De rijkdom van vrijheid

Gastblog Christine Morren

Mijn ouders hadden een zaak in Brussel, maar verhuisden terug naar Leuven toen ik in het eerste leerjaar zat. Omdat het leren lezen moeilijk ging in de nieuwe school, hielp mijn papa me door tekeningen te maken van de woordjes. Het tekenen fascineerde me toen al, maar pas vele jaren later durfde ik de sprong te wagen en er ook mijn beroep van te maken.

Het zijn échte Leuvenaars, mijn ouders. Dus keerden ze na jaren in Brussel terug naar hun stad. Voor mij betekende dat veranderen van school én leermethode in het midden van het eerste leerjaar. Het lezen vlotte daardoor niet zo goed, maar het tekenen hielp. Ik leerde de woordjes te associëren met de prentjes en geraakte vertrokken met het lezen. Tekeningen maken fascineerde me eigenlijk meer dan de woordjes die ik moest leren, want ik tekende toch zo graag en had mijn vader als voorbeeld. Ik herinner me dat ik een boekje had met allerlei soorten paddenstoelen die ik één voor één minutieus overtekende. Ik kon dat uren en uren doen. Ik verveelde mij nooit.

Een opgeborgen droom…
Toen ik 16 was, wilde ik naar de kunstacademie Sint-Lukas in Brussel. Ik wilde iets doen met reclametekenen. Ik zag mezelf later een eigen kantoortje hebben als zelfstandig reclametekenaar. Maar mijn ouders zagen daar geen toekomst in en dus mocht het niet. Ik koos dan maar voor Bedrijfseconomische informatica. Niet echt met veel zin, maar ik moest toch ‘iets’ doen wat toekomst had (volgens mijn ouders dan). Daarna deed ik een specialisatiejaar Kantoorautomatisering en daar stopte het, want mijn ouders scheidden en aangezien ik geen kant wilde kiezen, ging ik op eigen benen staan. Gaan werken was de boodschap, want ik woonde samen met mijn vriend waarmee ik later trouwde, een huis kocht en 2 kinderen kreeg. Jaren later ben ik zelf gescheiden en nog jaren later opnieuw getrouwd. Doordat mijn tweede man mij aanmoedigde om mijn creatieve talent weer naar boven te halen, begon ik opnieuw te schilderen. En ik ben er niet meer mee gestopt.

Eindelijk de sprong gewaagd!
Na 27 jaar in de administratie te hebben gewerkt, had ik mijn droom om iets met kunst te doen bijna opgeborgen. Maar omdat ik al een aantal jaren terug aan het schilderen was en al eens een workshop had gegeven, begon het opnieuw te kriebelen. Door de loopbaanbegeleiding bij Els werd het mij helder: zelfstandige worden zou me meer vrijheid bieden! Zelf mijn tijd indelen, voor een deel werken als Virtueel Assistent (VA) of Freelancer en voor de resterende tijd bezig zijn met mijn kunst… Dat zou toch heerlijk zijn! Toevallig had Els op dat moment een assistent nodig. Het was een geschenk uit de hemel! Ik vroeg op het werk een halftijdse aan en werkte voor Make me Fly! in bijberoep. Ik was soms tot laat in de avond bezig en de combinatie van mijn twee jobs was heavy. Dus na een jaar hakte ik de knoop door: ik gaf mijn ontslag op het werk en werd zelfstandig VA.

De rijkdom van vrijheid
Ik werk nu al een aantal jaren als Virtueel Assistent voor verschillende klanten, waaronder Make me Fly!, én combineer het met mijn bezigheden als kunstenaar (schilderen, tekenen, tentoonstellingen, …). Ik ga zelfs terug naar de Academie en volg nu het tweede beeldhouwkunst! Ik zou niet meer terug willen naar werken voor een baas. Ik ben nu mijn eigen baas. Het zelfstandig statuut heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen maar de vrijheid primeert voor mij. Ik hoef geen bergen geld te verdienen of een mega carrière op te bouwen, want voor mij is vrijheid rijkdom.

Ik heb mijn werk en leven nog voor mijn vijftigste kunnen herorganiseren. Alleen had ik het niet gekund. De loopbaanbegeleiding en de steun van mijn man hebben mij de nodige durf gegeven om de stap te zetten. Ik raad het dan ook iedereen aan om loopbaanbegeleiding te volgen. Je kan blijven dromen en niks doen OF je kan je laten begeleiden en je dromen waarmaken. Wat eerst onmogelijk en moeilijk lijkt, kan plots werkelijkheid worden. En je leeft maar één keer!

Liggen jouw toekomstdromen ook onder het stof?
Loopbaanbegeleiding is er voor werknemers en zelfstandigen en kost jou 40 euro per 4 uur met de VDAB Loopbaancheque.
Kennismaken is altijd gratis! Neem contact!

Pin It on Pinterest