Als dezelfde job voor je hele leven blijven doen geen optie is (in zoverre je dat zou wensen), hoe zorg je er dan voor dat je wel wendbaar en inzetbaar blijft? Voor mij is dat een combinatie van twee factoren: je bewustzijn van je eigen inzetbaarheid en de noodzaak om er actief mee bezig te zijn enerzijds, en je technische inzetbaarheid of transfereerbaarheid anderzijds. Voor mijn boek “Goesting! Opnieuw plezier vinden in je werk én je leven” ontwikkelde ik de kwadranten van inzetbaarheid. Ontdek in welk kwadrant jij je bevindt en welke aanpak dit vereist.

Stap 1: sta even stil bij de volgende vragen

Hoe BEWUST ben jij met je loopbaan en persoonlijke of professionele groei bezig?

 • Zie je de nood voor actieve carrièrereflectie voor jezelf?
 • Neem je zelf initiatieven om te groeien?
 • Stel je vragen naar de volgende stap of naar acties die je leercurve kunnen verhogen?
 • Toon je interesse in interne mobiliteit of externe mogelijkheden?
 • Hou je een passief oogje op de arbeidsmarkt?
 • Kijk je al eens over het muurtje?
 • Besef je dat 100% jobgarantie niet bestaat en dat stabiliteit niet hetzelfde is als op dezelfde plek blijven?

Ben jij WENDBAAR op de arbeidsmarkt?

 • Is je kennis, kunde en ervaring bruikbaar in andere jobs dan diegene die je momenteel uitvoert?
 • Heb je een bredere interesse dan wat je nu doet?
 • Volg je regelmatig opleiding? Volgens sommige sectoren is gemiddeld 2 dagen per jaar een minimum. Haal je dat?
 • Neem je zelf initiatief om dingen bij te leren?
 • Kan je constructief omgaan met verandering? Heb je al eens nagedacht wat je zou doen als er een einde zou komen aan je huidige job, om welke reden dan ook?
 • Zie je een ‘leven’ na dit werk?

Stap 2: zoek jouw plekje in het kwadrant van inzetbaarheid

ontdek in dit kwadrant hoe bewust jij bezig bent met je loopbaan en persoonlijke of professionele groei, en hoe wendbaar je bent op de arbeidsmarkt. Uit het boek "Goesting! Opnieuw plezier vinden in je werk én je leven" van Els Deboutte (Make me Fly!)

Stap 3: ontdek welke aanpak jij nodig hebt

Kwadrant 1 – de wendbare ‘potential’

De wendbare ‘potential’ kan zowel een jong iemand zijn die pas op de arbeidsmarkt komt, als een herintreder. Ben je een wendbare ‘potential’ dan ben je nog niet actief bezig met je volgende stappen. Je koestert wel toekomstdromen. Je focus ligt vooral op de korte en middellange termijn: een leuke job vinden, een fatsoenlijk loon verdienen, bijleren. Je hebt vooral ruimte nodig en begeleiding om je capaciteiten in te zetten in projecten of opdrachten waar een gepast niveau van stretch in zit. Denk actief na over je loopbaanwensen en -perspectieven. Je grootste nood is een visie en perspectief op hoe het zou kunnen worden. Laat je indien nodig begeleiden en inspireren door je leidinggevende, HR, een coach of een mentor.

Kwadrant 2 – de medewerker in gevaar

Laat me een voorbeeld geven. Ik denk aan een man van net over de 60 die bij een bank werkt. Ik noem hem George. Hij had 30 jaar ervaring als trader op de teller staan. En op een dag werd z’n job geschrapt. Hij had geen diploma buiten dat van de middelbare school. Toen hij naar mijn cursus gestuurd werd om zijn loopbaan een nieuwe richting geven, was hij heel erg boos en teleurgesteld en weigerde hij om mee te werken. Ik liet hem met rust. Ik kon zijn woede en teleurstelling heel goed begrijpen, hij voelde zich in de steek gelaten en behandeld als een nummer. Het feit dat hij begeleiding kreeg, was niet het soort hulp waar hij op dat moment op stond te wachten. Toch bleef hij de hele sessie, iets waar ik hem voor heb bewonderd. Hij deed geen enkele oefening en praatte met niemand, ook niet met mij. Bij de tweede sessie vroeg hij of ik zijn CV even wou bekijken. Ik was erg verrast. Hij had een paar mensen gecontacteerd die hij nog kende van vroegere ervaringen en was in de running voor twee potentiële tijdelijke projecten. Dat was voldoende voor hem, als hij nog een paar jaar leuke dingen kon doen, was hij tevreden. Het is hem ook gelukt.

George was zo’n medewerker in gevaar. Jarenlang heeft hij zich veilig gevoeld. De bank zou voor hem zorgen. Tot in de bankencrisis bleek dat ook banken dat niet meer konden garanderen en er meer mensen weg moesten dan er plaatsen waren. Plots was de interne concurrentie bikkelhard. George had al jaren geen training meer gevolgd, was niet in staat met Office toepassingen te werken. Hij had dat ook helemaal niet nodig gehad. Op ‘skills’ niveau was hij dus in gevaar. Wat hij kon, kon hij transfereren maar daar moesten we toch even naar zoeken. En hij moest echt bijbenen met de moderne kantoortechnologie. Ook zijn houding had aandacht nodig. Hij kwam uit een tijd waarin de bank altijd voor hem zou hebben gezorgd. Maar die tijd was voorbij. Hij was daar nog van aan het bekomen.

Een medewerker in gevaar heeft coaching nodig, kan wel wat weerwerk gebruiken, maar heeft ook begrip nodig voor de weerstand die er is. Anderzijds moet hij of zij dringend getraind worden zodat hij of zij vaardigheden kan ontwikkelen die nodig zijn om kans te maken op een nieuwe functie.

Kwadrant 3 – de zoekende medewerker

De zoekende medewerker heeft begrepen dat actie nodig is en voelt de nood aan verandering. Hij of zij heeft ook begrepen dat als er verandering moet komen, die niet vanzelf gaat komen. De meeste van onze klanten zitten op dit punt en zeggen dan ook bij de kennismaking: “ik weet wat ik niet wil, maar niet wat ik wel wil”. Ze hebben behoefte aan helderheid over hun capaciteiten en hoe ze die in andere situaties kunnen inzetten, wat ze waard zijn op de arbeidsmarkt. Ze hebben ook nood aan het versterken van hun zelfvertrouwen om stappen te durven zetten. En vooral aan het uittesten waar ze allemaal kunnen op inzetten. Eens ze nieuwe perspectieven zien, verhoogt hun wendbaarheid. Het is een hele opluchting als je weet dat je opties hebt. Ik zat zelf vast in kwadrant 3 in mijn laatste job. Geen idee wat ik zou kunnen gaan doen, maar ik wou wel weg. Coaching, loopbaanbegeleiding, met mensen spreken, cursussen gaan volgen om de piste om te werken als zelfstandige te kunnen verkennen, hebben me allemaal geholpen.

Kwadrant 4 – klaar voor verandering

Zit je in kwadrant 4, dan ben je helemaal klaar voor wat er ook gaat gebeuren en kijk je er zelfs naar uit. Behalve naar routine en verveling. Dat haalt je motivatie onderuit. De voornaamste nood in dit kwadrant is om je motivatie hoog te kunnen houden. Je wil je vaardigheden kunnen benutten en divers kunnen inzetten zodat ze blijven groeien. Je verwacht stretch-opdrachten en wil perspectief op de volgende stap. Je zoekt verdiepende opleidingen die je voorbereiden op het ‘next level’of een nieuwe uitdaging, zelfs een heuse wending. Dat kunnen technische trainingen zijn, zoals een coaching opleiding of een specifieke project methodologie of wat anders, interpersoonlijke vaardigheden of een zakelijke opleiding zoals een MBA. 

Stap 4: laat je coachen!

Niemand zit voor altijd in een kwadrant. Het is kwestie van te weten waar je nu zit. Het meest comfortabel en vrij voel je je in kwadrant 4. Of je nu een wendbare potential bent of een zoekende medewerker, onze loopbaancoaches staan voor je klaar! Als arbeidsmarktdeskundige kunnen ze je helpen om je werk en leven een nieuwe wending te geven. Je kan bij Make me Fly! op meer dan 35 locaties in Vlaanderen en Brussel terecht en kan voor loopbaanbegeleiding gebruik maken van de VDAB-loopbaancheque.

(Nog) geen recht op loopbaanbegeleiding? Neem dan zeker een kijkje bij ons aanbod buiten de loopbaancheque.

Goesting! Opnieuw plezier vinden in je werk én je leven is een praktisch ‘jobcrafting‘ en ‘lifecrafting’ werkboek dat je helpt om opnieuw met plezier aan de werkdag te beginnen. Doorheen tal van getuigenissen, praktijkvoorbeelden en oefeningen leer je zelf je arbeids- en levensgeluk vorm te geven. Want het gaat nooit over werk alleen, het hele plaatje moet kloppen. En jij kan dat in eigen handen nemen!

24,95 incl. BTW

Pin It on Pinterest