Veerkracht opbouwen, hoe doe je dat?
"Het is vele malen effectiever het gewenste te bevrijden dan het ongewenste te bestrijden"
(Tinneke Liefhebber)
Er zijn van die dagen waarop de dingen anders uitdraaien dan verwacht. Je auto heeft pech, trein afgeschaft, een klant zegt nee, je krijgt een nieuwe uitdaging waarvan je werkelijk niet zou weten hoe eraan te beginnen laat staan of je 't gaat kunnen,…
Het zijn momenten waarop je veerkracht, je aanpassingsvermogen, wordt 'getest'.
"Veerkracht, waar ben je…", schreef een vriendin me op zo'n moment. Wat is veerkracht? Voor mij betekent veerkracht de snelheid waarmee je terugveert na een tegenslag of onverwachte gebeurtenis. Veranderen en aanpassen vraagt energie, vooral als het gaat om iets waar je veel om geeft. Iedereen kan veerkrachtig handelen en denken, het vergt soms wat meer inspanning en de keuze om niet bij de pakken te gaan zitten.
Vorige week ging ik aan de slag met een groep mensen die hun job verloren. Ze waren heel boos, voelden zich in de steek gelaten door de organisatie, aan wie ze jarenlang gehoorzame trouw hadden gegeven. Het was een pittige sessie. Ik vroeg me af hoe ik hen het best kon helpen, want met techniek alleen ging ik er niet komen. Ik besloot ruimte te geven en menselijke compassie, en dus te vertrouwen dat ze dan met het programma zelf verder aan de slag konden. Het klopt namelijk wat ze zegden. Decennialang werden zij beloond bij gehoorzaamheid, bestraft als ze buiten de lijntjes liepen. Hen klaarstomen om zelf een nieuwe job te vinden, actie en initiatief te nemen, uit hun pijp te komen, dat was ook echt wel een 'dealbreaker'.
Deze week zag ik hen terug. Ze waren aan de slag gegaan, hadden hun CV klaargestoomd of hadden een vraag: kan jij me helpen met mijn cv? Ik denk dat ik hen heb geholpen. Niet door mijn technieken, die kregen ze ook, maar door hen te versterken in hun veerkracht en vertrouwen dat ze zelf actie kunnen nemen.
Daar was ze dus, die veerkracht… We hebben allemaal 'bad hair days', momenten waarop we ons kleintjes voelen. Veerkracht verstopt zich in hoe je denkt en praat over de situatie.
Mijn 5 veerkracht-tips:
#1 - Let op je taal Zeg jij wel eens "dat kan ik toch niet", "het is niet aan mij om de eerste stap te zetten", "ik ben daar te oud voor", "er verandert toch niks",… ? Het helpt niet en je wordt er ook niet vrolijk van. Praat of denk jezelf niet de put in.
#2 - Neem afstand Doe iets leuks. Maak je hoofd leeg, ga sporten, wandelen, mediteren,… iets dat jou helpt om te herladen. Slaap. Eet, liefst regelmatig en gezond, maar als je je af en toe fijner voelt met een portie junkfood of chocola, go for it. Step away from the machine...
#3 - Zoek een ander perspectief, vraag hulp Wat zou het ergste zijn dat er kon gebeuren in deze situatie? Is dat realiteit of een creatie van je verbeelding, aangevuld door een paar duiveltjes die zich aan het amuseren zijn in jouw hoofd? Dramadenken helpt nooit en klopt ook zelden. Durf kritisch te zijn voor je gedachten. Denk je je vast? Vraag hulp. Door hulp te vragen, boor je de veerkracht van anderen gelijk mee aan.
#4 - Lach Lachen ontlaadt. Ontladen geeft ruimte en ruimte geeft de kans om mogelijkheden te zien. Lachen helpt echt, veel doen. Omring je daarom met sterke en authentieke mensen die niet per se meeklagen als jij eens moet klagen.
#5 - Noteer elke dag de dingen die goed gingen Overloop alles uit de voorbije 24 uur dat goed ging of dat je blij maakte. Het hoeft geen Nobelprijs-materiaal te zijn, gewoon dingen die goed zijn gegaan. Door je aandacht te richten op wat goed ging, gaat er ook gewoon meer goed, of tenminste proportioneel minder fout.
Meer eenvoudige tips om contenter in het leven te staan, kan je terugvinden in ons boek "Content!":
Gaat ALLES mis? Duik hier nog even mee in ons archief met dit YouTube filmpje
Nood aan een boost in je loopbaan? Kom eens langs
https://makemefly.be/loopbaancoaching/
Vraag je gratis kennismakingsgesprek aan
Veel liefs,
Els
Vragen, bemerkingen? We horen het graag! inspire@makemefly.be