Kiezen is verleden tijd

Vorige week opende mijn collega Els, samen met haar man, een wijn- en thee bar in Leuven: Terroir. Vorig jaar besloot Els haar passie voor thee te voeden en volgde ze een theesommelier cursus, deze kennis gebruikt ze nu in haar eigen bar. Dat allemaal terwijl ze samen met Rilla de motor onder het Make me Fly! team vormt. Zowel het thema werkgeluk als thee hebben haar hart gestolen. Kiezen voor één van beide was dan ook geen optie. Dit fenomeen zien we tegenwoordig meer en meer. Het heeft zelfs een eigen naam… Zoek maar eens “slash career” op in google. Je ziet er combinaties van loopbanen die je nog nooit voor mogelijk had gehouden. Een audiologe die juwelen maakt en verkoopt, een barista die boeketten levert voor trouwfeesten, een programmeur die illustraties maakt. De opties zijn eindeloos.

Meer dan één loopbaan

We leven in een tijd waarin een vaste loopbaan niet meer vanzelfsprekend is. Zelfs als je het zou willen, in een bedrijf je hele loopbaan doorbrengen is een unicum. Reorganisaties, overnames en veranderingen volgen elkaar in hoog tempo op. In de tijd van mijn ouders werkte je vaak je hele carrière bij 1 werkgever, binnen die job kon je uiteraard groeien maar je pad was grotendeels rechtlijnig. Ik denk aan mijn mama, die al zolang ik mij kan herinneren, de schooladministratie van een lagere- en kleuterschool voor haar rekening neemt. Een job, die haar veel voldoening geeft. In haar vrije tijd, leeft ze zich uit in haar andere interesses, zoals keramiek en bloemschikken. Mijn vader daarentegen is zowel onderwijzer als business coach. Zijn loopbaan bestaat niet uit één job, maar uit allemaal verschillende paden. Hij heeft nooit geloofd in keuzes maken op dat vlak. Zelfs toen hij studeerde had hij reeds deze mindset. Hij volgde de richting burgerlijk ingenieur en daarnaast deed hij een bachelor filosofie. Omdat het kon en omdat hij beide ongemeen interessant vond.

Leef zoals jij wil

We kunnen best wat leren van mensen met een slash carrière. Mensen met dit type carrière ervaren vaker een goede work-life balans. Gelukkig zijn met hoe je je werk en leven kan combineren heeft weinig te maken met hoeveel tijd je aan elk spendeert maar eerder met hoeveel vreugde ze je geven. Door het combineren van je verschillende passies, vullen slash careers mogelijk hiaten op. Zo kan iemand die zich niet langer tevreden voelt in zijn job, naast zijn uren een andere passie volgen, terwijl die nog steeds met een gerust hart de rekening kan betalen. Dit draagt op zich weer bij aan een betere balans. Win-win dus. In tegenstelling tot wat je misschien intuïtief zou denken zijn werknemers met een slash carrière vaak gewild door werkgevers. Het zijn mensen die getuigen van grote discipline, creativiteit en een brede set aan vaardigheden. Allemaal attributen die tot duurzame inzetbaarheid leiden. Daarnaast tonen deze werknemers blijk van ondernemerskwaliteiten en zijn ze geneigd om dit mee te nemen naar de werkvloer. Wees dus vooral niet bang om dit voor te leggen aan je werkgever. Want ook het bedrijf wint mee. Gelukkige medewerkers presteren immers beter, blijven langer gemotiveerd en zijn wendbaarder.

Balanceer je passies

Een gelukkig leven gaat niet perse om minder werken en meer vrije tijd. Nee, het gaat over het kunnen vervullen van je passie(s). De slash carrière is geen hype maar een opvallende trend; een groeiend aandeel van de ‘millennials’ heeft er één. Dat bewijs ook de steeds groter wordende groep ‘creatieve generalisten’ en ‘multipotentialites’ (personen met vele passies en interesses). De geschiedenis leerde ons al dat succes en geluk vaak op het kruispunt ligt van verschillende passies, denk maar aan Jackie O, Laura Ingalls Wilder, Eleanor Roosevelt, Isaac Newton, Leonardo Da Vinci,.. Toegeven, dit zijn kleppers… maar ook de voorbeelden uit onze eigen loopbaanpraktijk zijn inspirerend: de boekhouder met een plukweide, de gezondheidscoach met een kledingzaak, de ingenieur die in bijberoep houten tuinconstructies bouwt en natuurlijk onze eigen coach/trainer/theesommelier. Anders kijken naar werk geeft adem.

Meer weten? Kijk gerust een op https://puttylike.com/ of http://creativegeneralist.com/about/

Zin om al jouw potentieel én passies te ontdekken? Loopbaanbegeleiding werkt! 

Pin It on Pinterest

Share This