Wil je aan de slag als loopbaancoach?

Volg dan de Opleiding tot Oplossingsgericht Loopbaancoach

Make me Fly! bundelt tientallen jaren ervaring in het oplossingsgericht loopbaancoachen speciaal voor wie als externe coach, als outplacementconsultant of als interne begeleider mensen het beste uit zichzelf willen laten halen, op de voor hen juiste plek.

In onze Opleiding tot Oplossingsgericht Loopbaancoach leer je alles om praktisch aan de slag te gaan als loopbaancoach.

Heb je al enige ervaring in het begeleiden en/of coachen van mensen en wil jij…

 • op je werk aan de slag als intern loopbaancoach, vanuit een rol in HR of als leidinggevende?
 • je als zelfstandig coach specialiseren in loopbaanbegeleiding?
 • op een coachende en oplossingsgerichte manier leren omgaan met loopbaanvragen?

*Tijdens het discovery gesprek bekijken we met jou je wensen en aspiraties, maken we verder kennis en beantwoorden we al je vragen over de opleiding. Het is gratis, online en geheel vrijblijvend. Je beslist pas nadien tot deelname.

Het programma

De Opleiding tot Oplossingsgericht Loopbaancoach is een specialisatie opleiding voor coaches en mensen die al ervaring hebben in het begeleiden en/of coachen in een professionele omgeving. Tijdens deze 4-daagse live opleiding bouw je kennis en vaardigheden op waardoor je mensen kan begeleiden bij alle mogelijke vragen rond hun loopbaan en dat op een oplossingsgerichte manier. Na aflloop van de opleiding kan je het certificaat van Oplossingsgericht Loopbaancoach behalen.

Na deze opleiding kan jij:

 • een loopbaanvraag herkennen en verhelderen en hierin je rol als loopbaancoach correct opnemen;
 • op een coachende en oplossingsgerichte manier omgaan met loopbaanvragen;
 • pragmatisch, wendbaar en flexibel verschillende tools, methodieken en vaardigheden inzetten zonder er afhankelijk van te zijn;
 • mensen begeleiden in het vinden van hun passies en talenten, mensen begeleiden in het zetten van stappen om intern of extern op zoek te gaan naar meer werkgeluk;
 • vanuit de oplossingsgerichte hoek te werken met mogelijkheden en op zoek te gaan naar ‘loopbaangoud’. De werkmethoden komen uit Solution Focus, waarbij vertrouwen, opbouwend werken en focussen op wat de klant wél wil aan de basis liggen. Zo creëren we veiligheid, vertrouwen, goesting en creatief denken;
 • van een verkennende fase naar een overzicht gaan waarbij je klant kan komen tot beslissingen en acties;
 • samen met je klant kijken naar zijn/haar levensloop, waarbij loopbaanvragen in elke fase anders zijn;
 • samen met je klant een actieplan opstellen;
 • advies geven en ondersteunen bij het ontdekken van de arbeidsmarkt, sollicitaties en profilering op de arbeidsmarkt;
 • de arbeidsmarkt verkennen, inclusief de huidige uitdagingen en mogelijkheden die hierbij komen kijken;
 • een goede en correcte setting creëren als loopbaancoach;
 • je klant zien als de expert van zijn/haar leven, waarbij de gemaakte keuzes liggen bij jouw klant;
 • je rol als loopbaancoach op een correcte en deontologische manier uitvoeren;
 • stress/burn-out signalen herkennen, alsook een bredere psychosociale problematiek waarbij je kiest voor doorverwijzing naar een meer gespecialiseerde professional. 

Je krijgt de kans om alle praktische vragen die je wil stellen te stellen, zoals “hoe implementeer ik loopbaancoaching in mijn huidige rol?” of “waar zit de grens tussen mijn verschillende rollen?”. 

Wil je graag een eigen coachingspraktijk uitbouwen, dan kan je voor verdere begeleiding hierbij terecht in ons Business Bootcamp voor Coaches.

Dag 1: de fundamenten van loopbaancoaching

Tijdens deze dag leer je de ‘basics’ van het loopbaancoachen.

 • We leren het onderscheid tussen verschillende soorten loopbaanvragen;
  • Explorerende vragen: zoals “Ik weet wat ik niet wil maar niet wat ik wel wil”, “Ik heb mijn job altijd met plezier gedaan, nu ben ik hem beu”, “Mijn job gaan verdwijnen en ik wil/moet heroriënteren”,…
  • Andere vragen: vb. Moeilijke/onmogelijke samenwerking, moeilijke relatie met collega’s, leidinggevenden, de ‘is dit alles?’-vraag, zingevingsvragen, moeilijkheden met omgaan met veranderingen,…
 • Je leert de basiselementen kennen van ons model, die je kapstok zijn voor het volledig in kaart brengen van alles wat je ‘klant’ nodig heeft om de loopbaan terug vorm te geven en zelf aan te sturen;
 • Je leert hoe je naar de klant en de arbeidsmarkt kijkt om tot een optimaal resultaat te komen.

Dag 2: het loopbaangesprek en de loopbaantools

Een van de grootste uitdagingen in het coachen op loopbaanvragen, is weten wat je wanneer verkent, hoe je ’tools’ correct inzet, hoe je als procesbegeleider een logische doorloop creëert in functie van de loopbaanvraag. We hanteren ons model als ‘kapstok’. De volgorde waarmee de loopbaanbegeleider deze aanpakt, kan verschillen per individu, afhankelijk van de vraag van de deelnemer.  We bieden je verder allerhande ‘tools’ aan ter verdieping en reflectie binnen de 3 basiselementen van het sturen van de loopbaan.

Aan het einde van deze dag ben jij in staat om op basis van een loopbaanvraag uit een intakegesprek een eerste ‘draft van programma’ op te stellen.

Dag 3: loopbaangesprekken voeren

Op deze dag brengen we alles samen: we gaan Solution focus loopbaangesprekken voeren, waarbij we de (loopbaan)tools volop aan bod komen én we onze coachvaardigheden extra inzetten. De klemtoon van deze dag ligt op integratie en verdieping en vooral veel oefenen en toepassen op reële casussen.

Aan het einde van deze dag weet je hoe je tijdens een gesprek oplossingsgericht, doelgericht en flexibel naar een goed resultaat met je klant werkt. Je leert ook feedback vragen over proces en inhoud in functie van de loopbaanvraag. Deze dag is een echte oefendag!

Dag 4: coachen op gedragsverandering: weerstand, flow, actie-en ontwikkelingsplannen

Als coach ben je verantwoordelijk voor het coachingsproces. Tijdens een coachingsproces kunnen zich blokkades voordoen. Niet iedereen stapt bovendien in een (loopbaan)traject op volledig vrijwillige basis. Coachen en zelfsturing kunnen echter slechts als er een wens is.

Volgende thema’s komen tijdens deze opleidingsdag aan bod:

 • Hoe buig je weerstand om tot wens?
 • Hoe ga je als loopbaancoach om met ‘verdriet’ en ‘rouw’ om wat bijvoorbeeld niet meer kan of verloren is?
 • Aan welke signalen kan je herkennen dat je klant nog niet klaar is voor een volgende stap?
 • Wanneer pauzeer of stop je het proces?
 • Hoe ga je om met klanten in een burn-out of andere langdurige en/of ingrijpende ziektes?
 • Hoe begeleid je klanten in een eventueel sollicitatieproces?
 • En hoe zet je het ganse traject met je klant om in een actie-en ontwikkelingsplan? 

Certificatie

Om het maximale uit onze opleiding te halen, vragen we dat je achteraf minstens drie personen begeleidt met een loopbaanvraag (verspreid over minstens 2 sessies per persoon). We ontvangen hiervan een reflectieverslag. 

De certificatie is vrijwillig. Wie hem doet, krijgt het certificaat van Oplossingsgericht Loopbaancoach. Anderen krijgen, mits regelmatige deelname, een vormingsattest.

De Opleiding tot Oplossingsgericht Loopbaancoach gaat meerdere keren per jaar door. Je duidt op je inschrijvingsformulier aan voor welke lessenreeks je je inschrijft. Het is niet mogelijk om data uit verschillende lessenreeksen te combineren.

De lessenreeksen:

 • VOORJAAR 23: 25 t.e.m. 28 april 2023 – VOLZET
 • NAJAAR 23: 10 t.e.m. 13 oktober 2023

De Opleiding tot Oplossingsgericht Loopbaancoach gaat door in De Hoorn in Leuven, onze prachtige uitvalsbasis in Leuven. Samen met ons geniet je van alle comfort, lekker eten (we houden rekening met intoleranties/allergieën) en een ontspannen sfeer. In de Hoorn vinden we allerlei verborgen hoekjes en inspirerende plekken om onze coachingskills ook in kleinere groepen te oefenen. Voor wie op zoek is naar een ‘bad’ om even helemaal los te komen van de dagelijkse drukte of sleur: de Hoorn biedt prachtige logeerplekken aan eerlijke prijzen.

Parkeren kan betalend in parking Vaartkom, Engels Plein 32 (aan de Lidl). Een minuutje stappen brengt je bij ons.

Vanaf het station kan je een ‘blue bike’ huren en fietsen, of een dikke 15 minuten stappen.

Google Maps

Jouw investering bedraagt 2500€ (excl. BTW).

Je kan onder bepaalde voorwaarden gebruik maken van de KMO-portefeuille en een subsidie van max. 30% ontvangen. Voor BTW-plichtigen kan ook de BTW worden gerecupereerd. Heb je hier vragen over, contacteer Nathalie: nathalietuch@makemefly.be.

De opleiding kan doorgaan vanaf een minimum van 3 deelnemers.

We starten altijd met een discovery gesprek. Tijdens dit online gesprek bekijken we met jou je wensen en aspiraties, maken we verder kennis en beantwoorden we al je vragen over de opleiding. Het is gratis, online en geheel vrijblijvend. Wanneer je beslist tot deelname bezorgen we je het inschrijvingsformulier.

Wat onze aanpak zo uniek maakt

Theorie + ervaring + oefenen

Professioneel coachen leer je door te oefenen, oefenen en nog meer te oefenen. En dat is exact wat we doen in onze opleidingen. We leren je de technieken aan, in theorie én in de praktijk. Stuk voor stuk zijn het ’tools’ die wij ook zelf in onze loopbaancoachings gebruiken en die we dus door en door kennen.

Solution Focus als basis

Once you go Solution Focus, you never go back ? Verwacht je dus aan een stevige onderdompeling in de Solution Focus methode. Het oplossingsgericht werken vormt de basis van onze werking in ons eigen loopbaancentrum. We wéten dat onze manier van coachen wérkt, en voor duurzame resultaten zorgt bij de klant.

Meer dan enkel 'tools'

Loopbaancoaching is voor ons veel meer dan werken met ‘talentenkaarten” en ‘lijstjes’. Doordat we zelf elke dag in de praktijk staan als loopbaancoach, reiken we jou echte inzichten aan, uit het leven gegrepen. We leren jou om onze coachingsmethode flexibel in te zetten op maat van je klant.

Veilige leeromgeving

De opleiding biedt een stevig theoretisch en methodisch fundament dat je onmiddellijk in praktijk omzet. We oefenen, zodat je meteen feedback kan krijgen van Els en Rilla en van elkaar, op een oplossingsgerichte en constructieve manier. We combineren verschillende leermethoden en –media, die je toelaten te leren op jouw tempo.

Welkom in het netwerk

We laten je niet los: ons netwerk is jouw netwerk – omdat we er oprecht in geloven dat er nooit teveel (goede!) coaches kunnen zijn.

Ook na de opleiding blijven we graag met jou in contact via onze online community van deelnemers van onze opleidingen voor coaches.

We care for you

Bij ons geen eenheidsworst of gigantische groepen. We leren je je skills in te zetten op maat van de klant. We dagen je uit om te oefenen en om daarbij uit je comfortzone te komen. Ook onze opleidingen zijn maatwerk. Na het volgen van deze opleiding ben jij in staat om op het juiste moment de juiste ’tool’ in te zetten.

Over de trainers

Els Deboutte & Rilla Lysens

Je trainers zijn Els Deboutte en Rilla Lysens, 2 ervaren coaches met een drukke praktijk en ervaring in bedrijfsinterne en externe loopbaanbegeleiding. Samen hebben ze meer dan 30 jaar op de teller als (loopbaan)coach en trainer.

Ze nemen hun vak en hun klanten zeer serieus én ze houden van “een hoekje af”. Bij hen geen éénheidsworst en stijf gedoe. Wel een praktische opleiding met diepgang, echtheid en pragmatisme. Want loopbaancoaching is naast coaching ook een beetje puzzelen: elk mens is uniek.

Els Deboutte (°1970) is coach, trainer, auteur en creator van Make me Fly!, een Elsewhere Consulting merk. Voor ze in 2009 haar eigen zaak startte, bouwde ze ervaring op bij bedrijven zoals de NMBS, PricewaterhouseCoopers, DuPont de Nemours en Imec. Doorheen meer dan 20 jaar ervaring als psycholoog, trainer, HR verantwoordelijke en consultant leerde zij talent in mensen te herkennen en te versterken. Els is erkend psycholoog, behaalde een Master in de Muziek en is sinds 2010 gecertificeerd coach. Ze bekwaamde zich in het coachvak bij Il Faro (Solution Focus at Work) en bij de School for Coaching and Leadership. Ze is Insights Discovery practitioner en volgde tal van specialisatieworkshops en –trainings.

Rilla Lysens (1979°) werkt als sinds 2001 in communicatie, HR, training en coaching. Ze startte haar loopbaan in de media, om al snel te ontdekken dat ‘mensen’ haar echte passie zijn. Met een opleiding in communicatie (bachelor) en HR (master) op zak baande ze zich een weg binnen ‘de zachte kant van HR’, van rekrutering tot talentmanagement, van HR business partner tot HR verantwoordelijke voor de Benelux. Eén rode draad liep steeds door haar loopbaan: menselijke groei en ontwikkeling. Sinds 2012 is Rilla gecertificeerd coach en trainer en legde ze haar focus op coaching van mens en organisatie op vlak van (persoonlijke) ontwikkeling, leiderschap en werkgeluk. Continu bijscholen en leren is een levenselixir (Insights discovery gecertificeerd trainer en coach (Insights Academy), Systemisch coachen (Systo), Solution focus coaching (IlFaro), stress-en burnout coach (HRD Academy), master gecertificeerd coach (center for selfmanagement),… Rilla traint met open geest en afgestemde voelsprieten. Haar aanpak is geruststellend en met de nodige ‘carefrontation’. Ze streeft naar de beste persoonlijke inzichten en groei voor elke deelnemer.

Wat onze deelnemers zeggen over de Opleiding tot Oplossingsgericht Loopbaancoach

Deze opleiding gaf me een perfecte mix tussen uitleg, interactie, vragen kunnen stellen en oefenen. De methodieken rond loopbaancoaching zijn stuk voor stuk super bruikbaar.

Katrijn

Ondanks mijn ruime ervaring als coach leerde ik toch heel wat goeie tools bij. De opleiding zat vol met zeer concrete handvaten en handige geheugensteuntjes om tijdens het coachen in het achterhoofd te houden. Ik heb mijn skills kunnen verfijnen en zal beter kunnen inspelen wanneer cliënten worstelen met het overgaan tot actie. Een absoluut verrijkende opleiding! 

Lisa

Ik ontdekte tijdens deze opleiding hoe ook bij loopbaanvragen het solution-focus-coachen héél krachtig kan zijn. Het brengt me een stuk zelfzekerheid bij dat ik als coach ook loopbaanbegeleiding op mij kan nemen.

Sarah

Doordat het een live opleiding is kan je ook echt gaan oefenen met het coachen op loopbaanvragen. Je wordt hierbij geboserveerd door de andere cursisten en hun feedback én de tips van Els en Rilla waren voor mij heel waardevol. Je kan daardoor als cursist/coach inschatten waar je sterktes liggen en waar je jezelf nog verder in kan ontplooien.

Hans

Wat je verder nog moet weten over de Opleiding tot Oplossingsgericht Loopbaancoach

We beantwoorden hier alvast de meest gestelde vragen. Heb je toch nog een andere vraag? Of wil je graag je persoonlijke situatie met ons bekijken? Vraag dan zeker een gratis discovery gesprek aan. We maken graag tijd voor je.

Voor wie is de Opleiding tot Oplossingsgericht Loopbaancoach?

Onze opleiding tot Oplossingsgericht Loopbaancoach richt zich tot iedereen met enige ervaring in het begeleiden en/of coachen van mensen, die zijn of haar kennis en vaardigheden wil aanscherpen en uitbreiden om alle mogelijke vragen rond loopbanen te kunnen begeleiden

Welke voorkennis is vereist?

Deze opleiding is een specialisatie opleiding voor coaches. Om te kunnen deelnemen heb je al bepaalde voorkennis en vaardigheden nodig rond ‘Solutions focus coaching/oplossingsgericht coachen’.

Heb je nog geen coachopleiding gevolgd? Dan volg je eerst onze opleiding tot Oplossingsgericht Coach.

Ben je al coach maar is “Solution Focus” nieuw voor jou? Dan volg je eerst onze online cursus rond “Oplossingsgericht coachen”

Twijfel je? Neem contact op met Rilla.

Kan iedereen zomaar inschrijven?

Geïnteresseerden melden zich aan voor een persoonlijk discovery gesprek. We bespreken samen met jou wat je wil leren en op welke manier je dat het liefste doet. We vinden het namelijk zelf heel belangrijk om de juiste mensen in onze Opleiding tot Oplossingsgericht Loopbaancoach te krijgen. Pas na het discovery gesprek beslis je of je je effectief inschrijft.

Hoeveel deelnemers zitten er in 1 groep?

Geen grote zalen, massa’s deelnemers en een podium. Wij werken altijd met kleine groepen van max. 10 deelnemers. Zo kunnen we jou alle aandacht geven die jij verdient.

Hoe zijn de groepen samengesteld?

We maken graag voor de start van de opleiding kennis met alle deelnemers. Dit helpt ons om evenwichtige groepen samen te stellen.

Wie kan je verwachten als medecursisten?

 • Coaches die oplossingsgerichte loopbaanbegeleiding/coaching/outplacement aan hun skillset en business willen toevoegen;
 • Medewerkers in de tewerkstellingssector die zelf mensen willen coachen vanuit de oplossingsgerichte insteek;
 • Interne of externe loopbaancoaches en -consultants;
 • Beginnende of ervaren loopbaanbegeleiders;
 • HR-managers of medewerkers, personeelsverantwoordelijken, training & development managers of outplacementadviseurs
 • Managers, teamleaders,… die op een vlotte manier loopbaangesprekken willen voeren met hun teamleden

We kiezen ervoor om met kleine groepen van maximum 10 deelnemers te werken. Hierdoor kunnen we een persoonlijke begeleiding garanderen.

Kan ik nadien als loopbaancoach bij Make me Fly! aan de slag?

Make me Fly! is sinds 2009 actief in loopbaancoaching en erkend VDAB loopbaancentrum sinds 2015, met excellente referenties van zowel onze klanten als van de VDAB. Onze freelance loopbaancoaches werken verspreid over gans Vlaanderen en Brussel. Wanneer we voor een bepaalde regio op zoek zijn naar een loopbaancoach plaatsen we hiervoor een vacature. Spontaan solliciteren kan ook. 

Deelname aan deze opleiding geeft echter geen garantie of directe toegang tot het team van loopbaancoaches van Make me Fly!.

Kunnen we deze opleiding voor meerdere medewerkers van ons bedrijf organiseren?

Ja, Make me Fly! leidt ook binnen organisaties interne loopbaancoaches op. Meer informatie op https://makemefly.be/bedrijven/loopbaan of neeem contact op met Rilla.

Pin It on Pinterest