Op zoek naar nieuw werk- en levensgeluk?

door 16 jun 2022

Er gebeuren ontzettend veel dingen in de wereld die niet OK zijn en de media laten natuurlijk geen enkele kans onbenut om dat recht in ons gezicht te duwen. After all, goed nieuws is geen nieuws, dus dan maar een flinke dosis slecht nieuws (of potentieel slecht nieuws, let goed op de titel van wat je leest…). Je zou van minder bang worden en in de kramp slaan. Want als je je ontevreden voelt in je job, is dat niet gewoon een luxeprobleem? Moeten we niet gewoon ‘doordoen en stoppen met zeuren’?

“Ik voel me hier ontzettend schuldig over”, zei een klant me in een loopbaangesprek. “Ik heb een goeie job, ik heb een degelijk loon, een dak boven mijn hoofd. Elders in de wereld woedt oorlog en hier zijn er kinderen met lege brooddozen, en ik voel een ontevredenheid knagen. Da’s een luxeprobleem waar ik me kapot voor schaam.” 

Het is niet omdat anderen het inderdaad niet goed getroffen hebben dat jij de facto tevreden moet zijn. Als je ontevreden bent en dat een onprettig gevoel geeft, doe er wat aan. Je kan het ook omdraaien: als hier zoveel mogelijkheden en kansen liggen, is het dan niet je ‘heilige plicht’ om er koste wat het kost het beste van te maken? Om de nodige acties te nemen om happy en inzetbaar te zijn? Om je zelfredzaamheid aan te scherpen in het sturen van je loopbaan? 

Wat ik zie in de wereld van werk, is dat zelfredzaamheid en zelfsturing de beste remedies zijn tegen zowel ontevredenheid als tegen angst. Want die is er ook: angst om je baan te verliezen, angst voor bezuinigingen en herstructureringen (en wie weet ben jij erbij), angst voor je energierekening, angst om uit de boot te vallen. “Het gaat nooit meer gebeuren, die andere job”, zei een andere klant van me, “ik ben te oud”. I call bullsh*t…! Zeer zeker, er zullen werkgevers zijn die jou ‘te oud’ vinden, maar heb jij wel goed gemikt? Heb je feedback gevraagd waarom je niet geselecteerd werd? Ben je wel zeker dat jouw leeftijd überhaupt een rol heeft gespeeld?

Hoe bouw je zelfsturing en zelfredzaamheid op?

Een eerste vraag die ik je aanreik, is hoe happy je je voelt met je werk en/of werksituatie op een schaal van 1 tot 10, waarbij 10 betekent ‘kon niet beter’ en 1 staat voor het absolute tegengestelde. De wiskundige correctheid van je score maakt niet uit, plak er iets op. Het maakt niet uit (echt niet!) of je jezelf een score boven of onder de 5 geeft. Dat is niet belangrijk.

Stel jezelf nu deze vragen: 

  • Waarom koos je deze score al? Wat zit er al goed? Of nog goed? 
  • Wat zouden redenen zijn voor jou om 1 punt hoger te scoren? Wat zou er anders zijn zodat dat gerechtvaardigd is? 
  • Wat is het allergemakkelijkste of allerkleinste dat je zelf kan doen om in de goeie richting te evolueren? Al was het maar een millimeter. 

Hoe zit het met jouw inzetbaarheid?

Ben jij inzetbaar en wendbaar? Stel dat je huidige werk zou ophouden met bestaan, heb jij dan opties?

Voor mijn boek ‘GOESTING! Opnieuw plezier vinden in je werk én je leven’ werkte ik dit model uit:

ontdek in dit kwadrant hoe bewust jij bezig bent met je loopbaan en persoonlijke of professionele groei, en hoe wendbaar je bent op de arbeidsmarkt. Uit het boek "Goesting! Opnieuw plezier vinden in je werk én je leven" van Els Deboutte (Make me Fly!)

Waar bevind jij je? Weet jij welke kwaliteiten en ervaring je breder kan inzetten dan vandaag? Weet jij waar die inzetbaar zijn? De meeste jobs onderhevig zijn aan constante verandering en ook jij evolueert. Misschien laat je je stoppen door angst: ben ik wel iets waard op de arbeidsmarkt? Kan ik nog wat anders? Ben ik niet te oud? 

Ervaring is nooit verloren

Welke ervaring je ook opdeed, hoe (on)prettig die ervaring was, waar je ‘m opdeed, maakt niet uit. Goed nieuws: ervaring is nooit verloren! Het vergt soms wat omdenken en creativiteit van ons als loopbaancoach, maar eens je zélf ziet wat je te bieden hebt, gebeurt er een mirakel. 

Daarom mijn warme oproep én een belofte: laat het niet liggen. Ontevredenheid in je werk, om welke reden dan ook, is geen luxeprobleem. Doe er wat aan. Er is voor élk van ons een ‘beste optie op dit moment’ te vinden.

Beloofd! 

OVER DE AUTEUR

Els Deboutte is oplossingsgericht loopbaancoach en trainer. Ze schreef het praktische werkboek ‘GOESTING! Opnieuw plezier vinden in je werk én je leven’. Samen met Rilla Lysens is ze de drijvende kracht achter erkend loopbaancentrum Make me Fly!

Plaats een reactie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ben jij klaar om je werk en je leven een nieuwe wending te geven?

 

Ons praktische ‘job- en life crafting’ werkboek helpt je om opnieuw met plezier aan je werkdag te beginnen. Doorheen tal van voorbeelden uit de praktijk van loopbaancoaching en toepasbare oefeningen leer je zelf je arbeids- en levensvreugde vorm geven zodat voor jou het hele plaatje klopt.

Misschien vind je deze artikels ook interessant

;
Er weer met volle goesting tegenaan!

Er weer met volle goesting tegenaan!

In deze blog moedigt loopbaancoach Els Deboutte van Make me Fly! je aan om stap voor stap de ontdekkingstocht te doorlopen naar wat je wil, wat je kan en hoe je dat vorm geeft – of je nu werknemer bent, of zelfstandige, of op zoek naar een eerste job.

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This