Onze coachopleidingen

Solution Focus

Een krachtige kapstok voor resultaatgerichte coaching

In de Oplossingsgerichte Methode gaan coach en klant samen op zoek naar de simpelst mogelijke manier om vooruitgang te boeken. “Al wat men aandacht geeft, groeit.” Daarom gaan we vooral op zoek naar wat wél werkt, gaan we klachten omzetten in doelen en helpen we onze klant om kleine stappen te zetten in de richting van zijn gewenste doel. Solution Focus vormt de kapstok van de Make me Fly! coachingsmethode. 

When you focus on problems, you'll have more problems. When you focus on possibilities, you'll have more opportunities.

Coach worden

Krijg jij wel eens te horen dat je goed kan luisteren? Komen mensen spontaan naar jou met hun verhalen? Wordt er op je werk van je verwacht dat je een coachende rol opneemt? Ben je als HR-professional op zoek naar een professionele coachingsaanpak? Of droom je ervan om je eigen coachingspraktijk op te starten?

In de Opleiding tot Oplossingsgericht Coach van Make me Fly! vind je wat je nodig hebt om te leren coachen op een professionele en oplossingsgerichte manier. 

Loopbaancoach worden

Wil je als loopbaanbegeleider leren coachen met de Solution Focus Methode? Dan kan je bij ons terecht voor de opleiding ‘Oplossingsgerichte Loopbaancoach’. Een grondige, degelijke opleiding waarbij je theorie en praktijk combineert, om elke loopbaanvraag op een professionele manier aan te pakken.

Je praktijk uitbouwen

In het ‘Business Bootcamp voor Coaches’ leer je alle ondernemersvaardigheden die je nodig hebt om een eigen coachingspraktijk uit te bouwen.

[et_pb_shop type=”product_category” posts_number=”3″ include_categories=”1158″ columns_number=”3″ _builder_version=”4.16″ _module_preset=”default” text_orientation=”center” global_colors_info=”{}”][/et_pb_shop]

Onze opleidingen ?

Pofessional coaching werknemers leidinggevenden

Online programma 'Coaching: Basics Skills'

De basis van oplossingsgerichte coaching op je eigen tempo leren kennen, doe je in ons online programma.

life coaching Make me Fly!

Opleiding tot Oplossingsgericht Coach

In onze 9-daagse opleiding tot Oplossingsgericht Coach leer je skills van coaching, ontwikkel je essentiële coachvaardigheden en vul je je kennis aan met extra tools en technieken om het proces vlot te houden. Naast een stevig theoretisch fundament – met de Solution Focus methode als kapstok – bieden we je tijdens de opleiding tal van oefenkansen aan. Op het einde ben je klaar om in de praktische proef te tonen dat je op een professionele, oplossingsgerichte manier kan coachen. Als alles goed gaat,  geven we je dan met veel plezier je certificaat als Oplossingsgericht Coach.

life coaching Make me Fly!

Opleiding tot Oplossingsgericht Loopbaancoach

Loopbaancoach worden? Dan ben je bij ons op de juiste plek!

Want Make me Fly! bundelt tientallen jaren ervaring in het oplossingsgericht loopbaancoachen speciaal voor wie als zelfstandig coach, als outplacementconsultant of als interne begeleider in een organisatie mensen het beste uit zichzelf willen laten halen, op de voor hen juiste plek.

In onze Opleiding tot Oplossingsgericht Loopbaancoach leer je alles om praktisch aan de slag te gaan als loopbaancoach.

outplacement Make me Fly!

Business Bootcamp voor Coaches

Droom jij als zelfstandig coach van een bloeiende coachingspraktijk en een volle agenda?

In het Business Bootcamp voor Coaches leer je tijdens 4 intensieve opleidingsdagen hoe jij als zelfstandig coach aan de slag kan en je praktijk kan uitbouwen tot een bloeiende coachingspraktijk.

Mentorcoaching

Je coachingsvaardigheden fris en scherp houden?

Je bent een professioneel actieve coach en hebt een degelijke basisvorming genoten. Om je vaardigheden fris en scherp te houden, wil je graag af en toe reflecteren met een ervaren coach over je aanpak of wil je vragen kunnen stellen over dingen waar je tegenaan loopt.

Mentorcoaching biedt jou als ervaren coach de kans om een kritisch-constructieve blik te krijgen op je eigen proces.

Wat maakt onze aanpak zo uniek?

#1 Professioneel coachen leer je door te oefenen, oefenen en nog meer te oefenen

“Mensen denken in cirkeltjes. Een coach helpt om duidelijkheid te krijgen. En om niet langer een passagier te zijn in de bus van je leven, maar opnieuw aan het stuur te gaan zitten.” (Rilla Lysens)

‘Coachen’ is een echt modewoord geworden en iedereen mag zich zomaar ‘coach’ noemen. De term ‘coaching’ wordt te pas en te onpas gebruikt, soms ook op manieren die niet echt correct zijn.

Nochtans is goed kunnen coachen een echte metier. Het is een vak dat je kan leren. De coach is een caring witness, en “coaching is het uitlokken en ondersteunen van leren” (Jef Clement). En als coach ondersteun je (globale) levenssituaties, help je bij het verbeteren van prestaties en vaardigheden, ondersteun je mensen in hun zelfredzaamheid en ga je samen met hen op zoek naar manieren om voor hen wenselijke situaties te creëren.

Niet iets om licht over te gaan dus… Het is niet omdat men makkelijk met je kan praten dat je automatisch een goede coach bent. Als coach heb je écht een impact op het leven van anderen en dat maakt dat professioneel coachen meer is dan ‘gewoon een babbeltje doen’.

Een goede coach is veel meer dan dat. Eén van de grote verschillen tussen een coachingsgesprek en een ‘babbeltje’ is dat een coachingsgesprek doelgericht is. Het is aan de coach om samen met de klant dat doel expliciet te maken en ervoor te zorgen dat er een werkbare coachingsvraag wordt geformuleerd.

Zoals je merkt, nemen wij ons vak heel erg serieus. We vinden coachen megaleuk en het ligt ons nauw aan het hart. We gingen er zelf de afgelopen jaren heel erg mee aan de slag en blijven onszelf uitdagen door te blijven bijleren. We zien er namelijk de absolute waarde van in, zowel voor onszelf als voor voor iedereen rondom. Er zijn echter een aantal belangrijke basisvaardigheden waar een goede, professionele coach over moet beschikken. Die leer je in onze Opleiding tot Professioneel Coach

We leren je de technieken aan, en dan gaan we er tijdens de live opleidingsdagen heel erg veel mee oefenen. In eerste instantie in de veilige leeromgeving van de groep, in een volgende fase met échte mensen die je zoekt in je eigen netwerk. Wij zorgen voor een zelfevaluatieschema en je kan ook altijd terecht bij de andere deelnemers en de trainers voor ondersteuning en feedback. En wie daarvoor kiest, kan op het einde van de module ‘Advanced Coaching Skills’ een praktische proef afleggen met een klant die wij aanbrengen.

#2 Solution Focus als krachtige kapstok voor resultaatgerichte coaching

Sinds het ontstaan van de psychologie als wetenschap wordt er vooral gekeken naar ziekten en ‘disorders’. Gelukkig kwam daar eind vorige eeuw verandering in met het ontstaan van de positieve psychologie, een stroming die zich vooral richt op positieve ervaringen die mensen kunnen hebben en onderzoekt wat mensen weerbaar en krachtiger maakt.

Vanuit die positieve psychologie ging men op zoek naar een effectieve en efficiënte therapievorm waarbij het niet veel tijd zou kosten om een oplossing te vinden of te creëren. Onderzoekers ontdekten dat we door te praten en te luisteren en door woorden te gebruiken, nieuwe ideeën creëren en verandering realiseren. “Words create worlds.” Van hieruit ontstond de Oplossingsgerichte Methode, waarin coach en klant samen op zoek gaan naar de simpelst mogelijke manier om vooruitgang te boeken.

Wat uniek is aan oplossingsgerichte coaching is de overtuiging dat ‘al wat men aandacht geeft, groeit‘. Een diepgaande probleemanalyse zorgt vooral voor veel zwaarte en durft wel eens het gevoel op te wekken dat het ‘probleem’ een niet-te-overkomen berg is. Dat wil echter niet zeggen dat wij als oplossingsgericht coach problem-phobic zijn. Alleen kunnen we (zo zei Einstein) een probleem meestal niet oplossen met de denkwijze die ze heeft veroorzaakt. Daarom gaan we vooral op zoek naar wat wél werkt, gaan we klachten omzetten in doelen en gaan we samen met onze klant kleine stappen zetten in de richting van wat hij of zij wenst. 

Solution focus vormt de kapstok van de Make me Fly! coachingsmethode, én ook al onze opleidingen worden op een oplossingsgerichte manier gegeven. Once you go Solution Focus, you never go back ? Verwacht je in onze Opleiding tot Professioneel Coach dus aan een stevige onderdompeling in Solution Focus en een persoonlijke transformatie in de manier waarop je zelf in het leven staat. Van onze deelnemers krijgen we wel vaker de feedback dat deze opleiding hen ook als mens beter heeft gemaakt. ❤️

#3 Kennis van zaken mét een menselijke touch

De opleiding wordt gegeven door Els Deboutte en Rilla Lysens, beide doorwinterde coaches met samen 30 jaar ervaring als coach op de teller. Zowel Rilla als Els coachen nog elke dag. Omdat het passie is. Ze delen wat ze weten, zelf leerden én al jarenlang toepassen om klanten écht verder te helpen.

De opleiding biedt voldoende theorie (klassikaal, geschreven materiaal en videomateriaal) die onmiddellijk in praktijk wordt gezet. We gaan veel oefenen, zodat je ook meteen feedback kan krijgen van Els en Rilla en van elkaar (op een oplossingsgerichte manier uiteraard). Coachen zonder oefenen is zoals zwemmen op de rand van het zwembad.

We houden van mensen! We care. Bij ons geen eenheidsworst, geen ‘vast traject’ voor elke klant. We leren je je skills in te zetten op maat van de klant. Zo komt jouw eigenheid als coach tot z’n recht én wordt de klant optimaal begeleid.

#4 Veilig leren van en met elkaar op een plezante en pragmatische manier

Coachende vaardigheden zijn niet alleen nuttig voor wie wil starten met een eigen coachingspraktijk. Ook binnen een werkcontext kan er van jou verwacht worden dat je een coachende rol opneemt. Als leidinggevende of projectmanager, als HR-professional en zelfs als collega bereik je vaak meer en bouw je betere werkrelaties op wanneer je oplossingsgerichte gesprekstechnieken inzet. Ook als leerkracht in een klas en zelfs in de privé context (met partner, kinderen, vrienden en familie) zijn coachende vaardigheden een absolute meerwaarde.

Omdat er zoveel verschillende invullingen en rollen zijn, kiezen we in onze opleidingen voor heterogene groepen van enthousiastelingen. We maken graag voor de start van de opleiding kennis met alle deelnemers. Dit helpt ons om evenwichtige groepen samen te stellen. We voorzien voor elke deelnemer een intakemoment waarin we samen bekijken wat je leerdoelen zijn. Zo kunnen we lans twee kanten checken of de ‘vibe’ juist zit.

Wie kan je verwachten als medecursisten?

  • Je bent iemand die graag anderen helpt en krijgt je vaak te horen dat jij echt goed kan luisteren en/of motiveren… en je wil daar ‘meer’ mee doen.
  • Je wil in je werk meer/beter kunnen coachen
  • Je bent coach en wil je verder verdiepen in de een Oplossingsgerichte (Solution Focus) aanpak
  • Je wil groeien als persoon

 We verwelkomen graag:

  • Iedereen die gelooft in menselijk potentieel en daar een katalysator in wil zijn
  • Coaches die oplossingsgerichte loopbaanbegeleiding/coaching/outplacement aan hun skillset en business willen toevoegen;
  • Medewerkers in de tewerkstellingssector die zelf mensen willen coachen vanuit de oplossingsgerichte insteek;
  • Managers, teamleaders, ondernemers die hun coachende skills willen inzetten als tool voor meer (werk)geluk en resultaat
  • Beginnende of ervaren coaches
  • HR-managers of medewerkers, personeelsverantwoordelijken, training & development managers of outplacementadviseurs

We kiezen ervoor om met kleine groepen van maximum 10 deelnemers te werken. Hierdoor kunnen we een persoonlijke begeleiding garanderen.

Maak kennis met Els & Rilla

Rilla Lyssens en Els Deboutte van Make me Fly!

De trainers

 Els Deboutte en Rilla Lysens zijn gedreven in het coachen van mensen naar meer voldoening en zelfsturing in hun werk, in de samenwerking en daarbuiten. Zowel particulieren als bedrijven en zelfstandigen kunnen uit hun jarenlange ervaring putten. Beiden zijn o.a. opgeleid en getraind in de Solution Focus methodiek, waar het zoeken naar mogelijkheden en oplossingen vanuit de eigen krachtbronnen centraal staat. Deelnemers aan hun opleidingen waarderen naast hun vakkennis hun enthousiasme en inlevingsvermogen.

Dit vertellen onze deelnemers

Ik startte de opleiding met de idee dat ik me zou verdiepen in iets dat ik al een beetje kende. De opleiding gaf me echter zoveel meer: een nuchtere en beslagen kijk op de Solution Focus methode, een stramien om te volgen tijdens coachingsgesprekken én de goesting om me hier verder professioneel mee bezig te gaan houden.  Van Els & Rilla waardeer ik vooral hun vakkennis en ervaring en hun no-nonsense, pragmatische aanpak.

Bart

Deze opleiding is een aanrader voor zowel startende coaches als mensen die al wat ervaring hebben. Een fijne mix van theoretische kaders en gelegenheid tot oefenen. Het interactieve aspect zorgt voor een leuke flow en levert vaak grappige momenten op. Het was pittig, maar ik had het voor geen geld van de wereld willen missen.

Nathalie

Het was een verfrissend bad vol kennis en ervaring waarin ik mij heel graag heb laten onderdompelen. Ik leerde de methode van Solution Focus en ontdekte dat die zeer goed bij mij past. Ik besefte ook dat je als coach gezellig overbodig bent eens de klant in zijn of haar verhaal zit. Dat deed deugd en ontspande me als coach. Els en Rilla zijn een schitterende tandem.

Nele

Pin It on Pinterest