Wie ons volgt op social media weet dat we regelmatig proefkonijnen zoeken. Niet die van het harige type met een schattig snoetje, en ook niet om er spuitjes met al-dan-niet een placebo in te ploffen, maar échte mensen met een échte coachvraag. Want een goede coach word je niet door eventjes een boek te lezen of een cursus te volgen. Natuurlijk geven boek of cursus je heel wat theoretische kennis en goede tips over coachen – dat doen wij ook in de eerste module en live lessen van onze Opleiding tot Professioneel Coach. Maar écht ‘leren coachen’ doe je in de praktijk. Onze coaches-in-opleiding oefenen daarom eerst op ons en elkaar, tot ze klaar zijn om proefpersonen te coachen.

Deze voormiddag was het weer zover! Altijd spannend, voor alle betrokken partijen. Want leren doe je niet alleen wanneer alles vlotjes verloopt. En dan vind ik het zo fijn om te zien hoe onze coaches-in-opleiding het beste van zichzelf geven, elkaar feedback geven, leren van elkaar en van ons. Plus, ondertussen hebben we ook nog eens iemand een gratis coachingsessie gegeven waardoor hij of zij weer een stapje verder kan. Voor mij is dat een win-win-win-win.

Met hun toestemming geef ik je hieronder graag een blik achter de schermen.

Aaaah… ‘proefpersonen’-dag in de Opleiding tot Professioneel Coach. We kijken er telkens naar uit. Sinds Corona doen we ’t online. Daar hadden we in het begin wat schrik over, want bezorgdheden als “kan je wel online leren coachen?” en “hoe gaat dat dan met die gesprekken?” passeerden ook binnen ons team de revue. Gelukkig bleken al die zorgen ongegrond en vinden we deze manier van werken zo fijn dat we beslisten om onze oefen-coachingsessies tussen onze coaches-in-opleiding en onze proefpersonen ook na de corona online te blijven organiseren.

(We kijken wél uit naar het moment waarop we onze live opleidingsdagen weer opnieuw in ons stekje in Leuven kunnen geven.)

Hoe gaat het er aan toe tijdens zo’n oefenmoment?

1. Kleine leergroepjes

We werken in onze live opleidingsdagen altijd met kleine groepjes van maximum een 10-tal deelnemers. Deze groep splitsen we tijdens de oefendagen nog eens op in 2 deelgroepen. Hierdoor creëren we een veilige oefenomgeving en zorgen we dat elke coach-in-opleiding tijd krijgt om te oefenen en te leren. Elke oefengroep wordt begeleid door 1 van de trainers (Els Deboutte of ikzelf).

2. Proefpersonen

Voor onze Opleiding tot Professioneel Coach werken we regelmatig met proefpersonen. We zoeken dus mensen met een concrete coachvraag, die deze vraag samen met een startende coach willen behandelen, én die bereid zij om na de coachingsessie van ongeveer 45 minuten opbouwende feedback te geven aan de coach. We werken met een aanmeldingssysteem en bekijken bij elke aanmelding of de vraag in aanmerking komt voor een oefenmoment. We houden daarbij rekening met het leerniveau van de deelnemers: in de module Advances Coaching Skills schotelen we moeilijkere coachvragen voor dan in de module Essential Coaching Skills.

3. De coachingsessie

De coach-in-opleiding coacht de proefpersoon tijdens een sessie van ongeveer 45 minuten. De andere deelnemers en ikzelf (of Els) observeren. Onze camera en microfoon staan dus uit. Door online te werken zijn de observatoren iets minder zichtbaar aanwezig, en kunnen de coach-in-opleiding en de proefpersoon zich volledig focussen op de coachingsessie. 

4. Feedback

Na afronding van de coachingsessie geven de proefpersoon én de observatoren feedback aan de coach-in-opleiding aan de hand van een oplossingsgericht feedbackschema. Dat betekent echter niet dat we enkel de goede punten benoemen (een grote misvatting over de term ‘oplossingsgericht’), maar wel dat we op een opbouwende manier feedback geven en dat we ook aandacht hebben voor wat al goed ging.

5. En op naar de volgende!

Elke coach-in-opleiding komt aan de beurt. Onze collega Nathalie zorgt ervoor dat dat netjes georganiseerd is en dat de proefpersonen op het juiste tijdstip binnenwandelen in onze Zoom-ruimte. Want ook al gaat het om een oefenomgeving, we werken wel met echte coachvragen en behandelen die op een vertrouwelijke manier. Er is dus telkens maar één proefpersoon tegelijk aanwezig, en dat maakt het ook voor hen heel aangenaam en veilig.

Wil je je graag kandidaat stellen als proefpersoon, en je gratis laten coachen door 1 van onze coaches-in-opleiding? Stel je kandidaat. Nathalie contacteert je om verdere afspraken te maken.

Pin It on Pinterest

Share This