WORD OPLOSSINGSGERICHT COACH

Krijg jij wel eens te horen dat je goed kan luisteren? Komen mensen spontaan naar jou met hun verhalen? Wordt er op je werk van je verwacht dat je een coachende rol opneemt? Ben je als HR-professional op zoek naar een professionele coachingsaanpak? Of droom je ervan om je eigen coachingspraktijk op te starten?

In de Opleiding tot Oplossingsgericht Coach van Make me Fly! vind je wat je nodig hebt om te leren coachen op een professionele en oplossingsgerichte manier.

Gratis info-webinar

ZO leer je coachen als een PRO!

Schrijf je in!

Over Solution Focus

In de Oplossingsgerichte Methode gaan coach en klant samen op zoek naar de simpelst mogelijke manier om vooruitgang te boeken. “Al wat men aandacht geeft, groeit.” Daarom gaan we vooral op zoek naar wat wél werkt, gaan we klachten omzetten in doelen en helpen we onze klant om kleine stappen te zetten in de richting van zijn gewenste doel. 

Solution Focus vormt de kapstok van de Make me Fly! coachingsmethode.

3 redenen om te kiezen voor Make me Fly!

Practice makes perfect

Professioneel coachen leer je door te oefenen, oefenen en nog meer te oefenen. En dat is exact wat we doen in onze opleidingen. We leren je de technieken aan, in theorie én in de praktijk.

Verder lezen >>

Solution Focus

Once you go Solution Focus, you never go back 🙂 Verwacht je dus aan een stevige onderdompeling in de Solution Focus methode en een persoonlijke transformatie in de manier waarop je zelf in het leven staat.

Verder lezen >>

Kennis van zaken mét een menselijke touch

De opleiding wordt gegeven door Els Deboutte en Rilla Lysens, beiden doorwinterde coaches met samen 30 jaar ervaring als coach op de teller.

Verder lezen >>

Gratis info-webinar

‘ZO leer je coachen als een PRO’

Coachende vaardigheden winnen alsmaar aan belang: op het werk, in de klas, binnen het gezin,… Maar wat is ‘coachen’ nu precies? Wat is er zo uniek aan Solution Focus en oplossingsgerichte coaching? Kan iedereen coachende vaardigheden aanleren? En hoe doe je dat dan? 

Maak kennis met trainers Els Deboutte en Rilla Lysens, kom meer te weten over de verschillende opleidingsformules en stel al je vragen over professioneel leren coachen in het gratis info-webinar. 

Start nu met je Opleiding tot Oplossingsgericht Coach

In dit krachtig groeitraject tot oplossinsggericht coach leer je de basis van coaching, ontwikkel je coachvaardigheden en verfijn je je skills met extra tools en technieken om het proces vlot te houden. Naast een stevig theoretisch fundament – met de Solution Focus methode als kapstok – bieden we je tijdens de opleiding tal van oefenkansen aan. Op het einde van je traject ben je klaar om in de praktische proef te tonen dat je op een professionele, oplossingsgerichte manier kan coachen. Dan overhandigen we me veel trots je certificaat tot oplossingsgericht coach.

Voor wie is dit programma?

Onze Opleiding tot Oplossingsgericht Coach richt zich op iedereen die coacht of wil coachen in een professionele context. Dat kan in een eigen coachpraktijk of een groepspraktijk, of op de werkplek als leidinggevende, teamleader, vertrouwenspersoon of HR-professional. Daarnaast richten we ons op iedereen die zichzelf beter wil leren kennen en handvatten wil vinden om beter en effectiever te connecteren met zijn of haar omgeving.

Twijfel je nog of deze opleiding is wat jij zoekt? Wij helpen je graag verder tijdens ons info-webinar.

Onze aanpak

Onze stijl

Onze deelnemers vertellen ons al wel eens dat er bij ons een ‘hoekje af’ is. En daar zijn we blij om 😄. We nemen ons vak heel erg serieus, maar onszelf niet altijd. We durven verder denken en ook eens radicaal andere dingen verkennen, zonder het contact met de realiteit te verliezen. Onze aanpak is individueel, vernieuwend én met een grote dosis fun overgoten.

Wat typeert ons?:

 • “Learning by doing”, geen droge stof maar herkenbare en praktische leerstof
 • Een combinatie van werkvormen zoals interactief teachen, oefenen in duo’s, al dan niet met observator, demo, reflectie,…
 • Theorie wordt aangereikt en verder toegepast op basis van ervaringen en vragen van de deelnemers doorheen de dag
 • Deelnemers leren van elkaar op een expliciete én op een impliciete manier: door elkaars ervaringen te delen leert men van elkaar
 • Deelnemers inspireren elkaar en komen samen tot mogelijkheden voor toepassingen in eigen (werk-)context
 • We zijn flexibel en passen ons aan aan specifieke vragen van de groep.

Ook in onze manier van opleiden ligt Solution Focus aan de grondslag. Onze no-nonsense, pragmatische en realistische kijk op mogelijkheden en beperkingen vind je terug in al onze oefeningen en in de manier waarop wij jou begeleiden in je leerproces.

 

Onze werkwijze

De module ‘Coaching: Basic Skills’ volg je volledig zelfstandig en online. Je krijgt er de nodige basiskennis mee die nodig is om de live opleiding te volgen. Het volledig afgerond hebben van deze module is een voorwaarde om te kunnen doorstromen naar de Opleiding tot Oplossingsgericht Coach.

Die opleiding wordt live gegeven in Leuven, aangevuld met intervisiemomenten en toegang tot het online leerplatform waarop je bijkomend trainingsmateriaal en video’s vindt.

Tijdens de opleiding ga je aan de slag met je eigen coachvraag, met vragen van de andere deelnemers en met real life cases. Tussen de lesmomenten oefen je in je persoonlijke of professionele omgeving. Daarnaast krijg je van ons een aantal leesopdrachten. Tijdens de praktische proef toon je ons dat je de basisvaardigheden van een coach goed beheerst in een live coachingsessie met een proefpersoon. Je maakt bovendien voorafgaand een individueel werkstuk waarin we je groei en evolutie en vele andere vaardigheden als coach willen kunnen vaststellen. Na positieve evaluatie van je werkstuk en praktische proef mag jij je oplossingsgericht coach noemen. We geven je dan met veel plezier je certificaat.

Wat leer je?

Coaching: Basic Skills

Deze module gaat online door. Je volgt deze opleiding thuis, op je eigen tempo. Meer informatie vind je hier.

Opleiding tot Oplossingsgericht Coach

Na het afronden van het online programma ‘Basic Coaching Skills’ ontvangen we je graag voor 9 live trainingsdagen. Tijdens die dagen, gaan we vooral heel veel oefenen met elkaar. Zo zorgen we voor de volledige integratie van alles wat je tot nu toe leerde. Je leert de theorie toepassen. 

Want de kunst van coachen zit in de combinatie van 2 dingen: een stevige theoretische en procestechnische basis enerzijds, en veel vlieguren opbouwen met vakkundige begeleiding anderzijds. En dat combineren we in de live dagen. We werken in kleine groepen, zodat we steeds kunnen observeren, bijsturen en ondersteunen.

Tijdens deze basis krijg je het werken en denken vanuit de Oplossingsgerichte Methode echt in de vingers. 

Daarnaast trainen we jou op een interactieve manier in essentiële coachvaardigheden zoals 

 • een werkbare en realistische coachvraag formuleren 
 • ‘zinvol’ en actief luisteren (trust us, niet gemakkelijk als je met het proces bezig bent intussen!)
 • liefdevol carefronteren waar nodig
 • terwijl jij als procesbegeleider de ogen op de bal houdt, op het doel
 • herkaderen, lef triggeren en zorgen voor een ontspannen sfeer waar emoties hun juiste plek hebben
 • ….

Ook brengen we je extra tools en technieken aan, die je leert toepassen op een oplossingsgerichte manier. Je leert ook inschatten wat het meest nuttig kan zijn op het juiste moment voor jouw klant.

Daarnaast leren we je nog een essentiële skill: het proces vlot houden. Want waar het ene coachingstraject schijnbaar vanzelf loopt, doet het andere dat niet. En dan is het aan jou als coach om hiermee om te gaan.

Je leert als coach nog beter en met meer gemak de volledige procesmonitoring opnemen en de verantwoordelijkheid over het proces opnemen. 

Bovendien leren we je de  ‘party poopers’ herkennen, liefdevol hanteren en ombuigen samen met je klant.

Praktische proef en certificaat

Na een online pakket en 8 live dagen kreeg je van ons de nodige theorie en heb je heel wat geoefend. Indien je dat wenst kan je dan deelnemen aan de praktische proef. Tijdens de praktische proef toon je ons dat je de basisvaardigheden van een coach goed beheerst in een live coachingsessie met een proefpersoon. Je maakt bovendien voorafgaand een individueel werkstuk waarin we je groei en evolutie en vele andere vaardigheden als coach willen kunnen vaststellen. Na positieve evaluatie van je werkstuk en praktische proef mag jij je professioneel coach noemen.

Voel je je nog niet helemaal klaar voor de praktische proef? Geen nood, we organiseren de praktische proef minstens 2 keer per jaar en geven je 1 jaar de tijd (vanaf de laatste opleidingsdag) om deel te nemen. Met twijfels of vragen kan je natuurlijk steeds bij ons terecht. 
Als alles goed gaat kunnen we jou vol trots je certificaat overhandigen.

‘Solution Focus’ als grondslag

De Solution Focus methodologie is voor ons de basis van goede coaching: een no-nonsense, pragmatische en realistische kijk op mogelijkheden en beperkingen. De drama-lama blijft werkloos. Want “praten over problemen creëert problemen – praten over oplossingen creëert oplossingen” (Steve de Shazer, pionier van Solution Focus). We vinden dat onze klanten deskundig, vindingrijk en veerkrachtig zijn, en experts wat betreft hun eigen leven en werksituatie en helpen hen als coach om gebruik te maken van die bestaande hulpbronnen.

De basisaxioma’s van oplossingsgerichte coaching:

 1. Als het werkt, laat het dan zo.
 2. Als iets ooit effect had, doe het dan vaker.
 3. Als het niet werkt, doe dan iets anders.
 4. De klant is altijd expert.

📖 Leestip: blogartikel ‘alles wat je aandacht geeft, groeit

🎥 onze werkloze drama-lama 👇👇

Praktisch 

De Opleiding tot Oplossingsgericht Coach heeft meerdere lessenreeksen per jaar.

Na inschrijving krijg je meteen toegang tot het online programma ‘Coaching: Basic Skills’. Dit rond je af voor de eerste live opleidingsdag.

Data live opleidingsdagen

 • 1-2-3/12/2021 + 14/1/2022 + 24-25/2/2022 + 28-29/4/2022 + 30/5/2021 mastermind sessie van 1,5 uur + 17/6/2022 (praktische proef)
 • 17-18/3/2022 + 21-22/4/2022 + 19-20/5/2022 + 23-24/6/2022 + 9/9/2022 mastermind sessie van 1,5 uur + 30/9/2022 (praktische proef)
 • 8-9/9/22 + 6-7/10/22 + 17-18/11/22 + 15-16/12/22 + 3/3/23 mastermind sessie van 1,5 uur + 10/3/23 (praktische proef)

Je duidt op je inschrijvingsformulier aan voor welke lessenreeks je je inschrijft. Het is niet mogelijk om data uit verschillende lessenreeksen te combineren.

   Onze live opleidingsdagen gaan door in De Hoorn in Leuven, onze prachtige uitvalsbasis in Leuven. Samen met ons geniet je van alle comfort, lekker eten (we houden rekening met intoleranties/allergieën) en een ontspannen sfeer. In de Hoorn vinden we allerlei verborgen hoekjes en inspirerende plekken om onze coachingskills ook in kleinere groepen te oefenen. Voor wie op zoek is naar een ‘bad’ om even helemaal los te komen van de dagelijkse drukte of sleur: de Hoorn biedt prachtige logeerplekken aan eerlijke prijzen.

   De Hoorn
   Sluisstraat 79
   3000 Leuven, België

   Parkeren kan betalend in parking Vaartkom, Engels Plein 32 (aan de Lidl). Een minuutje stappen brengt je bij ons.

   Vanaf het station kan je een ‘blue bike’ huren en fietsen, of een dikke 15 minuten stappen.

   Google Maps

   Voor de lunch maken we gebruik van het aanbod in de Hoorn. We houden daarbij rekening met voedselallergieën, -intoleranties en dingen die je niet wil of kan eten. We voorzien gezonde, lekkere tussendoortjes om jouw energieniveau op peil te houden.

   Voor onze online opleidingsdagen maken we gebruik van Zoom.

   Je betaalt 4950€ (excl BTW) voor je deelname aan de Opleiding tot Oplossingsgericht coach.

   In deze prijs zijn inbegrepen:

   • onbeperkte toegang tot het online programma ‘Coaching: Basic Skills’
   • je deelname aan de 9 live opleidingsdagen
   • catering
   • mastermindsessie van 1,5 uur ter voorbereiding van de praktische proef
   • deelname aan de praktische proef
   • onbeperkte toegang tot ons online leerplatform.

   Je kan onder bepaalde voorwaarden gebruik maken van de KMO-portefeuille en een subsidie van max. 30% ontvangen. Voor BTW-plichtigen kan ook de BTW worden gerecupereerd. Heb je hier vragen over, contacteer Nathalie: nathalietuch@makemefly.be.

    

   Meld je aan bij Els (els@makemefly.be of +32 477 56 62 94) of bij Rilla (rilla@makemefly.be of +32 474 32 46 63). We beleggen een kennismakingsgesprek (‘intake’) waarin we je leernoden en –wensen verkennen. Daarna beslis je pas tot deelname.

   Bedrijven en zelfstandigen kunnen onder bepaalde voorwaarden gebruik maken van de KMO-portefeuille voor een gedeeltelijke subsidiëring van deze opleiding. Meer info op https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille.

   Je steunaanvraag moet ingediend worden max. 14 kalenderdagen na aanvang van de opleiding via https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille/subsidies-aanvragen-en-ontvangen. Je doet een aanvraag voor het nettobedrag, de BTW betaal je rechtstreeks aan Make me Fly! Ons registratienummer is DV.O229222.

   Je vindt alle details op het factuur dat je zal ontvangen. De prijs van deze opleiding is inclusief – in voorkomend geval – catering (max. 25 euro pp/opleidingsdag), volgens de KMOP-voorschriften.

   OPGELET!
   ❗ Indien je bij je inschrijving niet aangeeft dat je gebruik wil maken van de KMO-portefeuille kunnen we dit nadien NIET meer veranderen op de factuur.

   De trainers

   Els Deboutte en Rilla Lysens zijn gedreven in het coachen van mensen naar meer voldoening en zelfsturing in hun werk, in de samenwerking en daarbuiten. Zowel particulieren als bedrijven en zelfstandigen kunnen uit hun jarenlange ervaring putten.

   Beiden zijn opgeleid en getraind in de Solution Focus methodiek, waar het zoeken naar mogelijkheden en oplossingen vanuit de eigen krachtbronnen centraal staat. Deelnemers aan hun opleidingen waarderen naast hun vakkennis hun enthousiasme en inlevingsvermogen.

   Els Deboutte

   Els Deboutte

   Rilla Lysens

   Rilla Lysens

   Els Deboutte (°1970) is coach, trainer, auteur en creator van Make me Fly!, een Elsewhere Consulting merk. Voor ze in 2009 haar eigen zaak startte, bouwde ze ervaring op bij bedrijven zoals de NMBS, PricewaterhouseCoopers, DuPont de Nemours en Imec. Doorheen meer dan 20 jaar ervaring als psycholoog, trainer, HR verantwoordelijke en consultant leerde zij talent in mensen te herkennen en te versterken. Els is erkend psycholoog, behaalde een Master in de Muziek en is sinds 2010 gecertificeerd coach. Ze bekwaamde zich in het coachvak bij Il Faro (Solution Focus at Work) en bij de School for Coaching and Leadership. Ze is Insights Discovery practitioner en volgde tal van specialisatieworkshops en –trainings.

   Rilla Lysens (1979°) werkt als sinds 2001 in communicatie, HR, training en coaching. Ze startte haar loopbaan in de media, om al snel te ontdekken dat ‘mensen’ haar echte passie zijn. Met een opleiding in communicatie (bachelor) en HR (master) op zak baande ze zich een weg binnen ‘de zachte kant van HR’, van rekrutering tot talentmanagement, van HR business partner tot HR verantwoordelijke voor de Benelux. Eén rode draad liep steeds door haar loopbaan: menselijke groei en ontwikkeling. Sinds 2012 is Rilla gecertificeerd coach en trainer en legde ze haar focus op coaching van mens en organisatie op vlak van (persoonlijke) ontwikkeling, leiderschap en werkgeluk. Continu bijscholen en leren is een levenselixir (Insights discovery gecertificeerd trainer en coach (Insights Academy), Systemisch coachen (Systo), Solution focus coaching (IlFaro), stress-en burnout coach (HRD Academy), master gecertificeerd coach (center for selfmanagement),… Rilla traint met open geest en afgestemde voelsprieten. Haar aanpak is geruststellend en met de nodige ‘carefrontation’. Ze streeft naar de beste persoonlijke inzichten en groei voor elke deelnemer.

   Dit vertellen onze klanten over onze coachopleidingen

   Deze week gaf me de vertrouwensboost om te durven springen.

   Gunther Ritsmans

   Deze opleiding heeft me een veelvoud gekost van alle opleidingen die ik heb gevolgd tot nu toe. En ze heeft me een veelvoud aan inzichten, waaw’s en aha’s gegeven ook. Ze is echt elke euro waard.

   Karolien

   Het is een zeer praktijkgerichte opleiding maar er is ook aandacht voor de theorie. Interacties en oefenmomenten met medestudenten dragen bij tot opnemen van hetgeen er in de theorie wordt besproken. Ikzelf ben introvert van karakter, dus de vele oefenmomenten waren voor mij steeds een stap uit mijn comfortzone, maar door de omkadering van Make me Fly! voelde ik mij steeds veilig om deze stap te maken en hierdoor ook zelf te kunnen groeien in mijn mogelijkheden.

   Miriam Daemen

   Het was een verfrissend bad vol kennis en ervaring waarin ik mij heel graag heb laten onderdompelen. Ik leerde de methode van Solution Focus en ontdekte dat die zeer goed bij mij past. Ik besefte ook dat je als coach gezellig overbodig bent eens de klant in zijn of haar verhaal zit. Dat deed deugd en ontspande me als coach. Els en Rilla zijn een schitterende tandem.

   Nele Van Eycken

    

   Deze opleiding is een aanrader voor zowel startende coaches als mensen die al wat ervaring hebben. Een fijne mix van theoretische kaders en gelegenheid tot oefenen. Het interactieve aspect zorgt voor een leuke flow en levert vaak grappige momenten op. De bootcamp-formule is zijn naam waardig, maar ik had het voor geen geld willen missen.

    

   Nathalie Tuch

   Pin It on Pinterest