Wanneer je talent je ‘vijand’ wordt

Ze deed 20 jaar lang een job die niet bij haar paste en deed dat zo goed dat iedereen dacht dat ze het graag deed. Zij dacht het ook trouwens, en ze werd bovendien beloond en gewaardeerd voor haar knappe werk. Tot ze ontdekte dat de erkenning haar oplaadde, maar continu dingen doen die niet haar natuurlijk talent waren mateloos veel energie kostte. En toen was het op
 
Ik ben ervan overtuigd dat ik een prima management assistant zou kunnen zijn als ik dat zou willen. Met prima bedoel ik dat mijn bazen tevreden zouden zijn over mijn werk, daar maak ik een erezaak van. Ik zou echter nooit de top-assistant kunnen zijn. Ik heb als student een week of 6 gewerkt als assistant en mijn tijdelijke collega’s vonden mij niet tof: ze vonden dat ik te snel werkte en waren bang (dixit) dat men daar gewoon aan zou worden. Mijn grootste geheim kenden ze echter niet: ik haat administratie…met een passie… Ik heb graag de dingen op orde maar het proces daar naartoe brengt me geen vreugde. Bij wijze van ‘survival skills’ ben ik intussen best goed georganiseerd, in die mate dat ik al meer dan 10 jaar time management geef. En toch voel ik me administratief en procedureel nog altijd geen held en ben ik o zo blij dat ik dat kan uitbesteden aan échte assistants die dat veel beter kunnen dan ik.
 
Waar ben je goed in dat je ook plezier verschaft?
Onze jobkeuze is niet altijd ingegeven door enkel interesse. We belanden op een loopbaanpad omdat we iets goed konden op school, omdat het jobzekerheid gaf, omdat iets een verstandige keuze was. Ergens goed in zijn of goed in kunnen worden, is niet per se de keuze die je op lange termijn blij houdt. Je moet het ook nog een beetje graag doen én er de zin van inzien. Inzetten op je ‘zwakke punten’ is volgens auteurs Buckingham & Clifton dan ook weer enkel ‘damage control’ en niet per se het pad naar vreugde. En toch zijn sommige mensen heel goed in heel veel dingen en zo komen ze soms op het foute pad terecht. Ken jij de jouwe natuurlijke talenten? Zijn er vaardigheden die je liever niet (meer) inzet? 
 
Durf jij out-of-the-box te denken?
In ‘The future of Work’ beweert auteur Darrel M. West dat de meerderheid van de huidige jobs in de nabije toekomst door technologie zal verdwijnen. En daar waar dit vroeger aanleiding gaf tot andere jobs, zouden ook deze grotendeels door andere technologie opgevangen worden. Het zou dus kunnen dat elk van ons in de loop van de komende jaren genoodzaakt zal zijn om grondig na te denken over hoe we onze tijd en ons talent besteden. Wat zou jij doen als je niet meer zou doen wat je vandaag doet? Hoe zou jij creatief omgaan met alles wat je geleerd hebt, de dingen die je boeien die je misschien nog niet beheerst, maar je wel aantrekken? Durf jij daarover na te denken? Ik zie veel mensen opleven als ze eraan beginnen. Ook je huidige werk wordt dan een positieve keuze en dat geeft veel gemoedsrust. En mensen zijn wendbaar: ik zie het elke dag als loopbaancoach. 
 
Waar wil je je talent voor inzetten?
Maar de vraag die in mijn ervaring als mens en als coach nog véél belangrijker is dan wat je kan en kent, is waar je het voor wil inzetten. Wat maakt voor jou elke dag de moeite waard? Welk verschil wil je maken in de wereld? Ik krijg vaak tegenargumenten zoals ‘je moet realistisch zijn’ ‘je moet je rekeningen kunnen betalen’, of ‘ik ga op mijn leeftijd echt niet meer opnieuw beginnen!’. Misschien gaan we de keuze niet hebben, ik heb het in outplacement vaak gezien, mensen die alsnog moesten herbeginnen. Het allermooiste dat ik zag, was dat ze hun talent bewust gaan inzetten voor iets dat ertoe doet. Waar wil jij je talent voor inzetten? Wat doet er voor jou toe? 
Het heeft me veel jaren gekost om te ontdekken wat mijn echte talenten dan waren en hoe ik daar iets mee kon doen waar de wereld om vroeg. En om te beseffen dat ik bepaalde vaardigheden heb aangeleerd, maar geen job moet kiezen (of maken) waarin die constant worden aangesproken. Dat kost gewoon teveel energie en op termijn eet het mijn levensvreugde op. Zorg dat je talent je vijand niet wordt!
 
Ook ontdekken welke talenten je met plezier inzet? Loopbaanbegeleiding is er voor zelfstandigen en werknemers.

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This