Onlangs kreeg ik een mooie evaluatie terug van een dame die meer dan een jaar geleden loopbaanbegeleiding bij mij volgde. Als loopbaancoach doet het uiteraard deugd om dit soort van berichtjes te krijgen! In dit artikel deel ik 5 reflectievragen die ik vaak stel aan mijn klanten en die jou laten stilstaan bij het GOESTING-gehalte van je job. Veel leesplezier!

door Sofie Damen

loopbaancoach voor Make me Fly! in Kasterlee

Onlangs kreeg ik een mooie evaluatie terug van een dame die meer dan een jaar geleden loopbaanbegeleiding bij mij volgde. Ze ontdekte dat ze totaal niet op haar plaats zat in haar job. We zochten samen uit wat ze dan wel wilde en welke context haar wel goed zou doen. En ze waagde de sprong, mét succes! Ze stuurde me: “Ongeveer een jaar geleden kwam ik bij je terecht voor loopbaanbegeleiding. Morgen ben ik officieel een jaar in dienst bij mijn nieuwe werkgever. Daarom wilde ik je toch graag even een mailtje sturen. (Ook al is de begeleiding al een hele tijd afgerond.) Gewoon omdat het kan.”

Verder schreef ze ook nog dit: “Ik wil gewoon laten weten dat ik na 1 jaar zo blij en trots ben deze keuze gemaakt te hebben. Er is nog geen dag geweest dat ik met tegenzin naar mijn werk vertrok. (Of ja misschien een dag of 3 🙂 ) Ik ben terecht gekomen in een super leuk team en in een job die ik met al mijn enthousiasme uitvoer. Daarnaast heb ik een evenwicht kunnen vinden in werk en thuis en heb ik heel wat moetjes geschrapt. Uiteraard maak ik soms een botsing maar het lukt me steeds beter hier mee om te gaan. Ik ontdekte enkele nieuwe passies en ik voel me goed nu. Langs deze weg wil ik je bedanken voor de reflectie naar mezelf die ik samen met jou kon maken. Dit gaf me het nodige vertrouwen om voor mezelf te kiezen. Bedankt hiervoor.”

Als loopbaancoach doet het uiteraard deugd om dit soort van berichtjes te krijgen! Bij Make me Fly! doen we namelijk niet aan lopende-band-werk. We care. Echt. Dus of je nu op zoek bent naar een nieuwe job, of eerder een aantal zaken binnen je huidige werksituatie wil aanpakken: je bent welkom. Wij gaan samen met jou op zoek naar meer GOESTING in je werk en we zijn jouw grootste supporter onderweg. Mensen die blij zijn én trots op zichzelf omdat ze (grote, maar even goed kleine) stappen durven zetten, daar doen we het voor!

Mensen vragen zich vaak af hoe dat dan gaat, zo’n sessie bij een loopbaancoach. En daarom deel ik hier 5 reflectievragen die jou doen stilstaan bij het GOESTING-gehalte van je job. Het zijn dat soort van vragen waar we tijdens een sessie mee aan de slag gaan. Ga er gerust mee aan de slag! En mocht je merken dat je toch graag ondersteuning hebt: er is altijd wel een loopbaancoach van Make me Fly! in jouw buurt te vinden! 

Groetjes,

Sofie

5 reflectievragen voor meer GOESTING in je job!

1.      Op welke momenten voelde jij je al in je sas, op het werk of daarbuiten?

Binnen oplossingsgerichte coaching is er één gouden regel: doe meer van wat werkt. Daarom gaan we tijdens een loopbaanbegeleiding steeds op zoek naar momenten uit het verleden, op het werk maar ook privé, waarop jij je echt in je sas voelde. Die momenten vertellen je namelijk heel veel over wat je nodig hebt om helemaal jezelf te kunnen zijn op het werk.

 2.      Wat is écht belangrijk voor jou? En vind je deze waarden voldoende terug in je job?

Je persoonlijke waarden zijn die zaken waar jij voor staat én gaat. Je diepgaandere motivatoren. De dingen die er écht toe doen in je leven. Het zijn ook die zaken waar je je bij anderen mateloos in ergert, en de waarden en normen die je (tot vervelens toe) tegen je kinderen herhaalt. Je kan ze ook ontdekken door te kijken naar waaraan je je mateloos ergert bij anderen of welke normen je  (tot vervelens toe) steeds tegen je kinderen herhaalt.

Wanneer je persoonlijke waarden botsen met de waarden die worden geleefd in je werkomgeving kan dat best lastig zijn: een constante energielek die op termijn zelfs kan leiden tot burn-out. Je persoonlijke waarden in kaart brengen, maakt daarom vaak deel uit van een loopbaancoaching.

 3.      Is je werk voldoende afgestemd op je privé en omgekeerd?

Brian Dyson, voormalig CEO van Coca-Cola, vergeleek het leven ooit met jongleren tijdens een speech. Werk neemt een grote plaats in ons leven in. Vaak horen daar heel wat overtuigingen bij over wat nu eenmaal zo hoort en moet. Tijdens loopbaanbegeleiding krijg je de kans om stil te staan bij de manier waarop je jongleert. Het biedt de gelegenheid om stil te staan bij wat belangrijk is in jouw leven. En ja, daar hoort je werk bij. Alleen, in welke vorm dan, met welke randvoorwaarden, wat maakt het zo belangrijk enz. Welke plek neemt werk in jouw leven in?

 4.      Kan je de dingen doen waar je goed in bent én haal je daar ook energie uit?

Dat zijn eigenlijk 2 vragen 😉 en toch ook weer niet! Tijdens loopbaanbegeleiding merken we dat mensen zich vaak geen vragen stellen bij datgene wat ze goed kunnen. Groot is dan ook de verbazing dat goed kunnen en écht graag doen niet persé hetzelfde is. Dat ontdekken, leidt vaak tot heel wat inzicht én opluchting. Want alleen doen waar je goed in bent – zonder er ook blij van te worden – dat werkt op termijn niet. Het is immer niet per definitie zo dat ik oprecht voldoening krijg van het maken van het verslag van de vergadering, ook al ben ik daar wel een kei in.

 5.      Heb je de juiste supporters in de buurt om écht te gaan voor je droomjob? Of: Wie heb je nodig om mijn job-goesting onder handen te nemen?

Uiteraard is dit iets wat je bespreekt met de mensen in jouw naaste omgeving. Toch zijn je ouders of partner als betrokken partij niet altijd de juiste supporter. Ze zijn immers bezorgd om jou wanneer je met het idee komt om misschien van werk te veranderen. “Zou je dat wel doen? Je zit toch goed waar je nu zit?” of “Gaat dat nog wel lukken met ons gezin als jij …”

Als loopbaancoach zijn wij je trouwste, maar ook meest eerlijke supporter. Net omdat we niet tot jouw naaste omgeving behoren (en dus niks te winnen of verliezen hebben bij jouw keuze), kunnen we ten volle onze rol als oprechte spiegel en sparringpartner opnemen. En net daar heb je af en toe nood aan.

Tijd nemen om stil te staan bij het GOESTING-gehalte van je job. En indien nodig, kom er met een loopbaancoach over praten. Met de VDAB-loopbaancheque betaal je slechts 80€ voor 7 uur professionele begeleiding. Je vindt onze coaches in Vlaanderen en Brussel, én online.

Pin It on Pinterest

Share This