loopbaancoaching_leuven_makemefly

Ben ik nog relevant?

Het is vandaag 27 november. Het is grijs, koud en de bomen zijn kaal. Het is ook best donker vandaag. 27 november is nooit mijn favoriete dag want op 27 november 1997 besloot mijn vader uit het leven te stappen op net zo’n donkere  druilerige dag.

Elk jaar op 27 november merk ik dat ik door een dipje ga. Dit jaar viel dat nogal mee want mijn dipje werd overstemd door het feit dat ik ziek in mijn bed lag. Het geeft me wel wat tijd om na te denken. Eén van de vragen die door mijn hoofd spookt en die mogelijks ook door mijn vaders hoofd spookte was: ben ik nog relevant? Heb ik nog meerwaarde? En kan ik mijn werk blijven doen tot mij 70?
Mijn vader heeft de grote digitale revolutie niet meegemaakt. Wij maken ze wel mee: kennis en informatie is abundantly aanwezig en beschikbaar voor iedereen. En daarom zijn we natuurlijk gewend om niet heel lang te moeten nadenken over dingen of lang te zoeken naar informatie om een zinnig antwoord te vinden over vragen die ons bezighouden. Dat geldt ook voor mij: alles wat ik niet weet, zoek ik op, of het gaat over hoe je de top van een gehaakte muts kan sluiten of over waarom de rode eekhoorn relevant is voor het ecosysteem.

En dat merken we ook in onze praktijk: mensen zijn gewend dat een antwoord heel snel komt. Dat je het ergens wel hapklaar kan vinden of dat er een methodiek bestaat die jou in 5 stappen leidt van ‘help ik zit in de knoop’ naar ‘hoera ik ben een miljonair’. Je kan op het internet massas handleidingen vinden die jou zogezegd vertel wat je nu fout doet en hoe je het dan moet doen om net zo succesvol te zijn als die nieuwe miljonair die het jou komt verkondigen. Het is pas bij de moeilijkere situaties en bij de moeilijkere vragen dat het antwoord niet hapklaar kàn zijn.

Succesvol zijn is een ding, relevant zijn is nog wat anders. Relevant zijn betekent dat je ergens een meerwaarde kan leveren, dat je ergens toe kan bijdragen en kan meedraaien als een volwaardig lid van de maatschappij. Dat is een veel grotere vraag dan “hoe kan ik mijn eerste miljoen verdienen”. (Niet dat dat mij al gelukt is maar you get my drift) 😀
We hadden het er deze morgen in onze teamvergadering nog over, over de tendenzen die ook wij merken in de opleidingen die we geven, en we waren het er over eens dat het enige dat we eigenlijk echt kunnen doen als trainers is bijblijven. Opleidingen blijven volgen, blijven lezen, af en toe in research duiken.

Wat moet je dan bijleren om relevant te blijven? En gaat bijleren jouw ervoor behoeden om je op een gegeven moment niet meer relevant te voelen? Daarop weet niemand het antwoord. Je kan dus even goed van de gelegenheid gebruik maken om dingen bij te leren die je interessant vindt. Of om er gewoon eens van te proeven. Blijven bijleren is dus de boodschap.

Maar hoe doe je dat, bijleren? En hoe weet je of het op het goede spoor zit?Ik kijk beroepshalve regelmatig naar vacatures en daar stel ik net zoals mijn klanten vast dat het niet zo evident is als 53-jarige om iets te vinden waarvoor je gekwalificeerd zou zijn, waarvoor je zin zou hebben en waarvoor je aangeworven voor zou worden. Het is dus niet zo evident om te denken “oh hey ik volg deze vijf stapjes en dan zit mijn toekomst gebijteld”. Was het maar zo simpel.

Dat maakt trouwens dat goeie loopbaancoaches voorlopig nog erg relevant blijven. Alle ai toepassingen blijven tot nu toe gericht op voor welke jobs je in aanmerking komt. Maar geen enkele toepassing kan me vertellen wat ik wíl.


Wat kan je dan wel doen?

  1. Verken de wereld. Rondneuzen in de bestaande vacatures geeft inzichten. Stel je telkens de vraag of dit iets is dat jij zou willen doen?
  2. Leren,leren en leren: Een tip die wij heel vaak aan klanten in loopbaancoaching geven, is om opleidingen te volgen. Enerzijds kan je zo van dingen proeven zonder meteen je kap over de haag te gooien, je leert altijd iets bij en anderzijds leer je ook andere mensen kennen, bouw je aan een netwerk. 
  3. Doe het voor de lol: Niet alles wat je bijleert hoeft ook daadwerkelijk iets te worden
  4. Maak gebruik van hapklare online leermodules: we hebben trouwens zelf een steeds groeiende Academy met vast ook wat voor jou: online leren geeft de kans om van veel te proeven en op de hoogte te zijn.

Ben ik nog relevant? Op sommige dagen vraag ik het me een klein beetje af, maar gelukkig gaat dat ook altijd weer over. Ik ben ervan overtuigd dat zelfs een basiscoachingsessie zou kunnen worden geregeld via een ingesproken cassettebandje…maar het menselijke zit er nu net in dat alles mogelijk is in een coaching sessie. Daar kan een artificieel systeem voorlopig echt nog niet mee weg. Het zal dus aan ons zijn om beter te blijven dan de computers. Zo’n moment van mijn minder relevant te voelen, is voor mij ook een schop onder de kont om als de gesmeerde bliksem mezelf uit te gaan dagen. Ik kan maar blijven leren. Want leren maakt je mentale flexibiliteit groter.

Remember wat Darwin zei: de soort die het meest kans maakt op voortbestaan is de soort die zich aanpast.


Liever luisteren? Ontdek onze podcast:

  

zit jij met loopbaanvragen?

Ontdek onze loopbaanbegeleiding


Reacties