Krijg jij wel eens te horen dat je goed kan luisteren? Komen mensen spontaan naar jou met hun verhalen? Wordt er op je werk van je verwacht dat je een coachende rol opneemt? Ben je als HR-professional op zoek naar een professionele coachingsaanpak? Of droom je ervan om je eigen coachingspraktijk op te starten? In het modulair opleidingsprogramma van Make me Fly! vind je wat je nodig hebt om te leren coachen op een professionele en oplossingsgerichte manier.

Trainers Els Deboutte en Rilla Lysens bouwden samen een jarenlange ervaring op als coach. Ze vertrekken in hun coachings steeds vanuit de oplossingsgericht methode, en vullen deze aanpak aan met wat ze leerden in andere opleidingen en met wat ze ontdekten in de praktijk. Ze coachen zoals ze zelf het liefste en het beste zouden worden gecoacht. Deze Make me Fly! coachingsmethode leren ze jou aan in de Opleiding tot Professioneel Coach.

Vertrekkende vanuit de oplossingsgerichte methode en de positieve psychologie bieden ze jou een stevige kapstok om mensen op een resultaatgerichte en persoonlijke manier doorheen hun coachingsproces te begeleiden. Wat je leert kan je inzetten als leidinggevende, projectmanager of HR-professional, in je eigen coachingsprakijk én in je privé leven. Want deze opleiding verandert ook jou als mens.

Heb je interesse of wil je meer weten? Schrijf je dan in voor ons gratis info-webinar of kom eens kennismaken!

When you focus on problems, you'll have more problems. When you focus on possibilities, you'll have more opportunities.

Start nu met de jaaropleiding tot Professioneel Coach

In dit krachtig groeitraject tot professioneel coach leer je de basis van coaching, ontwikkel je essentiële coachvaardigheden en verfijn je je skills met extra tools en technieken om het proces vlot te houden. Naast een stevig theoretisch fundament – met de Solution Focus methode als kapstok – bieden we je tijdens de jaaropleiding tal van oefenkansen aan. Op het einde van het jaar ben je klaar om in de praktische proef te tonen dat je op een professionele, oplossingsgerichte manier kan coachen.

Je start na inschrijving met het online programma ‘Coaching: Basic Skills’ en bereid je op die manier voor voor de eerste live opleidingsdagen op 1, 2 en 3 december. De maanden die volgen wisselen oefenmomenten en live opleidingsdagen zich af. Op 17 juni 2022 ronden we de jaaropleiding af met de praktische proef. 

Wat maakt onze aanpak zo uniek?

#1 Professioneel coachen leer je door te oefenen, oefenen en nog meer te oefenen

“Mensen denken in cirkeltjes. Een coach helpt om duidelijkheid te krijgen. En om niet langer een passagier te zijn in de bus van je leven, maar opnieuw aan het stuur te gaan zitten.” (Rilla Lysens)

‘Coachen’ is een echt modewoord geworden en iedereen mag zich zomaar ‘coach’ noemen. De term ‘coaching’ wordt te pas en te onpas gebruikt, soms ook op manieren die niet echt correct zijn.

Nochtans is goed kunnen coachen een echte metier. Het is een vak dat je kan leren. De coach is een caring witness, en “coaching is het uitlokken en ondersteunen van leren” (Jef Clement). En als coach ondersteun je (globale) levenssituaties, help je bij het verbeteren van prestaties en vaardigheden, ondersteun je mensen in hun zelfredzaamheid en ga je samen met hen op zoek naar manieren om voor hen wenselijke situaties te creëren.

Niet iets om licht over te gaan dus… Het is niet omdat men makkelijk met je kan praten dat je automatisch een goede coach bent. Als coach heb je écht een impact op het leven van anderen en dat maakt dat professioneel coachen meer is dan ‘gewoon een babbeltje doen’.

Een goede coach is veel meer dan dat. Eén van de grote verschillen tussen een coachingsgesprek en een ‘babbeltje’ is dat een coachingsgesprek doelgericht is. Het is aan de coach om samen met de klant dat doel expliciet te maken en ervoor te zorgen dat er een werkbare coachingsvraag wordt geformuleerd.

Zoals je merkt, nemen wij ons vak heel erg serieus. We vinden coachen megaleuk en het ligt ons nauw aan het hart. We gingen er zelf de afgelopen jaren heel erg mee aan de slag en blijven onszelf uitdagen door te blijven bijleren. We zien er namelijk de absolute waarde van in, zowel voor onszelf als voor voor iedereen rondom. Er zijn echter een aantal belangrijke basisvaardigheden waar een goede, professionele coach over moet beschikken. Die leer je in onze Opleiding tot Professioneel Coach

We leren je de technieken aan, en dan gaan we er tijdens de live opleidingsdagen heel erg veel mee oefenen. In eerste instantie in de veilige leeromgeving van de groep, in een volgende fase met échte mensen die je zoekt in je eigen netwerk. Wij zorgen voor een zelfevaluatieschema en je kan ook altijd terecht bij de andere deelnemers en de trainers voor ondersteuning en feedback. En wie daarvoor kiest, kan op het einde van de module ‘Advanced Coaching Skills’ een praktische proef afleggen met een klant die wij aanbrengen.

#2 Solution Focus als krachtige kapstok voor resultaatgerichte coaching

Sinds het ontstaan van de psychologie als wetenschap wordt er vooral gekeken naar ziekten en ‘disorders’. Gelukkig kwam daar eind vorige eeuw verandering in met het ontstaan van de positieve psychologie, een stroming die zich vooral richt op positieve ervaringen die mensen kunnen hebben en onderzoekt wat mensen weerbaar en krachtiger maakt.

Vanuit die positieve psychologie ging men op zoek naar een effectieve en efficiënte therapievorm waarbij het niet veel tijd zou kosten om een oplossing te vinden of te creëren. Onderzoekers ontdekten dat we door te praten en te luisteren en door woorden te gebruiken, nieuwe ideeën creëren en verandering realiseren. “Words create worlds.” Van hieruit ontstond de Oplossingsgerichte Methode, waarin coach en klant samen op zoek gaan naar de simpelst mogelijke manier om vooruitgang te boeken.

Wat uniek is aan oplossingsgerichte coaching is de overtuiging dat ‘al wat men aandacht geeft, groeit‘. Een diepgaande probleemanalyse zorgt vooral voor veel zwaarte en durft wel eens het gevoel op te wekken dat het ‘probleem’ een niet-te-overkomen berg is. Dat wil echter niet zeggen dat wij als oplossingsgericht coach problem-phobic zijn. Alleen kunnen we (zo zei Einstein) een probleem meestal niet oplossen met de denkwijze die ze heeft veroorzaakt. Daarom gaan we vooral op zoek naar wat wél werkt, gaan we klachten omzetten in doelen en gaan we samen met onze klant kleine stappen zetten in de richting van wat hij of zij wenst. 

Solution focus vormt de kapstok van de Make me Fly! coachingsmethode, én ook al onze opleidingen worden op een oplossingsgerichte manier gegeven. Once you go Solution Focus, you never go back 🙂 Verwacht je in onze Opleiding tot Professioneel Coach dus aan een stevige onderdompeling in Solution Focus en een persoonlijke transformatie in de manier waarop je zelf in het leven staat. Van onze deelnemers krijgen we wel vaker de feedback dat deze opleiding hen ook als mens beter heeft gemaakt. ❤️

#3 Bouw je eigen opleidingsprogramma in onze modulaire Opleiding tot Professioneel Coach

Coachende vaardigheden zijn niet alleen nuttig voor wie wil starten met een eigen coachingspraktijk. Ook binnen een werkcontext kan er van jou verwacht worden dat je een coachende rol opneemt. Als leidinggevende of projectmanager, als HR-professional en zelfs als collega bereik je vaak meer en bouw je betere werkrelaties op wanneer je oplossingsgerichte gesprekstechnieken inzet. Ook als leerkracht in een klas en zelfs in de privé context (met partner, kinderen, vrienden en familie) zijn coachende vaardigheden een absolute meerwaarde.

Omdat er zoveel verschillende invullingen en rollen zijn, hebben we het in onze Opleiding tot Professioneel Coach mogelijk gemaakt om je eigen opleidingsprogramma samen te stellen, vertrekkende vanuit jouw leervraag en doelstellingen.  We bieden online en live opleidingsmomenten aan, en verschillende modules gaande van de basis coaching skills tot expert-opleidingen. Onze modules hebben verschillende startmomenten per jaar en komen allemaal in aanmerking voor de KMO-portefeuille.

We voorzien voor elke deelnemer een intakemoment waarin we samen bekijken wat je leerdoelen zijn en we je ondersteunen bij het uittekenen van je leertraject. Is het voor jou al van bij de start duidelijk dat je all the way wil gaan? Dan kan je meteen kiezen voor een pakket met meerdere modules en genieten van een fijne pakketkorting.

Gratis info-webinar

‘ZO leer je coachen als een PRO’

Coachende vaardigheden winnen alsmaar aan belang: op het werk, in de klas, binnen het gezin,… Maar wat is ‘coachen’ nu precies? Wat is er zo uniek aan Solution Focus en oplossingsgerichte coaching? Kan iedereen coachende vaardigheden aanleren? En hoe doe je dat dan? 

Maak kennis met trainers Els Deboutte en Rilla Lysens, kom meer te weten over de verschillende opleidingsformules en stel al je vragen over professioneel leren coachen in het gratis info-webinar. 

Onze modules 👇

Pofessional coaching werknemers leidinggevenden

Online programma 'Coaching: Basics Skills'

De basis van oplossingsgerichte coaching op je eigen tempo leren kennen, doe je in ons online programma.

life coaching Make me Fly!

Essential Coaching Skills

Voor wie de essentiële coachingsvaardigheden wil leren inzetten in een coachende rol op het werk en daarbuiten.

life coaching Make me Fly!

Opleiding tot Professioneel Coach

In onze jaaropleiding tot Professioneel Coach doorloop je de modules ‘Basic Skills’, ‘Essential Skills’ en ‘Advanced Skills’ en rond je af met een praktische proef.

Ben je al actief als coach? Dit zijn onze opleidingen voor coaches.

outplacement Make me Fly!

Business Bootcamp

Droom je van je eigen coachingspraktijk of wil je je praktijk een stevige boost geven?

outplacement Make me Fly!

Masterclasses voor coaches

Specialisatiedagen voor coaches die zich verder willen verdiepen in oplossingsgericht coachen bij loopbaanvragen, stress, leiderschap,…

Pofessional coaching werknemers leidinggevenden

Mentorsessies

Voor professioneel actieve coaches die hun vaardigheden fris en scherp willen houden.

Maak kennis met Els & Rilla

Rilla Lyssens en Els Deboutte van Make me Fly!

De trainers

 Els Deboutte en Rilla Lysens zijn gedreven in het coachen van mensen naar meer voldoening en zelfsturing in hun werk, in de samenwerking en daarbuiten. Zowel particulieren als bedrijven en zelfstandigen kunnen uit hun jarenlange ervaring putten. Beiden zijn o.a. opgeleid en getraind in de Solution Focus methodiek, waar het zoeken naar mogelijkheden en oplossingen vanuit de eigen krachtbronnen centraal staat. Deelnemers aan hun opleidingen waarderen naast hun vakkennis hun enthousiasme en inlevingsvermogen.

Dit vertellen onze deelnemers

Ik startte de opleiding met de idee dat ik me zou verdiepen in iets dat ik al een beetje kende. De opleiding gaf me echter zoveel meer: een nuchtere en beslagen kijk op de Solution Focus methode, een stramien om te volgen tijdens coachingsgesprekken én de goesting om me hier verder professioneel mee bezig te gaan houden.  Van Els & Rilla waardeer ik vooral hun vakkennis en ervaring en hun no-nonsense, pragmatische aanpak.

Bart

Deze opleiding is een aanrader voor zowel startende coaches als mensen die al wat ervaring hebben. Een fijne mix van theoretische kaders en gelegenheid tot oefenen. Het interactieve aspect zorgt voor een leuke flow en levert vaak grappige momenten op. Het was pittig, maar ik had het voor geen geld van de wereld willen missen.

Nathalie

Het was een verfrissend bad vol kennis en ervaring waarin ik mij heel graag heb laten onderdompelen. Ik leerde de methode van Solution Focus en ontdekte dat die zeer goed bij mij past. Ik besefte ook dat je als coach gezellig overbodig bent eens de klant in zijn of haar verhaal zit. Dat deed deugd en ontspande me als coach. Els en Rilla zijn een schitterende tandem.

Nele

Pin It on Pinterest