5 technieken om de werkdag achter je te laten

Blijft jouw dag soms in je hoofd spoken? Ook als de werkdag al lang voorbij is? Werken kan soms best pittig zijn, zélfs als je je werk graag doet. En werk en leven zijn niet altijd gesloten gehelen. Het heet dan wel work-life integration, het gevolg is vaak dat de grenzen onbestaande zijn. En werk is bij de meesten onder ons nooit af. Soms kan een werksituatie zo mentaal of emotioneel belastend zijn dat je thuis gewoon geen puf meer overhebt en je je dag en alle bijhorende gesprekken blijft herleven. 

Om dit bekende fenomeen te bestrijden, delen we een paar door onszelf en onze klanten beproefde technieken met je. 

1/ Stap erin en stap eruit

Tot enkele jaren geleden beoefende ik karate. Elke training start en eindigt met een groetceremonie. Wat ik ontdekte, is dat dit soort rituelen heel krachtig werkt: je kiest bewust aan het begin om nu hier aanwezig te zijn en al de rest erbuiten te laten. En aan het einde doe je 't omgekeerde: je sluit af, laat achter wat achtergelaten moet worden en gaat over op het volgende onderdeel. 

2/ Even ontsnappen

We zijn fan van "5 minute Escapes" (en de bijhorende relaxatie app).  Het zijn geleide meditaties van 5 tot 10 minuten die je meenemen naar een tropisch eiland, de woestijn, een berg,... Het is wonderlijk wat 5 minuten 'in de bergen' aan ruimte kunnen creëren. 

3/ Voorzie overgangstijd

Moet je je verplaatsen tussen je werk en je huis, gebruik de overgangstijd dan om te verwerken en achter te laten. Onderweg nog telefoneren met de collega's helpt dus niet: je werk reist letterlijk met je mee. Woon en week je op dezelfde plek, ga dan even een blokje om

4/ Schrijf het van je af

Auteur Julia Cameron gebruikt in haar boeken de 'daily pages'. 3 bladzijden die je elke ochtend (mag ook later) vol schrijft met alles wat maar in je opkomt. Zonder je zorgen te maken over hoe het overkomt, of het steek houdt, of het boeiend is,... gewoon: dump alles wat in je hersens zit. Het werkt echt. Door het eruit te schrijven komt er ruimte voor andere dingen. Proberen! 

5/ Mindbleach

Mijn kinderen leerden me jaren geleden het concept 'eye bleach' kennen: foto's van fluffy schattige konijntjes om gruwelijke beelden te vergeten. Onze variant daarop is  mindbleach. Denk actief aan iets moois, warms, fijns,... Bijvoorbeeld 3 dingen die goed gingen tijdens je dag. Waar je aandacht op gericht is, gaat ook je energie naartoe. Liever dan naar leuke dingen. 

Laat het ons weten of dit voor je gewerkt heeft! En misschien heb jij nog andere strategieën?

Straffer spul nodig? Kom eens langs. 

Loopbaanbegeleiding is er voor werknemers én zelfstandigen. 


Reacties