werkgeluk voor ondernemers

3 tips voor werkgeluk als ondernemers

Als we de mythes zouden geloven, zijn ondernemers en zelfstandigen vrij als een vogel, stressvrij, zorgeloos en vooral ook rijk. Je neemt zoveel verlof als je wil, hoeft nooit rekening te houden met een ambetante baas en wordt zowat slapend rijk. Het zijn natuurlijk mythes om een reden. 

Laat ons beginnen met het goeie nieuws: het ondernemerschap biedt vaak effectief meer vrijheidsgraden dan werken in loondienst. Belangrijker nog: je hebt er doorgaans iets meer aan te vertellen, je hebt dus theoretisch meer regelruimte. Als je bedrijf succesvol is, dan kan je er effectief een mooie cent aan overhouden. Alleen duurt het bij de meeste ondernemers even voor het zover is, er gaan er elke dag overkop, en ze slapen vooral ook veel te weinig. Dat zorgeloze is met een korreltje zout te nemen: zeer zeker, je hebt geen baas die in je nek blaast, geen ‘targets’ van anderen en vooral je eigen dromen. We zouden het iedereen aanraden (dat mag je letterlijk nemen, dit stuk ontbreekt in de opleiding van de meeste mensen)!

Toch zien we ook in de coachingspraktijk ondernemers worstelen. Hoe kan het anders? Ondernemers zijn immers gewoon mensen. Mensen met een droom, een project, werk dat ze heel erg graag doen en waar ze niemand anders verantwoordelijk voor houden dan zichzelf om dat te kunnen realiseren. Ik ken geen enkele ondernemer die nooit met 2 woorden spreekt: zelfs als de zaken goed gaan, blijven ze voorzichtig, want het is nooit zeker wat morgen brengt. Dat is ook een stuk de ‘fun’ van het ondernemerschap: de uitdaging, het omgaan met onverwachte omstandigheden, het snel moeten schakelen,... Het is veel leren, veel ervaring opdoen, veel mensen leren kennen, eigenlijk een groot, wild avontuur. Wie zou dáár nu aan kunnen weerstaan?

Wat zet het werkgeluk van ondernemers dan onder druk? 

Om te starten met een binnenkoppertje: druk zelf. Stress dus. ‘Too much passion can kill you too’, zeg ik vaak in coachings. Het tevreden houden van je klanten en eventuele medewerkers, het runnen van je onderneming, de continue uitdagingen in het economische landschap, de markt, de concurrentie, en de vele factoren die je zelf niét in de hand hebt, geven onzekerheid. Het effect van financiële onzekerheid wordt vaak onderschat: je gaat jezelf voorbijlopen (want wanneer is het genoeg?), je twijfelt omdat je vaak alleen staat voor je beslissingen, je bent een ‘one man band’, waardoor je zowel zaakvoerder, shop owner, financieel verantwoordelijke, aankoopdienst, klantendienst, verkoopverantwoordelijke als personeelsverantwoordelijke bent, en dan laat ik nog een hoop rollen weg. Je work-life balance zou voor minder uit de bocht gaan. Iets wat je misschien wél krijgt als werknemer en misschien af en toe als ondernemer, is erkenning. Want wanneer ben je goed bezig? Als iets niet is uitgedraaid zoals je ‘t hoopte, ben je dan gefaald? Al die dingen geven twijfel. En twijfel is een killer voor je motivatie, je enthousiasme, je creativiteit en uiteindelijk voor je nachtrust.

3 tips om als ondernemer je werkgeluk te vrijwaren 

Tip #1: Hou je ‘missie’ altijd voor ogen, je ‘waarom’

Weet je nog waarom je gestart bent als ondernemer? Ooit leende ik van een ex-collega de leuze ‘Ik ben geen zelfstandige geworden om ook maar 1 dag tegen mijn goesting te werken’. Dat betekent natuurlijk dat ik daar zelf voor moet zorgen, en soms nee moet zeggen met het risico tussen 2 stoelen te vallen. Dat kan gebeuren, daar moet ik dan mee omgaan. Maar veel ondernemers stranden op de weg er naartoe en vergeten om zich te amuseren onderweg, omdat ze toch zoeken naar die zekerheid die er geen is. Je kan ondernemen om heel verschillende redenen: de ene wil effectief over 5 jaar z’n bedrijf verkopen en ‘binnen’ zijn, de ander wil vooral zichzelf kunnen onderhouden zonder verantwoording af te leggen. Welke motivatie jij hebt, is niet belangrijk. Wat wel belangrijk is, is of wat jij doet klopt met waarom je ‘t doet? Hou je missie, je waarom, voor ogen en handel ernaar. Toch te ver afgedreven? Maak een plan (of een afspraak bij ons, natuurlijk ;-) )

Tip #2: Zorg goed voor jezelf

Je kan jezelf zonder enig probleem en zonder enige beperking de vernieling in werken. Trust us, we know… Gezien jij de meest cruciale ‘resource’ bent in je eigen onderneming, is het des te belangrijker om die goed te verzorgen. Dat betekent niet per se ‘9-to-5’ werken, maar wel een evenwicht zoeken dat werkt voor jou en dat jou toelaat op adem te komen, nieuwe inspiratie te vinden, elke dag de goesting te laten vinden om er weer ‘vollenbak’ voor te gaan. Wat we wel zeker weten (uit ervaring, wat dacht je) is dat wilskracht en energie niet oneindig zijn. Je moet er dus een beetje verantwoord mee omgaan, want ‘you’re in for the long haul’.

Tip #3: Omring jezelf met ‘andere gekken’

Wat ik al heel snel miste als ondernemer, was een klankbord. Vaak vind je dat bij andere ondernemers, eerder dan buiten de community. Je leeft als ondernemer immers toch een beetje in je eigen universum waar eigen regels op van toepassing zijn. Een goed klankbord hebben, zoals een ‘business buddy’, een coach of een mentor is belangrijk om ideeën te kunnen aftoetsen, je twijfels en angsten aan te kunnen voorleggen, af en toe een schop onder de kont te krijgen en feedback te krijgen. De ‘painful truth’ delen dus. Ook over die work-life balance. En af en toe wil je gewoon een geloofwaardige bevestiging dat je goed bezig bent.

Ken je onze podcast al? De oplossingsgerichte podcast voor al je vragen over loopbaan, leven, leiderschap en samenwerking. 

Beluister hier het interview met ondernemer Sophie Knockaert!



Wil je groeien in je loopbaan, maar weet je niet hoe je dit best aanpakt? Zit je met twijfels over je job? Wil je een betere balans tussen werk en privé? Met de hulp van onze loopbaacoaches begin jij weer met plezier aan elke werkdag!

Kom langs voor een gratis kennismakingsgesprek:

https://makemefly.be/gratis-kennismaken/

https://makemefly.be/loopbaancoaching/


Vragen, bemerkingen? We horen het graag! inspire@makemefly.be


Reacties