Genoeg tijd voor jezelf, wat is dat dan?

Gastblog door Rilla Lysens, coach & trainer bij Make Me Fly!

Heb je wel genoeg tijd voor jezelf?

De vraag kwam op me af als een vlijmscherpe pijl, het puntje op een plek in mijn buik brandend waarvan kenners van reiki ongetwijfeld zouden zeggen dat het mijn “zonnevlecht” is. Ik voelde mezelf haperen en stotteren, compleet uit mijn lood geslagen. Sinds ik mijn dagen vul met trainen en coachen rond werkgeluk, (persoonlijke) groei en leiderschap, voel ik ergens onderhuids dat ik een voorbeeld hoor te zijn – dat ik voortdurend daad bij woord moet voegen. Ik aarzelde even en zei: “Goh, soms wel, soms niet.”

Ik kan me voorstellen dat men van iemand met mijn professionele invulling wat meer wijsheid verwacht had; ik denk dat ik even gebloosd heb. De woorden zetten zich in elk geval vast, ergens tussen mijn hoofd en die zonnevlecht, en gedurende de daaropvolgende dagen kon ik de vraag niet loslaten. Ik ging naar bed met die specifieke vraag in mijn achterhoofd, en besloot mijn onderbewustzijn er wat op te laten kauwen. Mijn hoofd reeds op het kussen, overliep ik het clubje aan onze tafel die avond: allemaal dames die ik tot mijn beste vriendinnen mocht rekenen. Zo’n 15 jaar geleden hadden zowel de groenheid achter onze oren als onze eerste job (die we gemeenschappelijk hadden) ons samengebracht – een snelle kennismaking, waarna we elkaar niet meer loslieten. Tijdens het herkauwen begon ik te denken over wat die “tijd voor jezelf” dan is voor elk van ons.

Na een wat onrustige nacht deed ik mijn ogen open, en besefte ik ten eerste dat het niet draaide om tijd, en ten tweede dat dergelijke tijd gecommercialiseerd is tot een dagje wellness, een kopje koffie in een hippe koffiebar, een obligatoire citytrip met je lief, een boek dat je “gelezen moet hebben”, een restaurant waar je “echt geweest moet zijn”, een hippe yoga-studio waar je “echt tot jezelf kan komen”, en meer. Het idee voelde plots absurd – alsof er iemand op deze wereld zou zijn met de macht te bepalen wat “off-time” is voor ons. Off-time, ja, zo wil ik het noemen; we staan allemaal immers altijd “aan”. Tijd om tot jezelf te komen is geen tijd om jezelf te verwennen: het is tijd die toelaat wat trager te functioneren. Tijd zonder deadline. Tijd waarin je niet moet. Tijd waarin je kan zeggen: ik zet mezelf even uit.

Met dat idee voor ogen, strompelde ik slaapdronken de huiskamer in: het was stil in huis, de wereld sliep nog. Ik zette mezelf een kop koffie en kroop onder een dekentje in de zetel – off-time. De aan-knop nog even onaangeroerd, luisterend naar de stilte, neem ik mezelf op de korrel: wanneer sta ik uit? Mentale conditie: moe. Algeheel gevoel: aan. Damn, ze had gelijk: ik had niet genoeg tijd voor mezelf. En als ik eerlijk ben: ik voelde het al een tijdje. Nog erger: ik besefte dat het niet ging om de uren en minuten die ik miste, maar wel om de invulling ervan. Een gevoel van dankbaarheid overspoelde me. Zie je, daar dienen vriendinnen dus voor.

In mijn boek Hoera, ontslag! stel ik dat een leven volgens een energieformule, het beste leven is. De eerste stap in dit proces is het in kaart brengen van persoonlijke waarden; zo worden uit een lange lijst met waarden een stel kernwaarden gedestilleerd.
Ik nam mijn eigen boek erbij en las: Harmonie – Vrijheid – Liefde – Ontdekking. Ik bladerde door, en herlas wat ze voor mij betekenden. Daarna las ik mijn eigen leefregels. Slik. Er haperden er heel wat de laatste tijd, aan mijn laars gelapt zonder omkijken. Mijn freudiaans Es had me ingepalmd en overgenomen, ten koste van mijn off-time.
Ik plak bladwijzertjes in mijn boek op de pagina’s waar mijn leefregels staan: het blijkt te werken. Vanaf nu mag de aan-knop af en toe uit. In de on-time richt ik me op mijn waarden; die tijd voor mezelf, die blijkt er plots vanzelf te zijn. Als ik immers leef volgens mijn waarden, duikt die off-time vanzelf op. En daar heb ik echt geen hippe koffiebar voor nodig.

Meer weten over jouw waarden en hoe de combinatie
van je werk en je privé je balans in evenwicht houden?

We verwelkomen je graag voor een verkennend gesprek.

Weten wat in de kern van je bestaan staat? Maak een vision board! Workshop 23/2, Leuven

Pin It on Pinterest

Share This