“Als ik meer zelfvertrouwen had dan zou ik al lang een andere job gezocht hebben. Maar ja, dat is dus altijd mijn probleem: ik heb te weinig zelfvertrouwen. En door de situatie op mijn huidige werk heb ik er denk ik helemaal geen meer.”

Aan het woord is Jan, één van mijn klanten in loopbaanbegeleiding. Hij werkt in een omgeving die hem niet naar waarde schat en dat knabbelt aan zijn zelfvertrouwen. Of misschien is het wel omgekeerd en was zijn gebrek aan zelfvertrouwen de reden waarom hij op het werk systematisch over het hoofd werd gezien? Volgens mij is het een beetje van beide. Een soort van ‘kip of ei’-verhaal. Zelfvertrouwen is niet alleen iets wat je hebt of niet hebt. Het is ook het resultaat van de context waar je in vertoeft. Meer daarover vertel ik in deze podcast

Het verhaal van Jan, maar ook dat van vele anderen in onze coachingspraktijk én mijn eigen weg hebben mij alvast geleerd wat het beste antidotum blijkt voor een ambetant en remmend gebrek aan zelfvertrouwen. Want zelfvertrouwen is volgens mij een resultaat, een combinatie van dingen, iets waar je mee kan gaan spelen en aan kan werken. Het is niet iets dat vaststaat. Het kan fluctueren, ook in de goeie richting. Het begint allemaal bij jouw beslissing over hoe jij wil leven, werken en liefhebben. Je hoeft niet eerst meer zelfvertrouwen te hebben voor je wat onderneemt. Als je gewoon blijft zitten omdat je zogenaamd te weinig zelfvertrouwen hebt om er iets aan te veranderen, zál er niets veranderen. Dat staat vast. Het is door dingen te veranderen dat ook je zelfvertrouwen zal groeien.

Klaar om stappen te zetten naar meer zelfvertrouwen? Dit stappenplan helpt je om jezelf zover te brengen dat je iets verandert – ondanks een gebrek aan zelfvertrouwen. Succes!

Stappenplan voor meer zelfvertrouwen

Hoe breng je jezelf zover dat je iets verandert, ondanks een gebrek aan zelfvertrouwen? 

? Stap 1: Stel jezelf deze vraag: “Stel dat je als bij toverslag meer zelfvertrouwen zou hebben, wat zou jij dan meteen doen?”

Dit is een heel belangrijke vraag, dus neem de tijd om er goed over na te denken! Sla deze vraag niet over omdat je niet meteen op een antwoord kan komen. Het gebeurt namelijk vaak dat mensen zich niet op 1-2-3 kunnen inbeelden hoe het zou zijn als ze wél zouden blaken van zelfvertrouwen. Het gebrek aan zelfvertrouwen is bij sommigen een deel geworden van hun identiteit en dat voelt misschien zelfs een beetje als een veilig schild. Want zolang we naar eigen zeggen onvoldoende zelfvertrouwen hebben, kunnen we het ons permitteren om geen actie te nemen – paradoxaal genoeg. Toch is het net die voorstelling van wat je achterna zou gaan zónder de hindernis, die jou de mogelijkheid geeft om iets kleins uit te proberen.

Dus: wat zou jij doen als je bij toverslag meer zelfvertrouwen had? Als de rem er ineens af zou zijn? Als je je van niks of niemand iets moest aantrekken? 

? Stap 2: Wat zou er voor jou veranderen als je zou doen wat je nu nog niet durft? 

We bouwen verder op wat je bedacht in stap 1. Stel dat je doet wat je wil of kan doen zónder die rem van dat gebrekkig zelfvertrouwen, wat zou er dan voor jou veranderen? Wat zou er meer, minder of anders zijn in je leven dat je heel blij zou maken? Wat zou het dus de moeite waard maken om iets voor te doen dat je misschien een beetje eng vindt? Zou je beter slapen? Zou je je amuseren? Zou je die projecten of opdrachten toezeggen waar je blij van wordt en nee zeggen tegen de andere? Zou het er op je werk helemaal anders uitzien? Of zou je je eigen baas zijn? Hoe zou jij leven, werken en liefhebben?

? Stap 3: Doe iets.

Het maakt eigenlijk niet echt uit wát je doet. Doe íets. Je hoeft niet meteen een hele grote actie te ondernemen, de juiste stap te zetten, of de magische stap. Het gaat ‘m meer om het feit dát je actie neemt. 

? Stap 4: Oogst

Ga op zoek naar wat er gebeurde toen je dat ‘iets’ deed. Kijk naar de kleine dingen. Wat ging er goed? Wat ging er beter dan verwacht? Wat zou je volgende keer meer, minder of anders doen? Of misschien zelfs gewoon niet meer? Wees trots op je oogst: jij deed dit! Niemand anders. 

? Stap 5: Blijf werken aan jezelf 

Herhaal de stappen en blijf oogsten. Maar ook, durf kritisch te kijken naar jouw aandeel in je gebrek aan zelfvertrouwen. Hoe dient het jou? “No one can make you feel inferior without your consent.” (Eleanor Roosevelt)

En daarnaast: werk aan je fysiek, aan je core muscles. Train je buik- en rugspieren. Zo blijf je letterlijk en fusiek overeind, ook op wankele ondergrond. Want Als je sterker bent en steviger staat, voel je je ook sterker en stabieler. Dus sla dat fysieke luik vooral niet over. Je kan goede core oefeningen vinden op elke yoga app of gewoon op YouTube. Het werkt echt. 

Zin in meer?

Ons boek Content! Simpele oplossingen voor een leven vol geluk staat boordevol herkenbare situaties en oefeningen waar je zelf mee aan de slag kan. Het boek is er voor iedereen die zichzelf en eventueel anderen wil coachen naar een leven en werkleven vol contentement. Koop het via onze webshop of in de boekhandel.

[et_pb_wc_price product=”57989″ _builder_version=”4.9.4″ _module_preset=”default” text_orientation=”center” global_colors_info=”{}”][/et_pb_wc_price][et_pb_wc_add_to_cart _builder_version=”4.9.4″ _module_preset=”default” text_orientation=”center” global_colors_info=”{}”][/et_pb_wc_add_to_cart]
[et_pb_wc_description product=”57989″ description_type=”description” _builder_version=”4.9.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_wc_description]

Pin It on Pinterest

Share This