Blind getrouwd, blind gecoacht, of toch nog mensenwerk?

 
“Later als ik groot ben, wil ik deelnemen aan blind getrouwd”, zei mijn zoon me. Het leek hem een geruststellende gedachte om een belangrijk en delicaat proces als het kiezen van een levenspartner over te laten aan een expert. Want in zijn beleving is de expert diegene die weet hoe het werkt en dus ook diegene ie hem kan helpen zijn noden, wensen en behoeften te ontdekken én succesvol in te vullen. Want mits de juiste criteria moet het toch mogelijk zijn om dit complexe vraagstuk op te lossen met een algoritme, een formule die aan het eind van alle berekeningen het juiste antwoord geeft. Voilà, simpel toch?
 
Als algoritmes (eigenlijk een ‘recept’ met stapjes) ons kunnen helpen om nieuwe leuke liedjes te vinden op Spotify of suggesties kunnen doen voor mogelijks interessante boeken op Amazon of Bol.com, waarom zouden ze dan niet de ideale partner kunnen vinden of de ideale job?
 
Het bestaat al, zo’n formules. Alleen is er nooit een 1-op-1 hit. Ik ken mensen die een job vinden via een ‘computersuggestie’, ik ken er ook die hun partner leerden kennen via een app. Maar toch werd er nog gedate. En gecoacht. De computer heeft het volledige antwoord niet. Omdat wij mensen best wel complex en een beetje onvoorspelbaar zijn. Maar ook omdat het zoeken en vinden van een partner of job een leerproces is. En net dat maakt ons als mens rijker en sterker: het feit dat we leren onderweg, al eens vastlopen, een oplossing vinden, dongen uitproberen. Dat kan niemand van je overnemen, dat kan alleen jij. Wat een verlies zou het zijn voor ons als mens als we niet meer op weg kunnen gaan, af en toe vastlopen en al dan niet met hulp er terug uit geraken en durven stappen zetten.

En zo gaat het ook in onze zoektocht naar de voor jou ideale werkplek, of als een job niet meer zo goed past als een paar jaren geleden. Hoezeer we misschien soms snakken naar een pasklaar antwoord, dat bestaat niet. Niet voor een partner, niet voor een job.

Wat doet een coach dan? Je coach is geen job orakel. En er bestaat geen énkele vragenlijst die jou de juiste job op een schoteltje brengt. Als coach help ik mensen om hun eigen ‘algoritme’ te vinden: jouw magische formule die, alles wel berekend, jou nu en vele jaren verder helpt beslissen of deze job de juiste is of niet. Zo helpen wij jou om het pad te vinden. En daar leer je meer uit dat jou duurzaam op weg gaat zetten dan het antwoord van een orakel. En intussen beweeg en experimenteer jij. Dat is een avontuur en ontdekkingstocht tegelijk. Maar het wordt de moeite, dat beloof ik je. Eentje waar je nog vele jaren plezier van gaat hebben.

Dus nee, blind getrouwd en blind gecoacht, dè magische vragenlijst met het sluitende oordeel, het zou geen goed idee zijn. Je staat toch nog liefst zelf aan het roer. Wij zien je daarom liefst je eigen formule samen te stellen en te beproeven. Daar help ik je graag bij!

 

Pin It on Pinterest

Share This