De werkbladen print je bij voorkeur af, maar het is geen must.

Het programma

Het online programma “Coaching: basis skills” bestaat uit 9 thema’s en 11 videolessen. Per thema nemen we je in een video mee op pad in de wereld van coaching. Buiten de nodige theorie, kan je ook rekenen op demo’s, reflectieoefeningen (via werkbladen), en een zelfevaluatie aan de hand van een quiz.

Kick-off: ZO leer je coachen als een PRO

In het info-webinar ‘ZO leer je coachen als een PRO’ vertellen we over… leren coachen als een pro. Misschien volgde je het webinar live, of bekeek je de opname al op onze website. Indien niet, dan is dit webinar dé ideale kick-off voor het online programma.

Thema 1: Coachen, adviseren of trainen

Het woord coach wordt vaak en snel in de mond genomen. Maar… wat is coachen nu eigenlijk en wat is het niet? Hoe staat het tegenover therapie, training, counseling en consulting? Wat zijn de toepassingsgebieden van coaching en wanneer is het nuttig?

Thema 2: Deontologie

 • Wat is je rol als coach? Wanneer ga je coachen en wanneer niet? Heb je een coachmandaat?
 • Welke deontologische code moet je als coach volgen? Hoe kijken we naar respectvol optreden, naar gelijkwaardigheid en confidentialiteit?
 • Weet je als coach ook wat je (aan)kan en wat niet?
 • Welk soort verbintenis gaan we aan met onze klanten?

Thema 3: Helpen en geholpen worden

Veel coaches starten vanuit de overtuiging dat ze ‘willen helpen’. Maar wat is helpen eigenlijk? En wat als iemand schijnbaar niet geholpen wil worden? Als coach ken je ook je eigen deel hierin: hoe kijk ik naar hulp geven en vragen? Coachen werk alleen vanuit gelijkheid. Wat wil dat zeggen en hoe zet je dat in de praktijk?

Thema 4: Meer dan een babbel

Het is niet omdat men makkelijk met je kan praten dat je automatisch een goede coach bent. Een coach is veel meer dan dat. Bovenal is een goede coach een procesbegeleider. Hoe werkt dat dan precies en hoe blijf je uit de valkuil van ‘gewoon een goede babbel’?

Thema 5: De opstart en de intake

En dan is het zo ver… Je start aan je gesprekken. Hoe doe je dat concreet? Wat moet je allemaal weten voor je start? Welke afspraken zijn er duidelijk gemaakt? Hoe formuleer je een werkbare coachvraag?

Thema 6: Het Coachproces vervolledigd

Er gebeurt zoveel wanneer de coach niet kijkt… Hoe pik je de draad weer op bij een volgende sessie? Wat gebeurt er allemaal tussen sessies en wat moet je hiermee als coach? Hoe ziet een volledig coachproces eruit van A tot Z, van naadje tot draadje, van start tot eind? Hoe zorg je er als coach voor ‘dat de cirkel rond is’?

Thema 7: Oplossingsgericht denken en werken in een notendop

Ahhhhh the real magic begins. Hier leer je als coach wat solution focus coaching of oplossingsgericht werken inhoudt. Waar ligt de oorsprong van deze methode? Wanneer passen we het toe en wanneer best niet? We ontdekken samen hoe oplossingsgericht coachen werkt. Welke tools zetten we hierbij in? Wat maakt dat we ons ‘goudzoekers’ voelen als oplossingsgerichte coach… en waar ligt de magie?

Thema 8: En…hoe werkt dit nu in de praktijk?

Nu je weet waarom we dit doen en wat het inhoudt, gaan we samen kijken hoe je oplossingsgericht coachen kan toepassen. We geven je een stevige ‘backbone’, waar je altijd op kan terugvallen. Een houvast die je helpt om het proces onder controle te houden en de beste resultaten te boeken.

Thema 9: Het proces afronden

En wat nu? Want op een bepaald moment ben je klaar! Hoe rond je netjes af en wat valt er te leren?

Tot slot: Aan de slag!

De trainers

Hi, wij zijn Els en Rilla.

Met veel passie en overtuiging delen we eenvoudige oplossingen voor contenter werken en leven, en helpen we mensen bij vragen rond loopbaan, leven, leiderschap en samenwerking. Door mensen te coachen en vooral dan via de oplossingsgerichte methode, slaagden we er de voorbije decennia in om duizenden mensen de weg terug te laten vinden naar geluk, contentement en het benutten van al hun mogelijkheden en competenties.


Coachen is voor ons de schoonste stiel ter wereld, maar het is ook een echt modewoord geworden en iedereen mag zich zomaar ‘coach’ noemen. Nochtans is goed kunnen coachen een echte metier. Het is een vak dat je kan leren.


Onze opleidingen zijn geen methode-opleidingen, maar onze coachingsmethodiek is wel gebaseerd op Solution Focus. We leren je alles wat je moet weten over coachen en oplossingsgericht werken én alle praktische dingen die onmisbaar zijn als coach. We delen graag wat we weten, zelf leerden én al jarenlang toepassen om klanten écht verder te helpen.

ONLINE PROGRAMMA 'Solution Focus: Basic Coaching Skills'
€ 599,-

ONLINE PROGRAMMA 'Solution Focus: Basic Coaching Skills'

Leer alle basisbeginselen van Oplossingsgerichte Coaching die je moet weten én kennen voor oefenen nuttig wordt.

deelnemers tijdens de tive opleiding tot oplossingsgericht coach in leuven

En daarna?

En nu is het aan jou! Vlieguren opbouwen, oefenen,… Want de kunst van coachen zit in de combinatie van 2 dingen: een stevige theoretische en proces-technische basis enerzijds, en veel vlieguren opbouwen met vakkundige begeleiding anderzijds. En dat combineren we in onze live Opleiding tot Oplossingsgericht Coach. We werken in kleine groepen, zodat we steeds kunnen observeren, bijsturen en ondersteunen.

Dit zeggen onze deelnemers

Als je mensen écht vooruit wil helpen in het ontwarren van de knoop waarmee ze al eens zitten, dan is oplossingsgericht coachen ideaal. Wil je oplossingsgericht coachen hiervoor écht onder de knie krijgen, dan is Make me Fly! the place to be.
Make me Fly! Leuven
Geert
Super dat ik in eigen tempo de lessen kon doorlopen, waardoor deze cursus goed combineerbaar is met een full-time baan en kids. De voorbeeldgesprekken tussen Rilla en Els maakten echt het verschil!
Make me Fly! Leuven
Letty
Ik kan mij heel sterk vinden in de filosofie, de inhoud, de aanpak. Ik merkte wel dat ik ondanks veel ervaring met open gesprekstechnieken nog veel zal moeten oefenen met de memory cards en cheat sheets.
Make me Fly! Leuven
Nick
De cursus gaf me een helder inzicht in de eigenheid van een coach, de deontologie en (oplossingsgerichte) aanpak. Ik zie vooral mogelijkheden in een betere intake en opstart en een goede wrap-up en in het gebruik van de juiste vragen.
Make me Fly! Leuven
Grieke
Ik leerde heel veel! Doorheen de verschillende sessies heb ik ook voor mezelf een beter zicht gekregen op mijn kwaliteiten, mijn valkuilen en de te verbeteren skills.
Make me Fly! Leuven
Josien
Een erg praktische opleiding gebaseerd op een sterk theoretisch model, zonder dat het saai wordt. Ik leerde zoveel in deze opleiding: de methodiek, de basisprincipes en de axioma's zijn blijven hangen.
Make me Fly! Leuven
An