Weet jij wat je waard bent op de arbeidsmarkt?

Het is intussen bijna 9 jaar geleden dat ik bij mijn laatste werkgever buiten stapte. Ik bleef er trouwens te lang. 4,5 jaar lang probeerde ik een nuttige rol voor mezelf te vinden en erkenning te krijgen voor de bijdrage die ik wilde leveren. Het werkte niet. Ik geraakte uitgeput. Mijn beslissing was genomen in het voorjaar, en eind september 2009 stapte ik buiten om aan mijn leven als zelfstandige te beginnen. Doordat ik er te lang bleef zonder voor mezelf een nuttige bijdrage te zien, was mijn zelfvertrouwen ook helemaal gekelderd. Ik was ervan overtuigd dat ik niks kon en niks te bieden had. Niet bepaald een krachtig startpunt als dienstverlener. 

Intussen zijn we 9 jaar verder en werk ik dag in en dag uit met mensen die even niet meer weten wat ze waard zijn. Of beter: of ze iets waard zijn. De arbeidsmarkt is ook wel een woelige plek geworden. Er verandert veel, en de veranderingen gaan ook alsmaar sneller. Reden te meer om te weten wat je kan, wat je waard bent, en vooral hoe je je leervermogen fris houdt. Want is dat niet de reden waarom werkgevers twijfelen bij ‘oudere’ kandidaten? Zoals ik, met mijn bijna 48 lentes, bvb. Dat we traag zijn en niet meer zo flexibel als het om aanpassen en leren gaat? Blijven bijleren is dus cruciaal. Maar weten wat je nu al kan, is ook cruciaal. Zo ontmoet ik de laatste tijd steeds meer mensen die de diploma’s, certificaten en getuigschriften zowat aan elkaar rijgen. Bewonderenswaardig, dapper, en soms misschien ook een beetje erover. Want zolang bijleren komt vanuit je wens om te leren, wat het ook is, lijkt me dat zeer productief. Het maakt in wezen niet zoveel uit wàt je leert, zolang je maar iéts leert, al is het iets nieuws leren op zich. Maar ik zie ook vaak mensen die zich verstoppen achter de overtuiging dat ze nog een diploma bij moeten halen alvorens ze terug op de arbeidsmarkt kunnen komen.

Goudzoeken
Ervaring is nooit verloren. Zeker als je zelfvertrouwen in een dipje zit, is het een goed moment om eens op een rijtje te zetten wat je allemaal al op zak hebt. Goudzoeken, noemen wij dat. Hoe je dat doet? Simpel. Je neemt een paar lege vellen papier. Je start bij je laatste job, die die je vandaag doet of recent deed. Stel jezelf de vraag: wat zou ik nooit gekend, gekund, geweten hebben als ik die job niet had gedaan? Dan neem je je voorlaatste job of rol. Het is heel goed mogelijk dat je lang bij eenzelfde werkgever bleef (zelfs als je voor jezelf werkt), maar allicht is je rol doorheen de jaren geëvolueerd. Ook daar stel je diezelfde vragen: wat zou ik nooit gekend, gekund, geweten hebben als ik die job niet had gedaan? En zo ga je door tot je allereerste job, zelfs een studentenjob, of de tijd dat je als 15-jarige monitor op het speelplein stond. Je zal versteld staan!

Hou je je hersenen fris?
En dan toch: het nut van opleiding. Elk jaar een bijkomend certificaat, is misschien wat veel. Je kan jezelf ook helemaal uitputten in het volgen van opleidingen. Ik ken startende zelfstandigen die zodanig veel certificaties en opleidingen volgen dat ze amper nog tijd hebben om te werken voor centen. Dat kan ook niet de bedoeling zijn. Het andere uiterste scoort dan ook weer niet geweldig: geen opleiding gedurende de laatste jaren. Opleiding kan breed zijn, je kan zowat alles leren via YouTube of online cursussen. Rek jij je hersens vaak genoeg uit door nieuwe dingen te leren? Door ze zelf op te zoeken, online training te volgen, dingen uit te testen of een heuse interne of externe opleiding te volgen? Als het écht lang geleden is, is het tijd om dat vast te pakken. Je leercapaciteit daalt immers met de jaren, tenzij je je hersens aanleert om nieuwe verbindingen te maken. Dat doe je door buiten je comfortzone te stappen en nieuwe dingen te leren.

En durf je dan ook te springen? 
Bijleren om te leren, zeker doen. Bijleren als excuus om niet in actie te komen, om dus niet naar die nieuwe job te zoeken waar je naar snakt, lijkt me een dure en intensieve aangelegenheid. En het brengt je vooral niet waar je wil zijn: op een leukere job en op een leukere plek. Wat er dan bij te leren valt, is het durven nemen van een risico. Dat leer je niet in een cursus, dat leer je door het te doen. Dus voor je je alweer inschrijft voor je nieuwste excuus-cursus: zet eens op een rij wat je allemaal al in huis hebt en ga de markt op.

 

Weten wat je waard bent op de arbeidsmarkt? Onze workshop ‘Wat heb ik te bieden op de arbeidsmarkt’ op 28/9 helpt je in 1 namiddag alles in kaart te brengen!

Liever individueel aan de slag? Neem contact! Loopbaanbegeleiding is er voor werknemers én zelfstandigen. 

 

Pin It on Pinterest

Share This