In onze coachpraktijk komen we vaak mensen tegen die ervan overtuigd zijn dat ze geboren zijn voor het ongeluk. Vreemd genoeg komen we er minder tegen die vinden dat ze geboren zijn voor het geluk. Volgens ons hebben ze allebei gelijk: je bent geboren, punt. Jij bepaalt wat je ermee doet. Geluk ervaren is immers een keuze en tegelijk een vaardigheid die je kan trainen. Deze intussen befaamde oefening werkt heel erg krachtig!

Els

Er is geen universele en voor iedereen geldende definitie van geluk. Stel jezelf de vraag wanneer je in het al dan niet recente verleden het gevoel had gelukkig te zijn. Wat maakte je zo gelukkig? Wat gaf je dat gevoel? Waar voel je dat?

De drie vragen van geluk (dr. Luc Isebaert)

Deze oefening werkt heel krachtig, zeker als je ze dagelijks of toch regelmatig doet.

Stel jezelf de volgende vragen:

1. Wat heeft me vandaag blij gemaakt?

Maak de lijst lang en denk ook aan alle kleine dingen die je blijdschap of tevredenheid hebben verschaft.

2. Wat heb ik daar zelf voor gedaan?

Je hebt bijvoorbeeld jezelf toegestaan om op tijd te stoppen met werken om te gaan wandelen, of je nam vijf minuten extra voor je sport ’s morgens of om wat langer in je bed te liggen.

3. Heeft iemand anders ook iets gedaan dat hielp?

Mijn zoon maakte bijvoorbeeld een grapje, waardoor ik moest lachen, zelfs nadat ik mijn hand had verbrand en ik mezelf helemaal zielig vond. Met als bijvraag: heb je die persoon dan ook bedankt, zodat je kans maakt dat hij of zij het opnieuw doet in de toekomst, maar vooral dat de ander ook weet dat hij of zij iets voor je heeft betekend?

Wil je liever de turboversie voor een ‘feelgood-oppepper’?

Hou het dan bij de eerste vraag en maak de lijst zo lang mogelijk. Neem een moment om te reflecteren. Enkele minuten zijn voldoende. Stel jezelf de vraag: wat heeft me vandaag al blij gemaakt, wat heeft me een ‘content’ gevoel gegeven? Denk ook aan de kleine dingen, zoals ‘de zon scheen op de groene blaadjes en de wind blies wat droge bladeren rond en het was eigenlijk wel mooi’, of ‘ik heb een heerlijk kopje thee gezet’.

Vele kleintjes maken een grote, zegt men vaak. En als dat geldt voor negatieve dingen, kan het ook gelden voor positieve. Alles waar je dankbaar voor kan zijn, is een opsteker.

Zin in meer?

In ons boek ‘Content!’ vind je heel wat oefeningen waar je zelf mee aan de slag kan. Het boek is er voor iedereen die zichzelf en eventueel anderen (maar in de eerste plaats zichzelf) wil coachen naar een leven en werkleven vol contentement. Koop het via onze webshop of in de boekhandel.

 24,95 incl. BTW

Een nieuwe toekomst voor jezelf uitstippelen, je werkgeluk vergroten, je relatie of een samenwerking verbeteren, jezelf een beetje meer graag zien, je kinderen grootbrengen, omgaan met akelige dingen uit je verleden of met verlies… Er is geen ‘passe-partout’-oplossing die jou instant hét antwoord brengt. Contentement en lichtheid voelen in je leven, werk of gezin, is een vaardigheid die iedereen kan leren. Doorheen hun boek ‘Content!’ nemen coaches en trainers Els Deboutte en Rilla Lysens (Make me Fly!) je mee doorheen verhalen recht uit hun praktijk. Aan de hand van 8 centrale thema’s voor ‘contentement’ delen ze de basis en de magie van het oplossingsgericht werken, een coachingsmethodiek die niet alleen snelle maar ook duurzame resultaten oplevert en die je kan toepassen op jezelf, de mensen rondom jou, je team en je klanten.

Pin It on Pinterest

Share This