Gastblog door Miet Leijssen

Ik was kampioen in hard werken en een krak in mezelf druk opleggen. Ik meende dat ik alles zelf moest kunnen. Hulp vragen stond niet in mijn woordenboek. Een presentatie geven op het werk, een workshop in mekaar steken voor een team, een extra projectje erbij? Allemaal lekker voedsel voor de workaholic in mij.

Echter, gelukkiger werd ik er vaak niet van. Ik zat er soms uren op te zwoegen en stak er zelfs mijn vrije tijd in. Geregeld vroeg ik me dan af: ‘Hoe doen anderen dat toch? Hoe krijgen die dat zo snel en goed voor mekaar en slagen die er toch nog in om vrije tijd te hebben? Waarom leken zij zo succesvol?

Durf te vragen

Ik merkte toch een paar opvallende verschillen. Zij durfden aan zichzelf toegeven dat ze niet alles kunnen en alles weten en gingen bijgevolg zoeken naar hulpbronnen: een collega om inspiratie vragen, naar een vriend of vriendin bellen, voor techniek beroep doen op je technisch onderlegde broer, opzoeken in google,…kortom zij zochten alle mogelijke manieren om hun eigen leven gemakkelijker te maken. Waarom jezelf pijnigen in iets wat je niet goed kan of niet weet? Waarom het warm water uitvinden als je weet welke kraan je moet opendraaien? Door beroep te doen op hulpbronnen heb je immers 3 keer gewonnen:

  1. Je hebt iets nieuws bijgeleerd of je hebt inspiratie opgedaan om iets in de toekomst aan te pakken (kan nog van pas komen)
  2. Je hebt iets geleerd over de ander. Soms sta je ervan versteld waar een ander je mee kan helpen en als de ander je niet kan helpen, heeft die vaak nog wel originele ideeën die je verder op weg zetten.
  3. Je hebt iemand blij gemaakt door zijn/haar hulp te vragen.

Mensen helpen graag

Geef toe, help jij zelf ook niet graag? Mensen zitten nu eenmaal zo in elkaar dat ze het prettig vinden om iets voor een ander te betekenen. De meeste mensen helpen veel liever anderen dan dat we zelf om hulp vragen. Hulp vragen lijkt voor velen een teken van zwakte. Het omgekeerde is waar! Meer nog: onderzoekers van Harvard bewezen dat wie om hulp wordt gevraagd net gunstiger denkt over de hulpvrager. Doordat je de ander een gevoel van waardering geeft: ‘jij weet of kan iets dat mij kan helpen, daarom vraag ik jouw hulp hierbij’. Mensen helpen met plezier en voelen zich daardoor zelf gewaardeerd. Hulp vragen is dus een manier om verbondenheid te zoeken en contacten te verdiepen.

Netwerken werkt!

Een klant vertelde onlangs dat ze had uitgesproken aan haar kennis (een man met veel connecties) dat ze op zoek was naar een andere job. Onmiddellijk daarop pleegde die man een telefoontje naar de directeur van een bedrijf (en tevens goede vriend) met de boodschap dat hij iemand kende die mogelijks een job kon invullen in dat bedrijf. Mijn klant was verbouwereerd. Het voelde zelfs wat ‘oneerlijk’. Wat is er oneerlijk aan mekaar willen verder helpen? Wat zou jij doen als je een vriend of kennis kan helpen bij het vinden van een job? Het was inderdaad een snelle actie van deze kennis, maar het toont wel aan hoe kansen opeens voor het grijpen kunnen liggen zodra je je wensen uitspreekt.

Je netwerk kan je op 2 manier inschakelen in je zoektocht:

  • Door meer informatie te verzamelen over de job en het bedrijf dat jou op het 1ste zicht interesseert. Hoe meer je weet van een bedrijf, de mensen en de inhoud van een functie, hoe meer je voor jezelf kan uitmaken of de job en het bedrijf fit met jouw verwachtingen.
  • Door de juiste informatie over jezelf en je ambities te delen met de juiste mensen zullen deze mensen de link leggen met jouw profiel indien ze opportuniteiten zien passeren.

Wil jij graag voor jezelf helder krijgen wie je bent, wat je wil en hoe je je netwerk kan inschakelen in de zoektocht naar een job? Loopbaanbegeleiding werkt! Ons netwerk is immers ook jouw netwerk.

Pin It on Pinterest

Share This