Joni Asselbergs, zelfstandige communicatie professional én gecertificeerd yogadocente. Laat ze niet kiezen, want beide jobs geven haar veel voldoening. Met Communication with Joni neemt ze graag creatieve projecten aan. Met Yoga with Joni wil ze graag yoga toegankelijk maken voor iedereen, groot en klein. Na een loopbaanbegeleiding bij Make me Fly, besefte Joni dat variatie en uitdaging belangrijk voor haar waren en besloot ze de stap te zetten naar zelfstandige in hoofdberoep. In deze gastblog deelt ze wat ze leerde uit het ondernemerschap.

 

Een uitdaging? Natuurlijk! Laat maar komen! Drie jaar geleden koos ik voor mijn slash career, een combinatie van twee loopbanen. Het uitdagende en creatieve van een communicatiemanager én het zorgende aspect van een yogadocente. Eerst 2 jaar in bijberoep, dan met heel veel goesting, er helemaal voor gegaan als zelfstandige in hoofdberoep.

Nu 1 jaar later, tijd voor een stand van zaken. Conclusie: het blijft, dag na dag, een zoektocht naar evenwicht want als zelfstandige doe je het alleen: je eigen baas zijn, maar ook je beste werknemer.

De baas behoudt het overzicht, zorgt dat de ambitie van het bedrijf (jijzelf) wordt waargemaakt, evalueert en motiveert. De werknemer doet zijn/haar best, probeert het werk zo efficiënt mogelijk te doen, voelt zich creatief en uitgedaagd (belangrijk in mijn geval), probeert een goede balans te vinden tussen job en persoonlijk leven. En idealiter luisteren beiden naar elkaar en werken ze vlot samen … En dat vraagt wat doorzettingsvermogen wat je tijdsinvestering, planning en checklist betreft. Hierbij enkele tips die me hielpen om nu, na een jaar, enkele conclusies te kunnen trekken.

Good Practice #1: Tijdsinvestering

Elke dag noteer ik de tijd die ik besteed aan een bepaald project, met een korte omschrijving van wat ik precies gedaan heb. Deze methode hielp me al een aantal keer als ineens … Bam! De twijfel daar is. Onverwacht en met kracht. Heb ik de juiste keuze gemaakt om dit project aan te nemen? Heb ik daar nu niet teveel tijd aan besteed? Kon dat niet wat efficiënter gepland zijn?

Het noteren van de gepresteerde uren in een overzicht helpt me in het beantwoorden van die vragen. Dat vergt wat doorzettingsvermogen als je dit niet gewoon bent, maar hoe kan je anders nagaan waar verbetering mogelijk is?

Good Practice #2: Planning

Na verschillende methodes geprobeerd te hebben om zo efficiënt mogelijk te werken, kom ik tot de conclusie dat vooral mijn agenda onmisbaar blijft. En dan bedoel ik zo’n papieren versie, geen online appje. Eentje met een hele week verspreid op 2 pagina’s naast elkaar en per dag een kolom.

  • In blokken van een paar uur werken is, volgens mij, de beste manier om structuur te brengen in een overvolle to-dolijst, focus te houden en om te gaan met stress. Zo kan je goed doorwerken en hou je in de gaten of deadlines gehaald (kunnen) worden.
  • Al mijn to do’s worden in de agenda geschreven, meteen op de dag dat ik eraan ga werken. Ja, óók die waar ik maar 5 minuten aan werk. Niet alleen vergeet ik zo minder, maar het geeft een correcter beeld van wat je allemaal op die dag hebt gedaan. En ik geef toe, het fluoresceren van iets dat ik gedaan heb, blijft me voldoening geven.
  • Mijn administratietijd wordt niet vergeten en ik ga er altijd van uit dat een taak meer tijd zal innemen dan ik denk (of wil). En voor of na mijn administratief blok, een lunch met een vriendin, een yogales volgen of een wandelingetje in het bos, dat motiveert.
  • Gaan, gaan, gaan, helemaal opgeslorpt in een project. Dan, op het einde van de dag tot de conclusie komen, dat ik vergeten ben om te eten… Niet goed. Lunches plan ik voortaan ook in mijn agenda, zelfzorg heet dat.

Good Practice #3: Checklist

Volgens mij is de definitie van “succesvol zijn” persoonlijk.  En dat kan iets concreets zijn, zoals een communicatiebureau met 10 werknemers hebben na vijf jaar. Mijn ambitie is altijd eerder gevoelsmatig geweest. Word ik uitgedaagd, kan ik mijn creatief ei kwijt, is er voldoende variatie, kan ik mensen helpen en ondersteunen en is de balans tussen mijn persoonlijk leven en het werk in orde? Deze 5 dingen geven mij voldoening en energie en dit “succesvol”-checklistje heb ik vooraan in een boekje genoteerd. Zo kan ik gerichter keuzes maken en focus houden.

Ook het financieel plaatje hou ik nauwlettend in het oog en leg het maandelijks naast mijn tijdsinvestering. Daaruit komen vanzelfsprekend bedenkingen, concrete to do’s en ideeën en die vul ik aan in mijn boekje, telkens terugkijkend op mijn checklist. Het ondersteunt me om te gaan voor verandering indien nodig en mezelf te evalueren. Elke maand opnieuw.

Nu, na 1 jaar als zelfstandige in hoofdberoep, stel ik me de vraag: “Ben ik nu succesvol?” Ik kijk naar mijn tijdsinvestering, planning, checklist en financieel plaatje en ik zeg: “Ja, maar…”. Ik probeer mijn beste baas te zijn en ook mijn beste werknemer. Maar beiden hebben nog veel te leren. Niet alles van mijn checklist is al afgevinkt en dat is maar goed ook, want anders zou het geen uitdaging meer zijn. Juist?

Joni

 

Pin It on Pinterest