Welke kwaliteiten heeft een goede coach?
Ik viel bijna van mijn stoel toen ik recent de vernieuwde richtlijnen van de VDAB rond loopbaancoaching las.
Even als achtergrond: als loopbaancentrum zijn we erkend door VDAB om loopbaancoaching te kunnen verzorgen waarbij de klant betaalt met zijn of haar loopbaancheque. Dat is een cheque die je om de 6 jaar recht geeft op hetzij 4 uur hetzij 3 uur begeleiding door een professionele coach rond vragen die met werk te maken hebben en dan vooral: werkgeluk, perspectieven, oriëntatie, samenwerking,… enfin, alles wat je werkgeluk kan verbrodden.
Recent kwamen er dus nieuwe richtlijnen over technieken die je als loopbaancoach niét mag inzetten tijdens loopbaancoaching. En toen viel ik dus van mijn stoel.
Theeblaadjes lezen? Koffiedik kijken? Really??? (lijst zie onder)
Zijn er dan mensen die zich effectief uitgeven voor loopbaancoach en deze - euh - technieken inzetten? Geen afbreuk aan de technieken op zich. Maar of je loopbaanvraag opgelost wordt, is toch maar zeer de vraag 😅
Een loopbaancoach die degelijk getraind is, weet waar die mee bezig is, en is dus geen charlatan!
Over welke technieken ging het o.a.?
- Hypnose
- Technieken die met lichaamstaal werken zoals frenologie, tenen lezen…
- Alle lichaamswerk zoals massage, oorkaarsen,…
- Astrologie, koffiedik kijken en theeblaadjes lezen, tarot, wichelen, klankschalen
- Auralezen, paragnostiek
- Natuurgeneeskunde
- Alle emotionele lichaamsbeleving zoals lachtherapie, yoga, vuurlopen…
Dus voelde ik na onze vorige 5 loopbaanmythes (de voorgaande kan je terugvinden op ons YouTube kanaal of Instagram) nu ineens toch nog een 6e mythe opkomen.... want wij zijn het wel érg beu om versleten te worden voor prutsers en charlatans.
Hoe kan jij het onderscheid maken als je met een loopbaanvraag zit?
Wat kan je verifiëren?
👉 Welke opleiding heeft de coach in kwestie genoten? Er is er geen enkele die een geldend certificaat aflevert, maar er zijn er wel veel die een heel degelijk traject garanderen. Als we de minimumstandaard van de ICF (de International Coach Federation) hanteren, dan is dat minimaal 60 uren opleiding genoten hebben met supervisie en een aantal vlieguren.
👉 Heeft de coach referenties? Als startende coach heb je die vaak niet, maar hoe meer je coacht, en hoe meer evaluaties je van je klanten vraagt (wij raden aan dat altijd te doen), hoe meer credibiliteit je geniet. Een coach met 5 sterren op Google waarbij mensen hun naam durven gebruiken, heeft credibiliteit.
👉 Werkervaring: dit kan ook wel aanleiding geven tot assumpties, maar wat het wel zegt, is dat de persoon vertrouwd is met een bepaalde sector en met bepaalde ‘metiers’.
Wat kan je checken in een kennismakingsgesprek?
👉 Eerst en vooral of die loopbaancoach het vak van het coachen beheerst. Een paar evidente aanwijzingen:
- Luistert de coach naar jou?
- Heeft die jou begrepen?
- Stelt de coach een aanpak voor die op het eerste zicht lijkt aan te sluiten bij jouw vraag en wensen?
- Durft die persoon desgevallend weerwerk te geven? Bvb door te zeggen ‘ik ga jou niet kunnen helpen’ als je verwachtingen onrealistisch zijn.
- Heb je het ‘gevoel’ dat je in goeie handen bent, dus dat de coach weet wat te doen?
👉 En daarnaast zijn er persoonlijke voorkeuren. De klik, noemt men dat.
Wil je groeien in je loopbaan, maar weet je niet hoe je dit best aanpakt? Zit je met twijfels over je job? Wil je een betere balans tussen werk en privé? Met de hulp van onze loopbaacoaches begin jij weer met plezier aan elke werkdag!
https://makemefly.be/loopbaanbegeleiding/
Wat je in elk geval moet weten is dit:
Elke methode of aanpak waarbij het antwoord op magische wijze tot jou zal komen, klopt niet. Je moet namelijk zelf werken bij een coach. Over dingen nadenken, in kaart brengen, feedback verzamelen, rondsnuffelen, experimenteren, leren beslissen, gesprekken leren aangaan die nodig zijn om jouw werkgeluk terug te verhogen,…. Dat is werken. Dat kan je coach niét voor jou, dat moet jij zelf.
Wat jouw loopbaancoach wel kan doen en zou moeten doen, is jou op weg zetten, het overzicht bewaren, de stip aan de horizon plaatsen van ‘dit is de vraag waar je mee aan de slag wou en wil’ en het proces onderweg en daar naartoe bewaken.
As much as I love great tea… het antwoord op de vraag hoe jij je professionele toekomst hetzij vorm kan geven hetzij er meer tevredenheid in kan ervaren, ligt niet in de theeblaadjes. Als een coach jou dàt belooft, zou ik zeggen: rennen ☺️
Bekijk hier de 5 voorgaande loopbaanmythes:
Vragen, bemerkingen? We horen het graag! inspire@makemefly.be