Had ik gewoon maar meer discipline

“Ik moet gewoon meer discipline aan de dag leggen”, zei mijn klant in een gesprek. “Hm-hm”, antwoorde ik. Ik was niet helemaal overtuigd. Sure, discipline is functioneel en er geen hebben, brengt je nergens. Maar de sleutel naar meer voldoening ligt meestal niet in meer discipline, in meer ‘moeten’. 

Jarenlang heb ik mezelf vervloekt om mijn gebrek aan discipline. Ik was trainer in project management en time management en heel eerlijk: ik zweette soms peentjes. Niet dat ik het niet goed kon uitleggen, de ontvangst was altijd positief. Maar ik kon het zelf niet goed genoeg, vond ik. Een projectplan maken, lukt me. Ik maak ook elke dag een planning, want ja, ik geef time management, toch? En toch hield ik me er zelden aan. Zo vaak heb ik mezelf vervloekt om mijn schrijnend gebrek aan discipline. Om me aan mijn lijstje te houden, om misschien wel vegetariër te worden, om 3 keer per week te gaan lopen, om nog zoveel meer.

Er is geen ‘one size fits all’

Ik zie veel verschillende mensen, ik heb er zelfs nog nooit twee dezelfde gezien. Waarom zou 1 systeem dan voor iedereen moeten werken? Wie al eens blogs en boeken leest over hoe succesvol te zijn, weet intussen dat succesvolle mensen een strakke discipline hanteren: ze staan om 5u op, drinken een proteïnedrankje, rennen 10 kilometer, mediteren, gaan strak en efficiënt door hun mails en scoren vervolgens een succesvolle dag. Perfect als je een vroege vogel ben of een ‘lijstjesmens’. Ik ben dat niet, maar als ik mijn eigen systeem hanteer, kan ik mezelf perfect organiseren en krijg ik best veel gedaan. Ik gooide daarom door de jaren heen mijn cursus time management behoorlijk om: ik vertrek vanuit persoonlijke stijl en voorkeuren, het ritme van je lichaam en je hersens, én vooral je sterktes. Niet iedereen kan goed worden in loonadministratie. Niet iedereen kan geboeid worden door Excel. Niet iedereen kan werken met de ‘pomodoro’ waarbij je elke 20 minuten vastklikt wat je gaat doen. Doe wat jou boeit, op de manier dat het jouw hersens, ritme en speelstijl past. Je zal er beter in worden én het kost je het minste moeite.

 Het gaat niet om discipline, het gaat om motivatie 

De meeste mensen kunnen zich tot veel bewegen, zolang het maar nuttig, zinvol of waardevol is. Eerder dan jezelf te vervloeken om je gebrek aan discipline, ga op zoek naar motivatie. Je ‘zou moeten’ van job veranderen? Je ‘zou moeten’ beter kunnen zijn in rapportering? Waarom zou je dat willen? En is dat belangrijk genoeg voor jou? Wil je vooral promotie of een andere job omdat je ego dat graag wil, of om er later met plezier aan terug te denken?

Vermoeidheid is de grootste vijand 

Van mijn collega Sofie kreeg ik ooit de boekentip ‘The Shift’ van Chip & Dan Heath, een verhaal over de olifant, de weg en de berijder. De olifant laat zich aansturen door de berijder, zolang hij het niet beu wordt en zolang de berijder niet in slaap valt. Je wilskracht, de discipline, is de berijder. Die is niet onvermoeibaar. Als je jezelf constant bij de les moet houden om bij je ‘lijstjes’ te blijven of ‘om dat rapport af te werken’, kost dat veel energie. De berijder wordt moe. En de olifant wil spelen. Als jouw ‘olifant’ nooit eens de rivier in mag maar dat heel graag wil, zal hij op dat moment winnen. Dan is het hek van de dam. Dan spendeer je 3 uur op Netflix, lees eerst je mails, en eet je chips en chocola om middernacht. Evenwicht is belangrijk. Gun de olifant plezier, gun de berijder rust, effen het pad door een systeem en een job te vinden die bij jou passen. Vermoeidheid is fataal. Vertaald: doe vooral dingen die je graag doet, waar je goed in bent en nog beter in kan worden, vind een systeem dat bij jouw ritme past, zoek de ‘flow’. Zo scoor je met gemak!

Ook je ‘flow’ hervinden? Je eigen productieve formule vinden? Scoren in iets dat je voldoening geeft? 
Loopbaanbegeleiding, kom eens langs. Kennismaken is gratis. 

Pin It on Pinterest