Niet op je plek zitten in je werk omwille van de inhoud of omdat de samenwerking niet lukt, kan je zelfvertrouwen een flinke deuk geven. Dan ga je twijfelen aan je capaciteiten en weet je niet meer zeker waar je goed in bent. Want ligt het misschien aan jou? Soms gaat het afbrokkelen van je zelfvertrouwen heel snel, soms sluimerend. Dat mocht ik zelf ervaren toen ik veel te lang bleef in een werksituatie die niet de mijne moest zijn. Ik voelde me incompetent, waardeloos en heel kleintjes. En als coach en loopbaanbegeleider kom ik dit heel vaak tegen.

Maar hoe krik je je zelfvertrouwen weer op als je met je baas gaat praten over aanpassingen in je job of als je gaat solliciteren en je niet meer zeker weet of je wat te bieden hebt? Met deze 4 tips geef je je zelfvertrouwen weer een boost.

#1 Lijst je topkwaliteiten op

Ook al vind je dat bescheidenheid siert, er zijn veel goede redenen om op z’n minst te weten waar jij een kei in bent. Zoek het niet te ver. Denk aan alles wat voor jou helemaal ‘vanzelf’ gaat, ‘op je sokken’, waar je complimenten over krijgt, waar mensen dankjewel voor zeggen.

#2 Wees je bewust van je valkuilen en weet dat die helemaal OK zijn

Elk voordeel heb z’n nadeel, zei Johan Cruijff ooit. Achter elke ‘slecht puntje’ zit een kwaliteit. Vind je het moeilijk om de goeie kanten te zien, weet dan dat een valkuil slechts een teveel is van iets goeds. Zo is ‘chaotisch’ vaak een valkuil van ‘creatief’. Het is bovendien helemaal OK om ‘slechte puntjes’ te hebben, het is hoe je ermee omgaat dat het verschil maakt.

#3 Verzorg je gedachten over jezelf

Eén van mijn inzichten in gevechtsport is dat we vaak zelf onze eigen vijand zijn. Gedachten zoals ‘ik kan eigenlijk niks goed’, ‘ik ga dat nooit kunnen’, ‘het zal wel weer mis gaan’ helpen niet. Ze wegduwen helpt ook niet. Ik noem ze onze ‘duiveltjes’. Neem ze vast, onderzoek ze en geef ze een plek. Je ‘duiveltjes’ zijn er om je te beschermen. Maar soms werken ze tegen. Veeg ze dan van je schouder en zeg ‘dankjewel, nu even niet’.

#4 Relax en gebruik een mantra

Voorzie tijd voor een belangrijk gesprek om je voor te bereiden en je zenuwen te kalmeren. Ga een rondje lopen, mediteer, stap een paar keer fiks rond de blok. Gebruik een mantra voor je binnenstapt. Dat is een kort zinnetje dat je voor jezelf herhaalt voor cruciale momenten en dat je moed geeft, iets zoals “Ik ben jong, sterk en ik kan dit”, “ik doe wat ik kan en dat is genoeg”, “er gaat nooit iets echt mis”, of iets anders.

Geraak je er zelf niet uit? Vraag je kennismakingsgesprek aan en verken of loopbaanbegeleiding of coaching jou kan helpen terug sterk in de schoenen te staan.

ONLINE PROGRAMMA – In 7 weken je carrière (her)uitvinden

Ben jij helemaal toe aan een een frisse start in je loopbaan? Nood aan een nieuw perspectief? Maar echt zoekend naar wat, hoe, waar,…?

‘In 7 weken je carrière heruitvinden’ geeft je de inzichten, de moed, het vertrouwen en de nodige technische vaardigheden om terug aan het stuur van je loopbaan te gaan zitten.  

Je volgt dit programma volledig op je eigen tempo online. Gedurende 7 weken krijg jij van ons e-mails met daarin trainingsvideo’s, werk- en bonusmateriaal. We loodsen je doorheen de stappen die je nodig hebt om tot een haalbaar actieplan te komen én dit te gaan uitvoeren.

[et_pb_wc_related_products include_categories=”286″ show_rating=”off” show_sale_badge=”off” _builder_version=”4.15.1″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_wc_related_products]

Pin It on Pinterest

Share This