Never waste a good crisis… Met dat motto stapte ik de lockdown in. Spannend vond ik het, die quarantaine. Ik bengelde wat tussen angst en opluchting.

Nu we weer op straat mogen en geacht worden ons leven weer verder te zetten, zie ik in mijn omgeving de stresskaters opduiken. We krijgen nu pas echt last van de nieuwe situatie.   

Van ‘never waste a good crisis’ tot een stresskater…

Spannend vond ik het, die quarantaine. Ik bengelde wat tussen angst en opluchting.

Samen met mij zag ik anderen genieten van de plotse rust. En ook samen met mij zag ik lotgenoten piekeren. Over hun job, hun nieuwe rol als thuisonderwijzer, hun hulpbehoevende ouders, hun kinderen met een longaandoening…. Optimisme (lenteschoonmaak, lezen, gezelschapsspelletje, ‘samen’ zijn) en waanzin (veeeeeel te veel prikkels maar ook verveling, doemdenken, chaos, paniek) wisselden elkaar af. Ik wilde de tijd nemen om zen te worden. Of neen, toch maar productief. Of wacht: eindelijk die totaal-onder-controle-moeder… Oh ja en ook: niets moeten

Redelijk onhaalbaar bleek dat laatste. Ik wilde zorgen dat onze zaak boven water bleef én blijft, dat mijn kinderen geen leerachterstand hadden, dat ik toch nog contact hield met familie en vrienden, dat mijn partner zijn plek kon vinden nu ook hij veel meer thuis was…

“Never waste a good crisis” als motto en toch… een kleine stresskater als gevolg. 

Nu we weer op straat mogen en geacht worden ons leven weer verder te zetten, kom ik ze steeds vaker tegen: de stresskaters. De symbolische ‘corona-avond’ zijn de meeste onder ons goed doorgekomen en soms hebben we het zelfs (in beperkte mate) plezant gevonden. De ‘morning after’ is een ander paar mouwen. In carrière- en lifecoaching duiken steeds vaker vragen op rond zingeving. Vraagstukken die gaan over het grotere plaatje. Ook angstenonzekerheden en isolatie verzwaren de hoofden.

In mijn omgeving zie ik het vaker gebeuren: we krijgen nu pas echt ‘last’ van de nieuwe situatie. Wat brengt de toekomst? Welke jobs blijven behouden? Wat is mijn spaargeld morgen nog waard? Wanneer mogen we weer vrij feesten, reizen, leven?

Zoals bij elke kater: give it some time (en een paracetamol of drie ) – en misschien helpen onderstaande tips jou ook.

Warme groet 🍀

#1 Zorg voor jezelf

Een binnenkopper, maar wel zo waar. In onzekere tijden is het het slimste om jezelf voorop te zetten.

Zorg voor balans en zoek innerlijke rust. Drink water voor je kater, eet gezond, beweeg. Durf afstand te nemen, ook in je eigen huis. Spreek met je partner en gezinsleden over de ‘ruimte’ die je nodig hebt. Ga naar buiten, wandel, mediteer, zing. Doe wat je anders deed om voor jezelf te zorgen. En doe er net dat tikkie meer van…

Lukt dat niet (meer)? Zoek dan uit wat je op andere bijzondere momenten deed toen niet alles kon, zoals bij een griep (oh ironie), een tijdelijke periode met wat weinig cash, je eerste jaar alleen op kot…Je hebt vast nog wel lastige periodes overleefd. Wat hielp je toen?

Een coach kan je helpen om op een andere manier naar je situatie te kijken. Els en ik staan voor je klaar. 

Meer info over lifecoaching >>>

#2 Weet dat je volkomen ‘normaal’ bent

Onzekerheid pleegt een stevige aanslag op onze behoefte aan veiligheid en zekerheid, een basisbehoefte die we als mens nu eenmaal hebben. We gaan daar allemaal anders mee om, maar toch verbazingwekkend hetzelfde. We bevinden ons meestal in één van deze fases:

  • Van de realiteit ontkennen naar de realiteit erkennen
  • Van controle en beheersing naar acceptatie van lot en toeval
  • Van negatief denken naar positief denken

Het is dus heel normaal dat jij je in één van bovenstaande categorieën bevindt en dat je ‘op en af‘ en ‘af en op‘ beweegt binnen de verschillende ervaringen en gevoelens.

Goede nieuws: als je je ervan bewust bent, kan je ook iets bewuster kiezen. Hierover maakte mijn collega Els Deboutte de podcast “Kies jij voor ANGST of voor HOOP?”, waarbij je jezelf bewust en actief gaan bevragen over de (mentale) keuzes die je maakt. Beluister hem hier >>>

#3 Never waste a good crisis

De geschiedenis bewijst het: uit crisis komt niet alleen ellende. Er ontstaan ook inzichten en vernieuwingen komen in een stroomversnelling. Welke positieve veranderingen bracht deze gezondheidscrisis voor jou? Wat wil je zeker behouden? Hoe ben je gaan kijken naar jezelf, naar je gezin, naar je job? Welke inzichten kreeg je? Wil je terug naar voorheen of net niet? Wat wil je schrappen, meer, minder of anders gaan doen? Collega Sofie Damen ontwikkelde tijdens de lockdown een corona-reSet met prikkelende vragen.

Misschien voel je je af en toe een tikkie ‘low’. Ik zie de laatste tijd veel mensen in coaching die last hebben van de veranderingen. Angstige gevoelens, overprikkeling van thuiswerk inclusief partner en kids, of net eenzaamheid en isolatie. Sommige extraverten missen de collega’s en de babbels, de koffiehoek en de ‘vibe’. Introverten kruipen soms net iets te diep in hun holletje en niemand die het opmerkt…  Albert Einstein zei “We can’t solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them.” Toch blijven mensen soms te lang proberen om iets te veranderen, ook al heeft wat ze doen geen effect of zelfs een negatief effect…

In life coaching gaan we op zoek naar wat wel werkt. “Coaching is luisteren zodat de ander iets anders kan zien”: mogelijkheden, opties, successen, hoop. We verleggen dat focus naar wat er wel is en naar wat kan zijn.

#4 Zet alles op een rijtje

Goede nieuws: we leren onszelf in elk geval beter kennen in deze tijden. Het wordt nu vaak heel duidelijk wat we missen, waarom we het missen en hoe het komt dat onze flow soms ver te zoeken is. Je voelt ook aan wat je drijfveren zijn, wat geeft energie en wat niet? Wat uit mijn (werk)context mis ik nu echt (of net niet).

Is het niet zo eenvoudig om het vervelende gevoel en het gebrek aan energie te benoemen?  Of besef je voor jezelf dat je huidige job je niet meer content maakt? Kom eens langs! Loopbaancoaching is er niet alleen voor wie een andere job zoekt. Het is er ook voor wie deze periode zonder kleerscheuren wil doorkomen op de job en daarbuiten.

Op zoek naar iets nieuws in dit ‘raarjaar’?

  • Blijf solliciteren. Voor heel wat mensen is solliciteren nu minder prioritair. Dat betekent vaak minder concurrentie op de arbeidsmarkt. Door net nu te solliciteren of te starten met ondernemen, benadruk je je motivatie, doorzettingsvermogen, wendbaarheid en positieve instelling.
  • Zit je thuis? Solliciteer voor covidvacatures. Heel wat bedrijven krijgen te maken met plotse vacatures. Je kan altijd ergens tijdelijk inspringen. Zo bouw je ervaring op en kan je ‘testen’ of bepaalde jobs iets voor jou kunnen zijn.
  • Zet je CV alvast op punt. Hier kan je onze gratis cheat sheet: ‘zo maak  je een recht in de roos-CV’ aanvragen.
  • Leer iets bij! Online vind je zowat alle mogelijke topics waarover je kan bijleren. Volg een online cursus en/of bekijk onze gratis opleidingen op ons YouTube-kanaal.
  • Netwerk! Meer dan ooit is het nuttig om contacten te leggen en te onderhouden. Dat kan ook makkelijk online, via vb Linkedin. De kans is groot dat er in jou netwerk ook veel verandert. Mogelijkheden komen vrij en er is vaak ook net iets meer ruimte voor die babbel.

Pin It on Pinterest