Mocht je me 30 jaar geleden gezegd hebben dat wat ik leerde op de unief kennis was die op termijn zou dalen in waarde, dan had ik dat vermoedelijk niet geloofd. In die tijd was kennis een pluspunt op je CV, en mensen met een opleiding in IT, productie, handel of logistiek waren hierdoor min of meer immuun voor banenverlies. Vandaag is kennis overal en instant beschikbaar, en zijn transferable skills en wendbaarheid essentieel om bij te blijven op de arbeidsmarkt. Wie de afgelopen 2 decennia niet of nauwelijks stilstond bij zijn loopbaan kan wel eens voor verrassingen komen te staan bij een overname, fusie of interne sollicitatie. Het is dus niet vreemd dat behoorlijk wat van onze loopbaancoachings gaan over de kennis en ervaring die mensen tijdens hun loopbaan hebben verzameld, zeker wanneer hun technische kennis verouderd blijkt te zijn. Reden te meer om een jaarlijkse CV check-up in te plannen en het actief beheer en eigenaarschap op te nemen van je loopbaan en je leven.

4 goede redenen voor een jaarlijkse CV check-up

Reden 1: Niemand is immuun

Er zijn niet veel mensen die denken dat kanker, burn-out of depressie hen nooit kan overkomen. We zijn daar jammer genoeg niet immuun voor… Hetzelfde geldt voor banenverlies. Soms ben je gewoon op de verkeerde plaats op het verkeerde moment. Of was jouw salaris volgens een manager de beste cost cutting opportunity. Zelfs als je volkomen gelukkig bent in je huidige baan, kan dat door omstandigheden plots en snel keren. Stel jezelf dus ook op de goede momenten deze vraag: als ik dit niet zou doen, hier, wat zou ik dan doen?

Reden 2: De waarde van je kennis en vaardigheden verandert in de loop van de tijd

We hechten nog steeds veel waarde aan cijfers en diploma’s, maar hun waarde neemt na verloop van tijd af. Tenzij in echte specialistische functies, zoals techniek, medische beroepen,… maakt het na 25 jaar dienst niet echt uit wat je diploma is. Ook niet als bedrijven er aan het begin van je loopbaan op uit waren om je aan boord te krijgen. Dat was toen, en dit is nu. Je meest waardevolle bezit is je aanpassingsvermogen aan veranderingen, je netwerk en wat je sinds je studies bijleerde.

Reden 3: Ontslag is niet het einde van de wereld, ook al lijkt dat in eerste instantie zo

Wie zijn job verliest, is daardoor soms volledig de weg kwijt. Een miljoen vragen stellen zich: Waar ga ik heen? Wie gaat mij inhuren? Wat kan ik anders doen? Waar kan ik ander werk vinden? Wie gaat mij helpen? Waarom geven ze me niet gewoon een nieuwe baan? Wat als ik geen baan vind? We zien dan paniek en onzekerheid, woede en frustratie. Maar ook hoop en zin voor avontuur bij sommigen. Als loopbaancoach gaan we met onze klanten op zulke momenten op zoek naar goud dat ze tijdens hun loopbaan verzamelden. En bouwen we samen aan een toekomstbeeld waardoor angst ombuigt naar hoop.

Reden 4: De wereld zit vol mogelijkheden!

Eén ding is zeker: er is voor iedereen een plek. Alleen kost het vaak wat meer tijd om die te vinden wanneer je nooit echt de tijd hebt genomen om stil te staan bij je loopbaan, je vaardigheden, je talenten en je waarden. Weten welk werk bij je past, af en toe even stilstaan en nadenken over waar je staat en hoeveel plezier je hebt in wat je doet, en je CV up-to-date houden, helpen je om – mocht het ooit nodig zijn – vlot de overstap te kunnen maken naar een andere job.

4 vragen voor een career vitality check

Hoe begin je eraan, aan zo’n jaarlijkse check-up? Hier zijn alvast enkele vragen die je goed op weg zetten:

  1. Wat is echt belangrijk voor je op dit moment in je leven? Waarom kom je ’s ochtends uit bed en kijk je uit naar de nieuwe dag?
  2. Wat drijft je naar je beste resultaten? Wanneer ben je op je best?
  3. In hoeverre beantwoordt je huidige baan aan deze behoeften? Genoeg om nog minstens een jaar door te gaan? Heb jij een perspectief dat je enthousiast maakt voor de komende jaren?
  4. Als het antwoord op vraag 3 nogal negatief is of ergens in de grijze zone, wat zou je dan doen? Welke kleine eerste stap zet jij naar een beter perspectief?

Werk minimaal één keer per jaar je CV en LinkedIn-profiel bij

Je ervaring en vaardigheden zijn de troeven die jou naar prachtige kansen kunnen leiden. Hou ze dus up-to-date én gedeeld met je netwerk. Het duurt een eeuwigheid als je helemaal van nul moet beginnen op het moment dat het nodig is. Het bijwerken van je cv dwingt je trouwens ook tot nadenken over wat er in je schatkist zit. Je zou versteld staan hoe het je zelfvertrouwen kan vergroten.

Wil je aan de slag met je CV, maar weet je niet goed hoe je eraan moet beginnen? Download dan onze cheat sheet ‘Zo maak je een top CV’. Ik heb het er over 6 afknappers bij recruiters die je dus best vermijdt. En ik geef je waardevolle tips voor een schot-in-de-roos CV. 

Download hier onze cheat sheet ‘Zo schrijf je een top CV’.

Het niet hebben van een LinkedIn-profiel, compleet met foto en een korte beschrijving van je rollen en prestaties, staat voor mij gelijk aan een carrière-doodswens. Je bestaat niet. Doe jezelf een groot plezier en zorg voor een online up-to-date profiel en bouw je netwerk zo groot mogelijk op.

Loopbaanbegeleiding helpt

Kijk je er tegenop om alleen aan deze opdracht te beginnen? Of wil je graag professioneel advies over je CV of hulp bij het in kaart brengen van je feitelijke kennis en ervaring? Kom dan eens praten met één van onze loopbaancoaches. Met de loopbaancheque betaal je slechts 80€ voor 7 uur loopbaanbegeleiding. Je mag maximum 12 maanden tijd laten tussen 2 sessies waardoor je je sessies kan spreiden in de tijd passend bij jouw noden.

 

 

Online programma 'In 7 weken je carrière heruitvinden'

Ben jij helemaal toe aan een een frisse start in je loopbaan? Nood aan een nieuw perspectief? Maar echt zoekend naar wat, hoe, waar,…?

Ons online programma ‘In 7 weken je carrière heruitvinden’ geeft je de inzichten, de moed, het vertrouwen en de nodige technische vaardigheden om terug aan het stuur van je loopbaan te gaan zitten.

Pin It on Pinterest

Share This