Blogpost Els Deboutte lessons learned uit schrijven van een boek

Wat ik leerde uit het schrijven van een boek

“Het is af! Klaar! Finished!” 

Een vreemd gevoel bekroop me toen eind april, netjes op de voorziene deadline, het laatste hoofdstuk, de inleiding en het dankwoord van ons boek CONTENT naar de uitgever vertrok. Was het nu al gedaan? We waren net 'on a roll’, vonden we zelf. 

Woorden tellen

2 jaar geleden besloten Rilla en ik om samen een boek te schrijven. We waren geen van beiden aan ons proefstuk toe, dus de grote zenuwen voor het schrijven van een boek (dat ergens tussen de 250.000 en 300.000 tekens moet zitten, spaties en leestekens inclusief). Niettemin blijft het een proces van worstelen, vooral voor je schrijft. Het schrijven op zich, is niet het moeilijkste stuk, wel weten waarover je gaat schrijven, wat je wil schrijven, wat er in moet en wat er uit moet,... Met occasioneel inderdaad het starende witte blad. En regelmatig woorden tellen.

printscreen van het aantal woorden dat het manuscript van content al had


In eigen beheer of werken met een uitgeverij?

Ik ben onwezenlijk dankbaar voor het project dat we net hebben afgerond. Het was namelijk…gemakkelijk. Really? Really. In tegenstelling tot mijn boek GOESTING! dat in 2016 verscheen, deed ik nu immers amper iets zelf. Ik moest enkel nadenken en schrijven (we schrijven wel degelijk zelf). Maar een boek realiseren is veel meer dan dat. Je hebt redactie nodig, grafische vormgeving, je moet een ISBN-nummer aanvragen, zorgen dat er 2 exemplaren in de Koninklijke Bibliotheek terecht komen (echt), distributie, pers en media, verzending, drukwerk, logistiek, marketing, en nog zoveel meer. 

Wat ik leerde uit het schrijven van dit boek

Ook dit proces heeft me weer heel veel geleerd. Zoals dit: 

  • Als een samenwerking goed zit, gaat het vanzelf. We hebben elkaars schrijfsels niét gelezen voordat we zelf rond waren. En het werd op wonderlijke wijze vanzelf een geheel. 
  • Als het vertrouwen groot is, gaat de samenwerking vanzelf. Samenwerking begint of stopt bij vertrouwen. Als dat er is, kan er heel veel en haal je het beste in elkaar boven. Dat vertrouwen is ons daarom ook zeer dierbaar. Het vertrouwen genoten (en gaven) we ook van onze uitgever. We deden al genoeg ervaring op om te weten dat een uitgeverij je moet liggen. Ze hebben elk hun eigenheid en filosofie. We verkenden wat, en kozen met volle overtuiging voor Borgerhoff & Lamberigts, omdat we ons daar meteen thuis voelden. Ze kennen het boekenvak en zijn bereid om een beetje zot te doen, want hun fundament staat sowieso stevig. That’s our place :-) We moesten ons niet ‘bewijzen’, of anders voordoen dan we zijn om ‘geloofwaardiger’ te zijn. Wat een opluchting, doen alsof is namelijk géén van onze talenten! Zij werden enthousiast van onze wilde kantjes, tot aan de keuze van de illustrator Emma Thysen toe. You’ll love it or you’ll hate it (we looooove it!).
  • Eens je helder ziet waar je naartoe wil, is schrijven peanuts (zie verder). We worstelden een kleine 2 jaar met de focus en onze doelgroep. Waar wilden we het over hebben, wie wilden we dat het zou lezen,... Zolang we dat niet helder voor ogen kregen, konden we niet schrijven, tenminste niet zoals wij dat doen: vanuit ‘de buik’. Helderheid vraagt keuzes en ‘killing some darlings’. Je kan geen boek schrijven voor iederéén, je moet dus kiezen wie je boek mogelijks niét gaat willen lezen. De parallel met een coachingstraject is zeer groot: het worstelen hoort erbij, eens alles helder wordt, kan je een eerste stap zetten. De rest volgt wel. En keuzes helpen om vooruit te komen. 
  • Als schrijven een van je talenten is, gaat het vanzelf. Ook hier is de parallel met coaching groot: als je doet wat je ligt, voelt het niet als werken. We voelden ons vaak schuldig ‘omdat we niet aan het werk waren’. Jaja, we weten het… 
  • Als je een straf team rondom je hebt, is bijna alles mogelijk. Voor GOESTING! koos ik ervoor om alles in eigen beheer te doen. Daar heb ik ontzettend veel uit geleerd, onder meer dat (ik) dat kan.

If you want to travel fast, go alone. If you want to travel far, go together.

In je eentje realiseer je nooit wat een straf team kan. Never. En dat leren wij ook elke dag samen met onze klanten in loopbaanbegeleiding. Want met de ideale match van jouw talenten en je doelen, de juiste context en entourage, is werken nooit moeilijk. 

Reacties