Leer dé basic skills die je als coach nodig hebt

Help jij graag anderen, krijg je vaak te horen dat jij echt goed kan luisteren of wil je in je werk meer kunnen coachen?

In de online cursus ‘Coaching: Basic Skills’ ontdek je welke basic skills je als oplossingsgericht coach nodig hebt!

Wij bieden je:

 • een intensief bad met alle basisbeginselen die je moet weten en kennen voor oefenen nuttig wordt.
 • de basis over Solution Focus (oplossingsgericht) coachen, met een aantal tools waar je meteen mee aan de slag kan in elke context (werk, klas, gezin, vereniging,…).
 • de mogelijkheid om volledig zelfstandig en op je eigen tempo doorheen de lessen te gaan.
 • een programma waar je altijd toegang tot hebt, zodat je – wanneer je dat wenst of nodig hebt – lessen kan herhalen of opfrissen.
 • toegang tot de besloten facebook-groep waarin je vragen kan stellen of ervaringen kan delen met andere deelnemers en met ons.
 • voldoende stof om voor jezelf te beslissen of professioneel coachen – als zelfstandig coach of als bedrijfsintern coach – écht iets voor jou zou kunnen zijn.

Je gaat in 10 delen door een intensief bad van alle basisbeginselen die je moet weten én kennen voor oefenen nuttig wordt. Je verwerkt op je eigen tempo de verschillende modules van het online programma. In elke module wordt een thema behandeld. Na afronding van de module doe je een self-assessment. Je behoudt bovendien altijd toegang tot het programma, dus je kan op eender welk moment indien je het wenst of nodig hebt, de dingen herhalen en terug oppikken.

Voor wie is deze online training?

De online training ‘Coaching: Basic Skills’ richt zich op iedereen die de stap wil zetten naar coaching:

 • Help jij graag anderen? 
 • Krijg je vaak te horen dat jij echt goed kan luisteren? 
 • Wil je in je werk meer/beter kunnen coachen?
 • Wil je starten met coaching en even ‘voelen’ hoe het bij je past (zonder meteen een grote investering te doen)?
 • Ben je coach en wil je een Oplossingsgerichte (Solution Focus) aanpak integreren in je praktijk?
 • Of wil je groeien als persoon?

In deze online cursus leer je de basisprincipes van Oplossingsgerichte Coaching. 

Wil je nadien verder gaan in professionele coaching? Dan ben je met deze vooropleiding helemaal klaar om door te stromen naar onze Opleiding tot Oplossingsgericht Coach.

Hoe werkt het?

 • Volledig online: Dit opleidingsprogramma gaat online door. Je gaat in 10 delen door een intensief bad van alle basisbeginselen die je moet weten én kennen voor oefenen nuttig wordt. Dat doe je volledig op je eigen tempo. Je behoudt bovendien altijd toegang tot het programma, dus je kan op eender welk moment indien je het wenst of nodig hebt, de dingen herhalen en terug oppikken.
 • Videolessen + werkbladen: De 10 videolessen – korte én lange – hebben een totale kijkduur van 7 uur. Bij elke video hoort een werkboek met opdrachten, reflectievragen en een zelftest. Reken dus op een 14-tal uur leertijd. De video’s bevatten de nodige theorie, die heel praktisch gebracht wordt. In de video’s behandelen Els of Rilla een thema en wordt de theorie ondersteund door verhalen uit hun eigen praktijk. In de demo’s krijg je goede voorbeelden te zien van oplossingsgerichte coaching. We tonen je ook valkuilen en hoe het niet moet. Dat alles doorspekt met de nodige dosis humor, want aan ‘saai’ doen wij niet graag.
 • Meteen aan de slag: We werken met een online systeem dat je niet hoeft te installeren. Je hebt dus enkel een PC, tablet of smartphone met internetverbinding en geluid nodig. De werkbladen print je bij voorkeur af, maar het is geen must. 

Het Programma

Het online programma “Coaching: basis skills” bestaat uit 9 thema’s en 11 videolessen. Per thema nemen we je in een video mee op pad in de wereld van coaching. Buiten de nodige theorie, kan je ook rekenen op demo’s, reflectieoefeningen (via werkbladen), en een zelfevaluatie aan de hand van een quiz.

Kick-off: ZO leer je coachen als een PRO

In het info-webinar ‘ZO leer je coachen als een PRO’ vertellen we over… leren coachen als een pro ? 

Misschien volgde je het webinar live, of bekeek je de opname al op onze website. Indien niet, dan is dit webinar dé ideale kick-off voor het online programma.

Thema 1: Coachen, adviseren of trainen

Het woord coach wordt vaak en snel in de mond genomen. Maar… wat is coachen nu eigenlijk en wat is het niet? Hoe staat het tegenover therapie, training, counseling en consulting? Wat zijn de toepassingsgebieden van coaching en wanneer is het nuttig? 

Thema 2: Deontologie

 • Wat is je rol als coach? Wanneer ga je coachen en wanneer niet? Heb je een coachmandaat?
 • Welke deontologische code moet je als coach volgen? Hoe kijken we naar respectvol optreden, naar gelijkwaardigheid en confidentialiteit?
 • Weet je als coach ook wat je (aan)kan en wat niet?
 • Welk soort verbintenis gaan we aan met onze klanten? 

Thema 3: Helpen en geholpen worden

Veel coaches starten vanuit de overtuiging dat ze ‘willen helpen’. Maar wat is helpen eigenlijk? En wat als iemand schijnbaar niet geholpen wil worden?

Als coach ken je ook je eigen deel hierin: hoe kijk ik naar hulp geven en vragen? Coachen werk alleen vanuit gelijkheid. Wat wil dat zeggen en hoe zet je dat in de praktijk?

Thema 4: Meer dan een babbel

Het is niet omdat men makkelijk met je kan praten dat je automatisch een goede coach bent. Een coach is veel meer dan dat. Bovenal is een goede coach een procesbegeleider. Hoe werkt dat dan precies en hoe blijf je uit de valkuil van ‘gewoon een goede babbel’.

Thema 5: De opstart en de intake

En dan is het zo ver… Je start aan je gesprekken. Hoe doe je dat concreet? Wat moet je allemaal weten voor je start? Welke afspraken zijn er duidelijk gemaakt? Hoe formuleer je een werkbare coachvraag?

Thema 6: Het Coachproces vervolledigd

Er gebeurt zoveel wanneer de coach niet kijkt… Hoe pik je de draad weer op bij een volgende sessie? Wat gebeurt er allemaal tussen sessies en wat moet je hiermee als coach? Hoe ziet een volledig coachproces eruit van A tot Z, van naadje tot draadje, van start tot eind? Hoe zorg je er als coach voor ‘dat de cirkel rond is’? 

Thema 7: Oplossingsgericht denken en werken in een notendop

Ahhhhh the real magic begins. Hier leer je als coach wat solution focus coaching of oplossingsgericht werken inhoudt. Waar ligt de oorsprong van deze methode? Wanneer passen we het toe en wanneer best niet? We ontdekken samen hoe oplossingsgericht coachen werkt. Welke tools zetten we hierbij in? Wat maakt dat we ons ‘goudzoekers’ voelen als oplossingsgerichte coach… en waar ligt de magie?

Thema 8: En…hoe werkt dit nu in de praktijk?

Nu je weet waarom we dit doen en wat het inhoudt, gaan we samen kijken hoe je oplossingsgericht coachen kan toepassen. We geven je een stevige ‘backbone’, waar je altijd op kan terugvallen. Een houvast die je helpt om het proces onder controle te houden en de beste resultaten te boeken.

Thema 9: Het proces afronden

En wat nu? Want op een bepaald moment ben je klaar! Hoe rond je netjes af en wat valt er te leren?

Tot slot: Aan de slag!

En nu is het aan jou! Vlieguren opbouwen, oefenen,…

Als je beslist om door te gaan met de Opleiding tot Oplossingsgericht Coach, zien we elkaar voor 9 live opleidingsdagen. Tijdens die dagen gaan we vooral heel veel oefenen met elkaar. Zo zorgen we voor de volledige integratie van alles wat je tot nu toe leerde. Je leert de theorie toepassen. 

Want de kunst van coachen zit in de combinatie van 2 dingen: een stevige theoretische en proces-technische basis enerzijds, en veel vlieguren opbouwen met vakkundige begeleiding anderzijds. En dat combineren we in de ‘live’ dagen’. We werken in kleine groepen, zodat we steeds kunnen observeren, bij sturen en ondersteunen.

Praktische proef en certificaat

Het online programma ‘Coaching: Basic Skills’ geeft geen toegang tot de praktische proef. Dat is enkel het geval wanneer je de live opleidingsdagen volgt.

Wil je als Oplossingsgericht coach aan de slag? Volg dan onze 9-daagse Opleiding tot Oplossingsgericht Coach en doe mee met onze praktische proef. Je ontvangt van ons dan je certificaat tot Oplossingsgericht Coach.  Meer info >>>

‘Solution Focus’ als grondslag

De Solution Focus methodologie is voor ons de basis van goede coaching: een no-nonsense, pragmatische en realistische kijk op mogelijkheden en beperkingen. De drama-lama blijft werkloos. Want “praten over problemen creëert problemen – praten over oplossingen creëert oplossingen” (Steve de Shazer, pionier solution focused brief therapy). We vinden dat onze coachees deskundig, vindingrijk en veerkrachtig zijn, en experts wat betreft hun eigen leven en werksituatie en helpen hen als coach om gebruik te maken van die bestaande hulpbronnen.

De basisaxioma’s van oplossingsgerichte coaching:

 1. Als het werkt, laat het dan zo.
 2. Als iets ooit effect had, doe het dan vaker.
 3. Als het niet werkt, doe dan iets anders.
 4. De klant is altijd expert.

? Leestip: blogartikel ‘alles wat je aandacht geeft, groeit

? onze werkloze drama-lama ??

De trainers

Els Deboutte en Rilla Lysens zijn gedreven in het coachen van mensen naar meer voldoening en zelfsturing in hun werk, in de samenwerking en daarbuiten. Zowel particulieren als bedrijven en zelfstandigen kunnen uit hun jarenlange ervaring putten.

Beiden zijn opgeleid en getraind in de Solution Focus methodiek, waar het zoeken naar mogelijkheden en oplossingen vanuit de eigen krachtbronnen centraal staat. Deelnemers aan hun opleidingen waarderen naast hun vakkennis hun enthousiasme en inlevingsvermogen.

Els Deboutte

Els Deboutte

Rilla Lysens

Rilla Lysens

Els Deboutte (°1970) is coach, trainer, auteur en creator van Make me Fly!, een Elsewhere Consulting merk. Voor ze in 2009 haar eigen zaak startte, bouwde ze ervaring op bij bedrijven zoals de NMBS, PricewaterhouseCoopers, DuPont de Nemours en Imec. Doorheen meer dan 20 jaar ervaring als psycholoog, trainer, HR verantwoordelijke en consultant leerde zij talent in mensen te herkennen en te versterken. Els is erkend psycholoog, behaalde een Master in de Muziek en is sinds 2010 gecertificeerd coach. Ze bekwaamde zich in het coachvak bij Il Faro (Solution Focus at Work) en bij de School for Coaching and Leadership. Ze is Insights Discovery practitioner en volgde tal van specialisatieworkshops en –trainings.

Rilla Lysens (1979°) heeft meer dan 15 jaar ervaring in communicatie en HR. Ze startte haar loopbaan in de media, om al snel te ontdekken dat ‘mensen’ haar echte passie zijn. Met een opleiding in communicatie (bachelor) en HR (master) op zak baande ze zich een weg binnen ‘de zachte kant van HR’, van rekrutering tot talentmanagement, van HR business partner tot HR verantwoordelijke voor de Benelux. Eén rode draad liep steeds door haar loopbaan: menselijke groei en ontwikkeling. Sinds 2012 is Rilla gecertificeerd coach en trainer en legde ze haar focus op coaching van mens en organisatie op vlak van (persoonlijke) ontwikkeling, leiderschap en werkgeluk. Continu bijscholen en leren is een levenselixir (Insights discovery gecertificeerd trainer en coach (Insights Academy), solution focus coaching (IlFaro), stress-en burnout coach (HRD Academy), master gecertificeerd coach (center for selfmanagement),… Rilla traint met open geest en afgestemde voelsprieten. Haar aanpak is geruststellend en met de nodige ‘carefrontation’. Ze streeft naar de beste persoonlijke inzichten en groei voor elke deelnemer.

Dit vertellen onze deelnemers over het online programma ‘Coaching: Basic Skills’

Ik heb zojuist de opleiding basic coaching afgerond. Moet zeggen, echt super interessant geweest en soms zelfs confronterend. 😉 Bedankt voor de opleiding Rilla en Els van Make me Fly! Deze opleiding geeft hele fijne concrete handvatten om toe te passen.

Letty

Deze opleiding is een heerlijke mengeling van theorie, praktijk, voorbeelden en verhalen. De theorie wordt uitgelegd aan de hand van voorbeelden, demo’s en verhalen uit de praktijk. Er is een mooie balans tussen ernst en lichtheid, tussen onderbouwing en ervaring. De trainers nemen je gepassioneerd mee op een oplossingsgerichte reis, ze spreken en teachen vanuit hun hart én met alle vakkennis van een professional.

Veerle

Ik ben zeer tevreden over de inhoud van de cursus. Zoals beloofd wordt er hier inderdaad een positieve 🙂 kapstok voor de coach aangeboden. Ik kijk er erg naar uit om de volgende stap te zetten en veel ervaring op te doen zodat deze techniek een deel van mezelf als coach kan worden.

Elke

Een heel goede mix van theorie en praktijk, gebracht door Rilla en Els die duidelijk weten waar ze het over hebben. Op een heel aangename en professionele manier loodsen ze je doorheen de verschillende modules. Het werkboek geeft je telkens ook de kans om te reflecteren over de opgedane kennis. Het online programma ‘Coaching: Basic Skills’ was voor mij dus heel interessant en geeft goesting naar meer! 

Kristien

Een erg praktische opleiding gebaseerd op een sterk theoretisch model, zonder dat het saai wordt.

An

Pin It on Pinterest