Ken je de uitdrukking "Gelijk hebben of gelukkig zijn?". De vraag weerspiegelt een veelvoorkomend dilemma: de keuze tussen het vasthouden aan je eigen gelijk, zelfs als dat ten koste gaat van (jouw) harmonie en welzijn, of het loslaten van je behoefte om gelijk te krijgen, zodat je meer innerlijke rust en geluk kunt behouden én soms makkelijker stappen kunt zetten richting je doel. Aan je gelijk blijven vasthouden kan namelijk ook heel wat tegenwerking veroorzaken, op en buiten de werkvloer.
De drang naar gelijk hebben Veel mensen hebben een natuurlijke neiging om gelijk te willen hebben, vooral wanneer ze sterk geloven in hun standpunt of als hun ego in het spel is. Waarom vinden velen onder ons dat zo belangrijk? Gelijk hebben kan bevestiging en controle geven, en soms ook een gevoel van superioriteit. In een discussie of conflict voelt het winnen ervan vaak als een persoonlijke overwinning, een bewijs dat je in je recht stond. Soms is het zelfs een kwestie van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Maar zoals bij alles is er ook hier een “achterkant” te bespeuren. Het vasthouden aan je eigen gelijk kan leiden tot spanningen, conflicten en zelfs gebroken relaties. Het kan zorgen voor stress, frustratie en een negatieve sfeer. Vooral in langdurige relaties, zoals met een partner, familie of collega’s, kan het voortdurende verlangen om vaak je gelijk te krijgen schadelijk zijn. Mensen kunnen zich gekwetst voelen, minder gehoord of gerespecteerd, wat de relatie uiteindelijk onder druk zet… en daar word jij dan ook weer niet blij van.
Bovendien staat het soms in de weg om je doel te bereiken.
De keuze voor geluk Gelukkig zijn betekent in deze context vaak het kiezen voor vrede, begrip en verzoening boven het winnen van een discussie. Het is ook kiezen voor het halen van (kleinere) doelen en stappen kunnen blijven zetten, ook al is niet iedereen het met je eens. Steenezelen vertraagt en blokkeert de boel vaak, ook voor jezelf. Het gaat om het waarderen van sommige relaties boven je eigen gelijk.
Dit betekent niet dat je altijd moet toegeven of je mening moet opgeven, maar wel dat je bereid bent om de situatie vanuit het perspectief van de ander te bekijken. Het kiezen voor geluk houdt in dat je de wijsheid ontwikkelt om te weten wanneer een discussie de moeite waard is, wanneer je écht bij je principe wil blijven én wanneer het soms beter is om te laten gaan. Dit kan leiden tot diepere en meer vervullende relaties, omdat je zo prioriteit geeft aan begrip, empathie en wederzijds respect. Het draagt bij aan innerlijke rust, omdat je niet vastzit in de constante behoefte om je gelijk te bewijzen.
Een balans vinden Goed nieuws! Gelijk hebben en gelukkig zijn kunnen ook gewoon hand in hand gaan. Soms is het belangrijk om voor je overtuigingen op te komen, vooral wanneer het gaat om essentiële waarden of onrecht. Maar vaak, in alledaagse situaties, is het slimmer om af te wegen wat zwaarder weegt: je gelijk halen of je geluk (en/of het geluk van de andere(n)) bewaren. Overhellen naar nooit je gelijk willen/halen is natuurlijk ook geen goed plan: een "slappe vod" worden maakt je zeker niet gelukkiger. It’s all about the balance (isn’t it always?) Coaching Tip In het kader van ‘gelijk hebben of gelukkig zijn’ kan je experimenteren met volgende vragen:
|