In de paasvakantie ging ik 3 dagen naar zee met mijn gezin. We waren er allemaal echt aan toe: het was druk geweest. Ja, ondanks recente artikels die zeggen dat alleen sukkels het ‘druk’ hebben, durf ik het nog hardop zeggen. We hadden een break nodig. We trotseerden 6 Beaufort op het strand (spektakel), de kinderen bouwden kastelen (nog steeds) en ik viel zelfs, helemaal ingeduffeld mét muts en zonnebril, in slaap op het strand. Ik was weer helemaal happy.
Op de eerste dag na mijn terugkeer, ergens rond de middag gebeurde het al: ik kreeg fysiek zin om van mijn computer weg te rennen. Want 3 dagen weg gaf een mailachterstand van kaliber. We hadden net mijn boek GOESTING! gelanceerd (happy happy!) en hadden behoorlijk wat kopzorgen met de bezorging ervan (not so happy, maar we leerden snel). Ik kreeg het gevoel alsof er een olifant op me was geland. En dat er een wervelstorm door mijn huis trok: je bent in gesprek met een klant, iemand belt aan de deur, de omslagen moeten geleverd worden, de boeken worden op een pallet binnengebracht, het slot van de deur moet gerepareerd worden,… En de kinderen moeten eten krijgen. En het was nog maar middag… Ik voelde me behoorlijk overweldigd. Hoog tijd om wat van mijn eigen medicijn te nemen!
Balans vinden
“Heeft u nu de perfecte balans gevonden?”, vroeg de journalist van Kanaal Z me in een TV-interview. Hangt af hoe je dat definieert, was mijn antwoord. Want weet ik dan niet beter hoe ik met de wervelstorm moet omgaan? Heb ik de magische sleutel dan niet als coach naar balans? Moet ik geen rolmodel zijn? Natuurlijk weet ik beter: balans is een constante evenwichtsoefening en ook een constant leerproces in het stellen van prioriteiten (van dat moment) en in jezelf inschatten. Een coach is ook maar een mens. Ik heb geen magische sleutel, alleen een hoop sleuteltjes die ik kan uitproberen op verschillende momenten. Wat ik ook doe.
Grenzen trekken
“Je moet leren je grenzen te trekken”, hoorde ik zo vaak zeggen vroeger. Maar dat was simpeler gezegd dan gedaan. Want ook grenzen trekken is een leerproces met vallen en opstaan. Omgaan met je tijd is als een ruilkaartensysteem: je ruilt een uur slaap voor een uur administratie, een uur werk voor een uur spelen met de kinderen, een uur sport voor een uur werk. Grenzen trekken gaat vooral over keuzes maken: waarvoor zet jij je 24 ‘ruilkaartjes’ in en wat is de moeite? En wat niet?
Zorg voor jezelf
Als het heel erg druk is, probeer ik actief voor mezelf te zorgen. Probeer. Want ik heb ook niet alles in de hand. Sommige dingen gebeuren gewoon. Ik had mezelf 4 dingen voorgenomen aan zee:
- Elke dag tijd maken om te mediteren, al is het maar 5 minuten. Er zijn een paar goeie apps op de markt die je kunnen helpen, zoals 5min Relax, Breathe, ZMeditations, en andere.
- Voldoende slapen: blijft een werkpunt. Bepaal vooral voor jezelf wat voldoende is. En streef ernaar.
- Ruimte maken in mijn agenda voor marketing en andere dingen die ook moeten gebeuren: in plaats van ze er bovenop te pakken of standaard naar zondag te verhuizen, proberen in de toekomst ze op een ‘werkdag’ te krijgen.
- Ik wil tijd om rustig te eten, ttz om deftig te kauwen en te gaan zitten (dat had ik de laatste tijd niet meer).
En elke dag kies ik 1 ding uit waarop ik me ga focussen. Dat kunnen die 5 minuten zijn, maar dat kan evengoed tijd om te eten zijn. Zelfs als iemand dan al aan mijn deur staat.
Veroordeel jezelf niet. Bedenk vooral wat je in de plaats wil.
Nood aan helderheid over waar je je tijd en energie in wil stoppen? Contacteer ons!