De Solution Focus methodologie is voor ons de basis van goede coaching: een no-nonsense, pragmatische en realistische kijk op mogelijkheden en beperkingen. De drama-lama blijft werkloos. En daar vertel ik je graag wat meer over.

Els

“Praten over problemen creëert problemen – praten over oplossingen creëert oplossingen.” Dat zegt Steve de Shazer, pionier van de Solution focused brief therapy. Deze begeleidingsvorm focust zich op dat wat de ander wilt bereiken in plaats van de focus te leggen op wat er mis ging of niet goed gaat. Deze aanpak helpt mensen om op een positieve manier simpele, eenvoudige stappen vooruit te zetten.

De basisaxioma’s van oplossingsgerichte coaching zijn eigenlijk best eenvoudig (meer lees je hier):

  1. Als het werkt, laat het dan zo.
  2. Als iets ooit effect had, doe het dan vaker.
  3. Als het niet werkt, doe dan iets anders.
  4. De klant is altijd expert.

Oplossingsgericht coachen is een positieve en krachtige manier om veranderingen bij mensen, teams en organisaties te realiseren. We laten onze klanten niet graven in alle miserie die ze meemaakten en tot op de bodem uitzoeken waar het fout liep. Geen drama lama bij ons – die geniet van drama en liefst dan nog dat van een ander – want dat helpt niemand verder én we worden er zelf ook niet blij van.

En dus blijft de ?? werkloos bij ons.

When you focus on problems, you'll have more problems. When you focus on possibilities, you'll have more opportunities.

In de plaats daarvan gaan we op zoek naar talenten en mogelijkheden. We vinden dat onze klanten deskundig, vindingrijk en veerkrachtig zijn. Zij zijn experts wat betreft hun eigen leven en werksituatie. Wij helpen hen als coach om gebruik te maken van bestaande hulpbronnen en zo antwoorden te vinden op de vragen waar ze mee zitten.

Alles wat je aandacht geeft, groeit. Aristoteles wist het al meer dan 2000 jaar geleden. Daar lees je meer over in dit artikel. Zelf gebruik ik deze spreuk dagelijks: bij mijn klanten, maar ook zelf, met mijn kinderen en in het werk. Solution Focus is een besmettelijk virus en het maakt je vanzelf optimistischer. 

Leer zelf oplossingsgericht coachen

Als oplossingsgerichte coach help je mensen op een resultaatgerichte en persoonlijke manier. Door de juiste vragen te stellen, zorg je ervoor dat je ‘klant’ tot inzichten komt. Hij of zij is expert van zijn of haar leven, jij bent de expert van het coachingsproces.

Wil je professioneel leren coachen als leidinggevende, projectmanager, HR-professional? Of droom je van je eigen coachingspraktijk? De Opleiding tot Professioneel Coach biedt je een stevige kapstok om in een professionele context en op een oplossingsgerichte manier te coachen.

De opleiding is opgebouwd uit verschillende modules, waarbij je zelf kiest hoe ver je wil gaan. 

Pin It on Pinterest

Share This