Afwijzing bij sollicitaties: 5 tips!

Hoe ga je om met afwijzingen tijdens het solliciteren?

Lang, lang geleden kwam ik zelf op de arbeidsmarkt terecht, tijdens een woelige periode met véél jeugdwerkloosheid.

Mijn studiegenoten en ik hadden hard gewerkt en gingen vol goeie moed naar een jobbeurs. We kregen het deksel echter zwaar op de neus: er waren géén vacatures voor ons. Geen fijne ervaring, met nog wat negatieve reacties van potentiële werkgevers er bovenop.

We zaten in de bus terug naar huis, en we waren zooooooo teleurgesteld. En bang. Hadden we zo hard gestudeerd voor niks? Moest ik die thesis nog wel afwerken? Was er toekomst? Wat als niemand ons wou? 

Van de 7 jaargenoten hadden er 2 werk na 1 jaar, de rest was nog wachtende. Sommigen hebben het beroep zelfs nooit uitgeoefend, en sloegen een andere weg in.

De arbeidsmarkt is ondertussen gelukkig veranderd: er zijn veel moeilijk in te vullen vacatures en toch betekent dat niet dat iedereen 'prijs' heeft van de eerste keer.  Sommige mensen moeten zelfs best lang zoeken. De markt veranderde misschien wel, maar mensen zitten nog altijd min of meer hetzelfde in elkaar. Daarover had ik het tijdens deze Instagram Live:



Afwijzing is niet leuk. Hoe ga je daarmee om zodat je vol goeie moed op je sollicitatie verschijnt, ook als je een paar keer geweigerd wordt? 5 tips!

  1. Vraag altijd feedback na een weigering: wat kan je beter doen zodat je volgende keer dat je solliciteert voor een dergelijke functie meer kans maakt?

  2. Luister goed: Feedback, ook die die je niet wil horen, is een geschenk. Misschien ben je je eieren systematisch in de foute mand aan het leggen? Je hoeft niet meteen op te geven, recruiters hebben ook maar elk een mening, maar als er systematisch iets ontbreekt in je profiel voor die specifieke functie, mik je beter op wat anders.

  3. Hou meerdere opties open: Misschien moet je jezelf gaan heruitvinden, maar er is plek voor iedereen onder de zon (Behalve, heel eerlijk, dat zowat 10% van de bevolking eigenlijk ‘unemployable’ is, dat moeten we als maatschappij accepteren) Maar kijk breder. Weten dat je opties hebt, hoe gek ze ook kunnen zijn, geeft zuurstof en maakt je minder 'desperate'.

  4. Neem afstand als het cynisme te hoog wordt: De ene heeft een nieuwe job vast met 1 sollicitatie, de andere heeft weinig opties en wordt vaker afgewezen. Uiteraard moeten we dan onderzoeken of er iets is waardoor je jezelf niet helemaal tot je recht laat komen, maar soms is het ook gewoon wat het is. Als het cynisme door de teleurstelling te groot wordt, straal je dat ook uit. Neem afstand, solliciteer een tijdje niet, ga wandelen, doe iets anders. 'Get some fresh air' en begin er pas terug aan als je weer nieuwe moed heb.

  5. Blijf doorgaan tot de inkt op het contract droog is. Een deal is pas een deal als hij op papier staat. Dus tot je 'ja' zei, een aanbod kreeg en dat accepteerde en ondertekende, is je zoektocht nog niet voorbij (maar misschien wel bijna   ). Hou je ijzers in het vuur tot het papierwerk rond is. Het maakt je aantrekkelijker voor de werkgever die je wil, en het geeft jou 'peace of mind' dat je - mocht deze deal afspringen - nog altijd op kruissnelheid zit. 


Werkt het allemaal niet, verlies je de moed of heb je gewoon een 'boost' nodig (of een schop onder de k*nt)? 
Neem dan een loopbaancoach in de arm.

https://makemefly.be/loopbaanbegeleiding/