Het is in ons team ondertussen een traditie geworden: elke eerste maandag van het jaar komen we samen in Leuven om te vision boarden. Onze medebewoners op kantoor trekken dan even een wenkbrauw op wanneer ze ons zien arriveren met scharen, stapels tijdschriftjes, lijm en grote papieren. Of ze komen nieuwsgierig polsen naar wat we aan het doen zijn wanneer de vloer bezaaid ligt met snippers en uitgescheurde quotes. Voor onszelf voelt het elk jaar weer als een cadeautje wanneer we de tijd nemen om samen te kijken naar wat het jaar ons kan brengen, waar onze focus ligt en of we nog op dezelfde lijn zitten.

Voel je het kriebelen om zelf ook een vision board te maken, maar weet je niet goed hoe je daaraan moet beginnen? Volg dan dit stappenplan.
Wat is een vision board?
Een vision board is een collage aan foto’s, quotes, teksten en prentjes die jouw persoonlijke dromen en wensen symboliseren. Door ze samen op een collage te zetten, krijg je een helder beeld van jouw doelen en vind je inspiratie en motivatie voor het waarmaken van je verlangens. Al wat je aandacht geeft groeit, en daarom vergroot je door het maken van een vision board de kans dat je dromen en verlangens uitkomen.
Hoe maak je vision board?

Een vision board maken is een proces waar je toch enkele uurtjes zoet mee bent. Ben je iemand die alles ook graag even laat bezinken? Dan kan je je vision board ook in 2 of 3 sessies maken.
Wat heb je nodig?
- allerlei tijdschriftjes
- schaar
- lijm
- een groot blad papier, bij voorkeur A2 of A1 formaat
- eventueel PC en printer
STAP 1 – Bedenk waar je het in je vision board over wil hebben
Een vision board kan over je persoonlijke waarden en normen gaan, over je droomleven binnen 10 jaar, over je professionele doelen het komende jaar,… Jij kiest zelf waar je het over wil maken. Start dus altijd met een startvraag voor jezelf, zodat je tijdens het maken van je bord je focus hierop kan houden.
STAP 2 – Scheuren maar!
Met je startvraag in gedachten kan je nu beginnen met scheuren. Dit is een heel intuïtieve oefening: neem een tijdschriftje, blader erdoorheen en scheur of knip er alles uit dat past bij jouw startvraag. Verlies niet teveel tijd aan het mooi uitknippen: in deze fase ben je vooral aan het verzamelen. De afwerking is pas voor later.
STAP 3 – Een eerste check
Van zodra je een stapel scheursels hebt verzameld en je voelt dat je daarmee klaar bent, is het tijd voor een tussentijdse check. Leg alles wat je verzamelde al voor een eerste keer op je bord (zonder het vast te kleven!). Normaalgezien beginnen er zich al een aantal grote lijnen te vormen. Probeer om wat structuur of logica in je bord te krijgen. En kijk vervolgens kritisch naar wat er al ligt om te ontdekken wat je nog mist.
STAP 4 – Aanvullen
Ga nu op zoek naar wat je nog mist. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Google of je fotobibliotheek op je smartphone. Print dit af en leg het bij op je bord. Tot je op het punt komt dat het ‘af’ aanvoelt, dat het klopt, dat de puzzelstukjes in elkaar vallen. Het kan soms nuttig zijn om hier wat tijd te laten overgaan.
STAP 5 – Knippen en plakken
Nu komt het ‘knutselgedeelte’ van het vision boarden. Pak dus die schaar en knip alles wat je echt wil houden mooi uit. Leg al die knipsels op je bord en schuif ermee tot het helemaal goed aanvoelt. Voor de perfectionisten onder ons: “done beats perfect” 😉. Nu is het tijd om te plakken! En tenslotte kan je je vision board nog aanvullen met handgeschreven tekstjes of tekeningen.
STAP 6 – Inkaderen en ophangen
Klaar? Kader je vision board dan in en hang het op een zichtbare plek. Zodat je het vaak ziet en herinnerd wordt aan je dromen, doelen en verlangens.
Plaats een reactie
Misschien vind je deze artikels ook interessant
Over pitta’s, de slappe lach en zelfzorg
Zelfzorg kent duizenden varianten. Blogpost geschreven door Rilla Lysens na een zweverig maar hilarisch weekend vol yoga, pitta’s en de slappe lach.
2 skillsets die een goede coach moet beheersen
Ben je na het volgen van een opleiding al meteen een goede coach? Deze 2 skillsets moet je zeker beheersen, ongeacht of je als professioneel coach aan de slag wil of als bedrijfsintern coach.
5 tips om je ervaring en talent naar waarde te schatten, ook zonder diploma
Hoe overtuig je een potentiële werkgever van je waarde wanneer je geen diploma hebt? Hoe word je zelf zekerder over je kunnen, ook zonder diploma? 5 tips.
0 reacties