Mijn één-op-één coachings liggen momenteel stil en ik kijk er nu al naar uit om ze weer ‘live’ te starten, gezellig in mijn coachpraktijk in de schone Vlaamse Ardennen. Ook al kunnen we verder online coachen, toch krijg ik meer energie van face-to face gesprekken, en mijn coachingklanten ook. Toeval of niet? Dat is heel persoonlijk natuurlijk. Wat jou energie geeft, gaat misschien niet op voor een ander en omgekeerd. Dat is OK.

De afgelopen week ging ik wel een paar keer online. Ik deed twee keer een ‘check-in’ met als thema: energie. Eén keer deed ik dat met een team en één keer met een groep studenten. Want in deze Corona-tijd wordt onze energie toch wel erg op de proef gesteld, en dan is het goed om eens polshoogte te nemen en een energie-check te doen. Dat is zorg dragen voor elkaar.

4 batterijen

Laten we voor de eenvoud onze energie vergelijken een combi van 4 batterijen. Elke batterij staat voor een domeinen waar we energie kunnen uithalen: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Ik overloop ze kort even zodat je voor jezelf kan nagaan hoe het met jouw energiemanagement zit.

Je fysieke batterij

Fysiek laad ik me momenteel het meest op door veel te wandelen met de hond, ochtendloopjes te doen, voldoende te slapen en gezond te eten (frietjes en pizza inbegrepen 😉). Hoe laad jij je fysiek op? Wanneer je fysieke batterij in het rood staat, kan dat zich uiten in onder meer gespannen spieren, slaapgebrek, pijn, gebrek aan eetlust, geen zin in lichaamsbeweging,… 

Wil je deze batterij weer in het groen krijgen, kijk dan naar acties die voldoende beweging, voldoende slapen, rust, een correcte ademhaling, persoonlijke verzorging,… kunnen gunnen.

Je mentale batterij

Mijn persoonlijke mentale batterij is goed opgeladen doordat ik veel lees, bijleer over online-leren en andere zaken, veel reflecteer, ideeën krijg, positief blijf en probeer te focussen als ik aan het werk ben. Dit domein heeft dus te maken met je brein en mentale veerkracht. Als je veel piekert, bezorgd bent, besluiteloos, verstrooid, snel afgeleid bent, zal jouw mentale batterij sneller leeglopen. Hoe voed jij je mentale batterij? Hoe stil jij je mentale honger?

Je emotionele batterij

In deze batterij zit alles wat te maken heeft met je emoties, zelfwaardering en verbinding met anderen. In deze tijden zijn we genoodzaakt meer online te verbinden maar ook dat kan energie geven en positief bijdragen. We gaan er ook van uit dat het niet ‘voor altijd’ is en deze gedachte helpt ook! 

Voel jij je emotioneel in evenwicht, dan hoef je niks extra te doen, enkel te koesteren.  Heb je echter last van woedeaanvallen, huilbuien, angst, irritatie, eenzaamheid…dan is dat een signaal om actie te ondernemen binnen dit domein. Praat met iemand, al dan niet met een professional.

Je spirituele batterij

Deze is opgebouwd uit zingeving of levensdoel. Je ziel wordt gevoed en dat geeft innerlijke rust en zelfvertrouwen. De spirituele batterij staat in het rood als je bijvoorbeeld alles banaal en zinloos vindt en je niet het gevoel hebt dat je ergens toe bijdraagt. In hoeverre draag jij bij tot iets wat jij belangrijk vindt?

Doe de check!

Wat valt je op als je de vier domeinen doorneemt? Hoe staan ze ervoor? Welke staan goed? Aan welke heb je werk? Weet dat deze batterijen elkaar versterken. Dus als je acties onderneemt binnen elk van deze domeinen, zal je energie nog méér in balans zijn.  Een paar werkvragen:

  • Voor elk van je domeinen: wat gaat er al (of nog steeds) goed?
  • Welk domein vraagt je aandacht? In welke domeinen wil je actie ondernemen en hoe?
  • Welk eerste kleine stapje kan je vandaag of deze week al zetten?

Draag zorg voor jezelf en laat je batterijen niet leeglopen. Zoek naar wat jouw energie geeft en vooral doe genoeg of meer van datgene wat bijdraagt aan jouw energiebalans.

Groet,

Lili

Lili Matthijs loopbaancoach Make me Fly! Brakel

Lili Matthijs werkt als loopbaancoach voor Make me Fly! vanuit Brakel.

Zit je een beetje vast met je batterijen en weet je niet hoe je weer in het groen komt? Loopbaanbegeleiding werkt, kennismaken is gratis! Niet alleen bij Lili natuurlijk, maar bij al onze loopbaancoaches in Vlaanderen en Brussel.

Pin It on Pinterest