Ik moet het toegeven: van zodra ik een boek zie met deze, of een gelijkaardige titel, heeft mijn onderbewustzijn al op de knop ‘kopen’ gedrukt. En dat nog voordat jij de zin “Happy in honderd dagen: mijn g*t” hebt uitgesproken. Ergens in mij is er een stemmetje dat het zo graag wil geloven. Dat geluk maakbaar is. Dat je gewoon moet weten hoe.

Laatst zag ik een artikel op social media. Een dame had zich beziggehouden met het lezen van een 5000-tal (zelf)hulpboeken over geluk vinden. Ze vatte ze samen en concludeerde dat elk van die boeken zowat dezelfde boodschap gaf. Zou er dan toch een geheime formule bestaan voor geluk? En als dat zo is, waarom zijn we dan niet collectief door het dolle heen?

Zelf deed ik er zowat 39 jaar over. Geen 100 dagen. Sinds een jaar of 3 heb ik het gevoel dat ik in mijn gelukszone ben aangekomen, met ups en downs, zoals iedereen, maar toch met gemiddeld een dikke 8 (of een voorzichtige 9) als gelukscore. Dat was lang anders. Zonder aantoonbare reden eigenlijk. Want ik had lieve ouders en een fijne zus, een probleemloze jeugd, toffe vrienden, nooit (geld)problemen en een goede gezondheid.

Perceptie is realiteit

Het lezen van veel boeken rond geluk, positieve psychologie en oplossingsgericht denken leerde me alvast één waarheid als een koe: ‘het is niet wat het is, het is wat je ermee doet’. We hebben vaak geen last van het probleem op zich, maar wél van de manier hoe we ermee omgaan. We hebben vaak geen last van mensen, behalve wanneer we oordelen en foute conclusies trekken. Oftewel: “Truth is in the eye of the beholder.” De spreuk “When you change the way you look at things, the things you look at will change” tatoeëerde ik virtueel op mijn netvlies. Met ongeveer 60.000 gedachten per dag snap je dat het redelijk van belang is hoe je naar de dingen kijkt…

Werk met wat je hebt

Veel geluksprofessoren zijn het eens over één ding: geluk is voor ongeveer 50% ‘maakbaar’. Niet iedereen krijgt dezelfde start. Niet iedereen krijgt evenveel kansen en niet iedereen wordt geboren met dezelfde set brains, talent, handigheid, gezondheid, lichtheid of zwaarte. Het is per definitie een oneerlijke race. En toch… is er die andere 50%. Het stuk waar je zelf kiest. Waar je beslist hoe je naar het leven kijkt, naar jouw leven. En dat vergt oefening. Voor wie niet van nature het glas als halfvol ziet, ligt er een uitdaging. Ook voor wie gebukt gaat onder remmende overtuigingen is er werk aan de winkel. Ook wie vooral leeft in functie van anderen, heeft nog een weg om aan te timmeren.

Maar hoe doe je dat dan?

Die vraag beantwoord ik graag met een vraag: Hoe graag wil je het anders? Ik zie geregeld mensen in onze coachingspraktijk met een ‘gekoesterd probleem’. Het leven is zwaar, maar dat hoort zo te zijn. Soms maakt het zelfs deel uit van een identiteit: wie ben ik nog als ik die problemen niet meer heb? Vaker is het ook een lang vastgeroest patroon: systemisch gezien overgedragen van generatie op generatie. We dragen een ‘last’ om trouw te blijven aan ons systeem… Hé, nobody said it would be easy ?

Wil je het anders? Dan begint het bij anders kijken, anders handelen en volhouden. Met ups en down en vaak met wat hulp van een externe partij. Een zelfhulpboek of 5000? Een coach? Een therapeut? Bij mij was het een mix van dat alles met als top of the bill ‘oplossingsgericht denken en werken’. Toen ik snapte dat ik anders kon en mocht kijken (van mezelf), leerde solution focus me de dingen anders benaderen. Doen wat werkt, goud zoeken, mogelijkheden zien. Zonder ‘the all American be all you can be B.S.’ maar met ruimte voor verdriet, ontgoocheling en terugval.

Wat we jou wensen in 2021

Josje Smeets, schrijfster van ‘happy in 100 dagen’, vat voor ons de tienduizenden zelfhulp-geluksboeken samen in ‘de 5 R-en’: Rust-Reinheid-Regelmaat-Relaties-Richting.

Not quite hip, maar wel de absolute basics. En bijna elke worsteling die we tegenkomen in onze coachpraktijk past netjes in één van deze categorieën.

Dus we wensen het jou van harte: de rust waar je naar zoekt, de ‘reinheid’ voor lichaam en geest, de regelmaat die maakt dat je pieken en dalen kunnen worden opgevangen, relaties die je voeden en een richting waar je bloed van gaat stromen.

Warme groet ?

PS. Wat veel in één keer? Hé, het is onze wens voor jou, dus dat mag ? Voel je dat er wat werk aan de winkel is? We staan heel graag voor je klaar, om stap voor stap en met een oplossingsgerichte blik samen met jou op pad te gaan. Leer onze coaches kennen >>>

Wil je zelf anderen meenemen in de oplossingsgerichte manier van denken en leven? Droom je ervan om coach te worden en anderen vleugels te geven? Of wil je een stevige basis om als leidinggevende of HR-professional aan de slag te gaan met samenwerkings-, loopbaan- en levensvragen?

Onze Opleiding tot Professioneel Coach biedt jou een stevig fundament als coach. Dankzij haar modulaire opbouw maak je ze volledig op maat van jouw behoeften.

Pin It on Pinterest

Share This