Toen ik als late tiener nog in de muziekschool zat, had ik een gewoonte van nogal cynische humor te hanteren. Ik vond dat wel grappig. Het was ook zo’n beetje mijn handelsmerk. Mijn gitaarleraar zei me op een gegeven moment nogal ongezouten: “Let op met dat cynisme van jou. Je wordt er niet vrolijk van en anderen ook niet.” Ik was heel verrast. Hoezo, niet grappig? 

Vele jaren (helaas ? ) later weet ik dat hij gelijk had. Een vleugje zwarte humor kan al eens deugd doen en de zaken relativeren. Permanent gebruik van die zwarte humor doet je het leven ‘zwart’ zien. Het gaat erom waar je naar kijkt. Een half vol of half leeg glas…

De laatste tijd viel het tijdens groepssessies me nog meer op dan vroeger dat we het niet aangeleerd krijgen om naar de dingen te kijken die wél goed gaan. Het is veel gemakkelijker om alles op te noemen dat niet goed gaat. En de vraagstelling nodigt daar ook wel toe uit. Doe de test. Vraag aan je partner of kinderen of collega niet ‘hoe is het met je?’ maar ‘welke leuke dingen heb je vandaag meegemaakt?’. Het antwoord en de sfeer verschilt soms 100%. 

Het gaat om waar je focus ligt

Toen ik deze week met een groep aan de slag was, liet ik hen hun gevoel scoren op een schaal van 1 tot 10 over hoe goed ze omgingen met de situatie waar ze zich in bevonden. De groep was zelf verbaasd over hoe uiteenlopend de scores waren. Alles tussen 3 en 10! Dat maakte het net zo interessant: zien dat andere mensen in dezelfde situatie deze helemaal anders ervaren. De ene legt meer de focus op wat er wél is en wat wél nog werkt, de andere kijkt naar alles wat er nog niet is of wat fout gaat. 

Mokken is voor tieners…

Ik kan het wel begrijpen, de nood om af en toe eens goed te zeuren over ‘wat er fout gaat’. Het helpt alleen niet. Hoe groot de opluchting kan zijn om het ‘allemaal eens kwijt te kunnen’, je maakt het probleem er niet kleiner door en je voelt je er ook niet beter door. Een stuk van ons werk bestaat erin om de focus te veranderen en mensen een heel klein beetje te doen opgroeien. Mokken over wat er fout gaat en wat anderen fout doen, is voor tieners… Als volwassene wordt je er niet vrolijker van, je kweekt jezelf een gevoel van machteloosheid aan (dit is overigens de kweekbodem voor een depressie!) en je omgeving heeft er niks aan. 

Het leven kan veel leuker worden

Een deelneemster liet me weten dat ze het geprobeerd had. Elke dag aan het einde van de werkdag, stelt ze zich de vraag welke 3 leuke dingen er gebeurden. Als er dan te weinig waren naar haar zin, had ze nog altijd de avond om leuke dingen te doen, bewust. En het maakte het einde van de dag veel fijner. Kijk naar de goeie dingen, de mogelijkheden. In elke situatie zit wel iéts goeds. Zélfs als het verre van gaat zoals je het zou willen. Er is altijd vooruitgang. Probeer het maar uit!

Wil jij ook een leuker leven en meer plezier van wat je doet? 

Neem contact voor een gratis kennismakingsgesprek

Pin It on Pinterest

Share This