complimenten aanvaarden blogpost

Complimenten ontvangen: kan jij het?

 Kan jij dat, complimenten ontvangen? Leerde jij ook dat bescheidenheid siert? Natuurlijk doet het dat, op het juiste moment. Maar niet als je jezelf en je toekomstkansen daarmee schaadt.

Binnenkort is het weer jaarlijkse of tussentijdse evaluatie. Feedback time… Uit een recent onderzoek blijkt dat de meeste medewerkers dit volstrekt verloren tijd vinden. Het geeft hen geen goed gevoel, er is te weinig aandacht voor positieve feedback en motiverende perspectieven en het zou allemaal beter gedurende het lopende jaar gebeuren. Volgens het onderzoek. Maar horen we positieve feedback wel als we die krijgen? En doen we er iets zinvols mee? Of leggen we die naast ons neer, omdat wat we horen niet past binnen onze comfortzone?

Complimenten kunnen ons ongemakkelijk doen voelen. Omdat ze informatie geven over wat we nog méér zouden kunnen en dat betekent dat we eigenlijk klaar zouden kunnen zijn om een trapje hoger te gaan staan. En dat… betekent buiten de grot stappen...

Een compliment niét aanvaarden is onbeleefd. Het is zo'n beetje als een cadeau teruggooien. En toch doen we het, heel vaak. Herken je dit? Ik vertel mijn vriendin dat ze een leuke trui draagt en dat groen haar flatteert. Mijn vriendin: "Deze? O da’s al een oude hoor!". Of iemand zegt je dat ze zo genoten heeft van je presentatie en jij zegt dat je niet tevreden was met je prestatie want dat het vorige keer beter gelukt was. Herkenbaar? Meteen mee stoppen! Want je doet de schenker twijfelen aan zijn oordeel én je houdt jezelf tegen om te groeien.

Waarom geven mensen complimenten? Een gemeend compliment komt recht uit het hart. Het is een cadeautje dat een band schept. Want alle materiële cadeautjes ten spijt, zijn we het meest geraakt door de dingen die mensen zeggen. Ook als je baas je vertelt dat hij of zij onder de indruk is met je bijdrage in project X, komt dat uit het hart. Anders heeft het geen zin. Een niet-gemeend compliment geef je beter niet.

Waarom nemen we ze dan niet in ontvangt? Omdat we het niet kunnen. Sommige complimenten vertellen ons iets over iets wat we zelf niet weten. Of we voelen ons erdoor op een piëdestal gezet en willen ons liever niet onderscheiden van de anderen. Want als je boven het maaiveld uit steekt, kan je kop er af. Dat is dus jij, die zegt tegen jezelf "ik mag vooral niet schitteren". Hoe je een compliment aanvaardt, zegt alles over hoe jij naar jezelf kijkt. En ook over hoe jij verder wil.

Maar… als je vooruit wil, moet je je onderscheiden van de massa. Geen ontkomen aan. Waarom is het ook niet verstandig? Als jij jezelf lager inschat, gaan anderen je ook niet naar waarde schatten. Dat is hoe we onszelf ter plaatse houden, waarom we er niet helemaal voor gaan, waarom we niet solliciteren voor een hogere functie of laten weten dat we klaar zijn voor iets groter. Kijk eens hoe vaak we onszelf neerhalen! 

Wil je een positief professioneel imago met veel kansen, ga het dan vooral zelf niet zitten blutsen. Iemand vind dat jij iets goed deed? Zet het bij op je ‘go girl, go!’-rekening. Zeg vooral niet dat jij dat niét vond. Haal jezelf niet neer en stel ook de mening van je hiërarchie niet eigenhandig bij.

Hoe moet het dan wel? 

Eén kleine actie deze week: oefen op het ontvangen van complimenten.

 1. Neem het compliment in ontvangst

2. Bedank de schenker

3. Geef een cadeautje terug


Flink oefenen voor je evaluatiegesprek!  

Meer simpele oplossingen voor een leven vol geluk?

Ontdek ze in ons boek "content"


Vragen, bemerkingen? We horen het graag! inspire@makemefly.be

www.makemefly.be



Reacties