
Wat als je al van heel vroeg weet ‘wat je later wil worden’ en dat er geen weg rond lijkt voor jou? En wat als dat dan betekent dat je een artistieke carrière beoogt? Kan dat? Is dat een carrière? Is dat realistisch? Moet je toch niet eerst een serieus diploma behalen en een serieuze job doen?
Het verhaal van Willy
In onze reeks Boeiende Loopbaanverhalen sprak ik met beeldhouwer Willy Peeters over zijn loopbaan, zijn keuzes, hoe het begon, waarom hij ervoor koos, en nog zoveel vragen meer. Willy is, op dat ene jaar als fabrieksarbeider in de metallurgie na, kunstenaar. Altijd geweest.
Dat is natuurlijk geen evidente keuze in onze maatschappij, waarin ’studeren’ en ‘een goeie job’ vinden toch nog voorrang krijgt op je eigen weg volgen. Zelfstandige worden is voor sommigen al zeer geriskeerd, laat staan dat je dan ook nog eens kunstenaar wordt…
Het werd een heel erg boeiend gesprek! 🎧⬇️
Je hebt maar 1 leven…
Als je dat leven doorbrengt met je tweede keuze (waar op zich niks tegen is als dat is wat jij wil en waar je dus voor kiest), dan is er geen ruimte voor je eerste keuze. Daarom vond ik het zo fijn om met Willy te praten. Omdat hij ervoor koos zijn weg te volgen, trouw te blijven aan zichzelf en aan dat wat hij écht, écht, écht wou doen en nog steeds deed: beeldhouwen.
Hoe dan, vraag je je misschien af? Hier vind je mijn 5 tips om van je artistieke passie je beroep te maken. Wetend dat er geen magische formules bestaan en ervoor werken sowieso een van de ingrediënten is, ook al heb je talent (want dat is wel een voorwaarde).
5 tips om van je artistieke passie een beroep te maken
TIP #1 Investeer in je talent
Kunst is volgens mij een combi van talent en passie. Zonder die 2 elementen kom je er niet. Maar talent volstaat niet. Je mag nog zo getalenteerd zijn als pianist, als je niet oefent, presteer je niks. Zoals auteur Gay Hendricks in zijn ‘The Big Leap’ de ‘zone of genius’ benoemt, kunnen we ons in eender welk beroep of eender welke activiteit pas écht onderscheiden als we ons talent benutten en er voldoende inspanningen voor leveren om constant wat we hebben te verbeteren, te evolueren,… Volg dus opleidingen, masterclasses, en blijf jezelf ontwikkelen. Just saying, dat kost vaak geld.
TIP #2 Neem je werk ernstig (genoeg)
Als je zegt ‘kunstenaar’ dan hoor jij misschien 2 categorieën: de gevestigde waarden (slechts met weinigen) en de ‘wannabe’-kunstenaars, die meer tijd doorbrengen op café dan in het atelier. Kunstenaars – en ook muzikanten trouwens – die ergens geraken, houden er doorgaans een sterke werkethiek op na: op tijd beginnen, dagelijkse gewoontes inbouwen, en gewoon… werken. Dat klinkt misschien nogal ‘normy’, maar anders bekeken laat het je toe een hele dag bezig te zijn met dat wat je echt supergraag doet. Dat zei ook één van de pianoleerkrachten die laatst aan mijn workshop deelnam. Ze zei ‘toegegeven, heel rijk worden we hier niet mee, maar ik voel me zo verwend dat ik betaald wordt om me de hele dag bezig te houden met dat wat ik het liefst doe’.
TIP #3 Ontwikkel een sterk portfolio
Een portfolio komt er niet vanzelf. Zoals een glaskunstenares me ooit zei, komt bij haar 80% van haar werk in de glasbak terecht. Dat betekent dat het in het begin misschien zal lijken dat je gewoon een heel dure hobby hebt: veel kosten, weinig of geen verkoop. Dat geldt ook voor muzikanten: je demo’s kosten geld, studiotijd is duur, goeie instrumenten zijn ook duur. Niettemin is dat wel waar je ’t als kunstenaar moet van hebben: wat je kan tonen. En zonder het materialiseren van dat wat in jouw hoofd en handen zit, kan niemand besluiten om er geld aan te geven. Ontwikkel je portfolio, je showcase. Prefinancieren hoort er vaak bij, maar de gebraden kippetjes vliegen nu eenmaal niemand zomaar in de mond. Extra bonus: terwijl je dat doet, heb je de fun van de activiteit zelf. Daarvoor deed je het toch ;-)?
TIP #4 Wees geduldig en leer ondernemen
Elke zaak vergt opbouw. Zélfs coachen. Er is zoveel te leren in het ondernemerschap én in je werk én in die wereld van jouw werk, dat het normaal is dat het wel effe kan duren. Dat is gewoon zo. Wil je dan nooit opgeven? Tuurlijk wel. Ik ken geen enkele ondernemer, dus ook geen kunstenaar, die niet af en toe denkt ‘f* it’. Voorzie inlooptijd en groeitijd. Een van mijn mentoren zei me destijds dat de fout die veel starters maken, is om te snel op te geven. Dat klopt. Als ik naar Make me Fly! kijk, dan had ik niet kunnen voorspellen hoe lang dat precies zou duren. In elk geval veeeeeel langer dan gedacht! Al je inspanningen leiden ergens toe, zolang je maar doorzet. Intussen luister je naar ‘de markt’. Want ook kunstenaars hebben een markt, als niemand iets koopt, is het effectief een dure hobby (die je helemaal gegund is, maar dat is een andere blog waard). Daarnaast betekent ondernemen ook contacten leggen (daar heb je dat portfolio voor nodig), naar buiten komen, exposeren, samenwerken, en geld durven vragen voor je werk. Het gaat niet enkel om het geld, maar het gaat ook nooit zonder.
TIP #5 Hou die droom vast
Als muzikant had ik ook wel momenten waarop ik dacht ‘ik suck, wat zit ik hier te doen’. Iedereen komt wel een plateau tegen. Als ondernemer kennen we dat ook: je laat je eens afzetten in een ‘samenwerking’, je wordt al eens onheus behandeld (of je laat je zo behandelen),… Dat is leergeld. Het doet vaak pijn, maar het hoort erbij. Ben je gedreven en goed in wat je doet? Hou de droom vast. Jij weet waarom je dit doet. Klop het stof van je kleren, schik je haar weer recht en go for it. Doorzettingsvermogen, geduld, talent en passie zijn prima brandstof, ook als je even je ‘mojo’ terug moet vinden.
Twijfel je nog?
Praat met een loopbaancoach die klassieke paden durft te verlaten en een stevige portie realisme te bieden heeft. Je hebt maar 1 leven. Het zou zonden zijn om het mis te open, toch? Kom meer te weten over loopbaanbegeleiding op www.makemefly.be/loopbaanbegeleiding.