Hoewel ik mezelf zie als een veerkrachtig iemand en bekend sta als een ‘positivo’, kreeg ook ik een ‘knie-zetje’ de voorbije dagen waar ik even van moest bekomen. Niet dat er iets ergs gebeurde (gelukkig), het was meer een opeenstapeling van kleine dingen die me een onprettig en moedeloos gevoel gaven. Ik voelde me machteloos en zag het even niet zitten om mezelf voor de zoveelste keer bij elkaar te rapen zoals we dat de voorbije 2 jaar continu deden, om met de smile weer te gaan voor het volgende gesprek (wat ik nog steeds heel erg graag doe, for the record), om met de glimlach flexibel en wendbaar mijn agenda vrij te maken, te verzetten, kosteloos vaak ook. 

Maar toch kan, zélfs voor veerkrachtige mensen, af en toe een druppel de emmer doen overlopen. Als het water over de rand gaat, word ik wat ik niét wil zijn: bezorgd, triest, boos, chagrijnig, intolerant,… Enfin, niet de mooiste versie van mezelf. Maar wel een menselijke kant die niet alleen ik heb. Ik merk op sociale media dat ik alvast niet de enige ben. Hoe keer je het tij, hoe raap je jezelf weer bij elkaar, zodat je weer je aangename zelve kan worden? 

Hier zijn 5 manieren om een goede dagelijkse routine van zelfzorgacties te ontwikkelen die je helpen om er weer bovenop te komen wanneer het even tegenzit.

#1 Neem tijd

Gezien ik dan toch tijd kreeg door enkele annulaties, heb ik hem genomen. Ik heb een tarotkaartje gelegd (jaja, het is een reflectietool als een andere), ik heb een yogasessie voor negatieve emoties gevolgd, ik nam een sauna (omdat ik dat kan, I’m blessed) en had een hartverwarmend gesprek met mijn collega die zonder woorden begreep dat ik het nodig had (blessed again!). 

Ik had me kunnen begraven in nuttig werk, de vlucht voorwaarts kunnen kiezen, maar alles in me zei dat ik nu even met mijn emoties aan de slag moest. Ik wil ze niet meenemen naar mijn coachingsessies of opleidingen. Ik wil geen zeur zijn, ik zou mezelf niet leuk vinden dan. Je kan niet altijd in 1 vlotte beweging van schok naar aanvaarding. Want ook je negatieve emoties zijn echt en hebben recht van bestaan, in tegenstelling tot wat anderen mogen beweren. Je emoties voelen, beleven en de tijd nemen om ermee te werken, is je volle recht. Dat zingt Lesley Gore althans in “It’s my party” (dan moet het wel waar zijn).

#2 Praat met iemand die jou graag ziet of tenminste echt naar je luistert

Echt luisteren is een kunst. Ik ben gezegend met collega’s die echt luisteren en niet proberen om me te overtuigen van het feit dat ik het verkeerd zie (wie zal het zeggen…). Bekeringsdrang staat ons soms in de weg, en als het gaat over gevoelige thema’s zoals corona en alle maatregelen daarrond, zitten we niet altijd op dezelfde lijn. Heel eerlijk: ik mijd dan even mensen die ik heel graag zie, maar die me heel erg tegenspreken, of me zelfs een egoïst noemen (mag het effe?). Daar kan ik niks mee op dat moment. Praat met iemand die naar je luistert. En als je écht iemand neutraal wil, bel Tele-Onthaal (bel 106 of chat met hen). Hun leuze is dan ook ‘Er is altijd iemand die naar je luistert’. Een coach kan je ook op weg zetten.

#3 Plant je voeten weer stevig op de grond

Aarden, noemen we dat, als je het contact tussen je voeten en de grond herstelt. Emoties, en zeker negatieve emoties, hebben de neiging om ons naar ons hoofd te leiden. We gaan piekeren, boos rondlopen, zijn meer helemaal ‘hier en nu’. Een fantastische manier om te aarden voor mij, is yoga. Mijn favo yogareferentie, is SarahBethYoga. Je vindt massa’s gratis sessies op haar YouTube-kanaal. 

#4 Doe iets fijns voor jezelf

Waar geniet jij echt van? Wat zijn jouw kleine ‘feel good’-dingen waar je ook op rotdagen kan van genieten? Een lekker kopje koffie of thee? Een warm bad? Even in de zon zitten? Schetsen in het park? Een luisterboek nemen? Ik hervind mijn plezier als ik tijd neem om te creëren, iets te doen dat niet per se iets gaat opbrengen, wat ‘lummeltijd’, of experiment. Vorig jaar heb ik mezelf zo uit een ‘beu’-moment gekregen ?

#5 Focus on the good

Ik heb ontzettend hard genoten van het weekend met onze vrienden, een jaarlijkse traditie die helaas 2 keer kwam te vervallen om gekende redenen. Het weer was prachtig, het bos was prachtig, de lucht was prachtig, het gezelschap was prachtig,… Het is heel menselijk om overdonderd te worden door alles wat fout gaat, en frustratie is ook een beetje een stapelingsziekte (die emmer, weet je wel). Toch gaat er nog altijd meer goed dan fout. Zoek de humor in idiote situaties, zelfs in idiote beslissingen. Laat je inspireren door mensen die jou naar een hoger niveau kunnen tillen (of minstens je humeur). Ons boek Content! is helemaal gericht op het thema ‘contentement (her)vinden’. 

Het is helemaal OK, echt helemaal OK, om te balen, om boos of gefrustreerd te zijn, het niet eens te zijn met wat er gebeurt of hoe ermee wordt omgegaan. Het is helemaal OK om tijd nodig te hebben én te nemen om door je proces te geraken, zodat je weer je betere versie kan zijn. Het is ook helemaal OK om daar hulp bij te willen, maar ook om het alleen te doen. Dat is helemaal OK. Je emoties zijn echt, ze verdienen een plekje. 

Intussen gaat het weer beter. Ik laat immers niks los op de mensheid dat ik niet eerst zelf heb uitgetest. Ik merk wel dat irritaties nog hoog kunnen oplopen. Het werk is dus nog niet klaar. Een goede dagelijkse routine van zelfzorgacties is zeker nuttig, ook nodig, dus doen. En vind je ‘m niet, laat het weten. Brainstormen doen we altijd graag, ook tijdens coaching 🙂

Zin in meer?

Ons boek ‘Content!’ staat boordevol herkenbare situaties en oefeningen waar je zelf mee aan de slag kan. Het boek is er voor iedereen die zichzelf en eventueel anderen wil coachen naar een leven en werkleven vol contentement. Koop het via onze webshop of in de boekhandel.

[et_pb_wc_price product=”57989″ _builder_version=”4.9.4″ _module_preset=”default” text_orientation=”center” min_height=”27px” global_colors_info=”{}”][/et_pb_wc_price][et_pb_wc_add_to_cart _builder_version=”4.9.4″ _module_preset=”default” text_orientation=”center” global_colors_info=”{}”][/et_pb_wc_add_to_cart]
[et_pb_wc_description product=”57989″ description_type=”description” _builder_version=”4.9.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_wc_description]

Pin It on Pinterest

Share This