Durven gaan voor je passie!

In deze gastblog vertelt Ann Jossart, uitgever, stripfanaat en boekenverslinder, over hoe ze haar passie ontdekte en de nodige moed vond om er haar beroep van te maken. Nu staat ze in haar nieuwe rol als uitgever aan de wieg van strips en graphic novels over actuele, beklijvende verhalen.

De ontdekking van de wereld van het stripverhaal
Elf jaar geleden was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Met mijn brede interesse en het vermogen om me te storten op dingen die ik boeiend vind, leek een klassieke loopbaan niet voor mij weggelegd. Tegenwoordig spreekt men van creatieve generalisten of een multipotentionalite. Iemand die verschillende interesses en passies heeft en er telkens voor gaat… Ik werkte al in de boekensector, maar het was mijn toenmalige echtgenoot die me de passie voor stripboeken bijbracht. Hij studeerde ooit ‘Beeldverhaal’ aan Sint-Lukas in Brussel en gaf mij stapels strips om te ontdekken. Zo kwam het dat ik terecht kwam in een groothandel in stripboeken, en enkele jaren later ook als vennoot mee instapte in een stripwinkel. 

Een spannend project vol passie en betekenis
Twee zomers geleden kreeg ik de kans om een bestaande stripuitgeverij over te nemen. We kenden de uitgever, de boeken en de tekenaars en aangezien ik altijd op zoek ben naar een nieuwe uitdaging, sprong ik. Een spannende sprong… maar ook een heerlijke! Achter de schermen podia bouwen voor de tekenaars en zorgen dat hun strips hun publiek zo goed mogelijk bereiken: ik geniet ervan en vind er de leercurve die ik zocht. Tot op vandaag bieden de wereld van papier, opmakers en drukkers me de nodige ontdekking en uitdaging.
Uitgeverij Oogachtend werd mijn nieuwe passie project!

Durf te gaan voor waar je in gelooft!
De doemdenkers raadden me het boekenvak af. Tegenkantingen genoeg om me duidelijk te maken dat ik het als “kleintje” nooit kan halen van de grote spelers. Dat er geen toekomst zit in papieren boeken en dat het financieel onmogelijk is om hiervan te leven. En toch ervaar ik het elke keer opnieuw als een privilege om een boek te maken samen met een tekenaar. Mee de geboorte van een boek volgen, de eerste tekeningen zien, het verhaal vorm zien krijgen…  Tot dat het boek een prachtig object wordt dat aanspreekt om vastgenomen te worden, eraan te voelen, te ruiken en gelezen te worden. Het voelt aan als een soort meterschap en als meter/uitgever is het mijn taak om mijn boekenkinderen de wereld in te sturen en ze een stem te geven. Het is een heerlijke job die ik telkens met volle overtuiging aanga. Ik prijs me gelukkig dat ik de moed vond om mijn hart en mijn passie te volgen

Ook van je passie je beroep maken?
Loopbaancoaching kan je helpen om helder te krijgen waar jij in gelooft en waar jij voor wil gaan!

Pin It on Pinterest