EHBL: Eerste Hulp Bij Loopbaankeuzes

“Ik heb een jobaanbod gekregen en weet niet of ik ‘ja’ of ‘nee’ moet zeggen.”

Die vraag kreeg ik vorige week dríé keer op één dag. Stel je voor: je bent op zoek naar een nieuwe job, en er valt uiteindelijk, na enige solliciteerinspanning weliswaar, een aanbod in de bus – het kan zelfs zijn dat je niet eens op zoek bent, en er spontaan een krijgt. Hoe weet je in dat geval dat dit de opportuniteit is die je moet grijpen, die waar je op stond te wachten? Of het de moeite is om op te geven wat je nu hebt, of om de zoektocht (al dan niet) stop te zetten en je te engageren?

Een job aangeboden krijgen kan heel leuk zijn: als je geen job hebt of je hebt het gevoel dat je vastzit in je huidige job, lost het alvast een groot probleem op. Daarbij streelt zo’n aanbod het ego, daar iedereen al eens een complimentje voor zijn/haar talenten verlangt of ervoor opgemerkt wil worden uit de massa. Toch is er soms nog steeds dat knagende gevoel; iets zit niet helemaal goed. De volgende 3 vragen helpen je bij je overweging om het aanbod te accepteren, of het eerder links te laten liggen.

#1 – Wat zegt het buikgevoel?
Mijn devies: je buikgevoel liegt nooit. Het is alleen niet zo gemakkelijk om dat ernstig te nemen: de uitleg “Mijn buikgevoel zegt nee …” is eerder lastig voor te leggen aan een werkgever. Pak het gevoel vast, en onderzoek het.

  • Waar wringt het?
  • Zijn je “harde” voorwaarden voldoende vervuld?
  • Is de woon-werkafstand realistisch?
  • Past die job in de rest van je leven?
  • Win je meer dan je opgeeft?
  • Zit het inhoudelijk goed?
  • Past het verantwoordelijkheidsniveau?
  • Krijg je de autonomie die je wenst?
  • Wat met de sfeer?
  • En je andere noodzakelijke voorwaarden, zoals met wie je werkt, hoe de werkomgeving eruit ziet, etc … ?

Een helder beeld van jouw noodzakelijke en onweerlegbare voorwaarden kan helpen. Let vooral: rationaliseer je gevoel niet. Overstem het niet met tegenspraak uit je hersens (de buik wint uiteindelijk toch).

#2 – Ga je erop vooruit? Heb je voldoende positieve redenen voor je keuze?
Een volgende carrièrestap voelt pas écht goed als je kiest om naar iets toe te gaan in plaats van van iets weg te gaan. Wat is de winst? Ik heb het dan niet per se over het financiële; het is helemaal oké om voor een job te kiezen die minder betaalt, indien je alsnog winst boekt. Dit kan op vlak van inhoud, sfeer, perspectieven, woon-werkafstand, levenskwaliteit en -geluk, ontwikkeling
Waarom zou je ja zeggen, buiten dan dat het aanbod op tafel ligt? Kies niet enkel omdat je ego wat gestreeld is.
Wat betreft het financiële luik: vergeet niet te negotiëren – het werkt echt. Liever nu onderhandelen, dan gefrustreerd zijn over een half jaar. Daarbij zal men je vaak nog liever aan boord willen, omdat je zo assertiviteit en zelfrespect toont. In sectoren waar je niet kán negotiëren, vraag je best een loonsimulatie, zodat je heel eerlijk kan verkennen of je het daarvoor wil doen.

#3 – Wat is het ergste dat je kan overkomen?
Wij mensen zijn vaak erg bang om foute keuzes te maken, en houden daarom vaak veel langer vast aan dingen dan eigenlijk goed voor ons is. Zélfs ondernemers maken zich hier schuldig aan; een markt proberen vast te houden die achteruitgaat, en het dan nog beseffen ook – het is allemaal menselijk. Stel dat je de foute keuze maakt: hoe erg is het dan werkelijk? Wat is het ergste dat je kan overkomen? Meestal zeggen mensen dan: “Dat ik zonder job zit.” In dit land ga je – meestal dan – niet meteen op straat komen te staan. Begrijp me niet verkeerd, je hebt er in dat geval wel een nieuw probleem bij. Ervaring is nooit weggegooid; het komt altijd van pas. Zolang je maar terug aan de slag gaat om nieuwe mogelijkheden te zoeken, komt het wel goed.

Toch ja gezegd op je droomjob? Weet dan dat, hoewel je toch je droomjob hebt, je niet altijd stressvrij en dansend als een vlinder door de dag zweeft. Ook dán zijn er uitdagingen, maar ze zijn het waard!

Niet zeker op welke job of opportuniteit jij ja wil zeggen en of je dat kan bereiken?
Neem contact op, en we ontdekken samen jouw ja/nee-criteria!

Pin It on Pinterest