Ben jij “future-proof”, of met uitsterven bedreigd?

Maak jij je weleens zorgen over je job in de toekomst? Ik deed dat wel, heel even. Ik las een artikel via een vriend in mijn netwerk; de CEO van Chrysler scheen zijn toekomstvisie te hebben geformuleerd. Zijn verdict: over 20 jaar zitten we allemaal zonder job. Holy sh*t. Om eerlijk te zijn: aanvankelijk vond ik het angstaanjagend. Daaropvolgend begon ik mezelf een aantal vragen te stellen – over hoe we mensen op zo’n toekomst kunnen voorbereiden, over wat nodige competenties en vaardigheden zouden zijn in die nieuwe realiteit, … Toen ik die bezorgdheid deelde op Facebook, liep er haast meteen een controversiële reactie binnen:

“Oh ja, loopbaanbegeleiders, ja, jullie verdwijnen ook. Want er valt niemand meer te begeleiden naar de traditionele werkvloer over enkele jaren. Zoek maar een andere job.”

Het hield me dagenlang bezig; ikzelf had niet zozeer het gevoel dat ik een andere job moest gaan zoeken, of dat de traditionele werkvloer niet meer zou bestaan. (Ik ben ervan overtuigd dat het er ooit wel van komt, maar dat moment is nog lang niet hier.) Daarbij is de traditionele werkvloer lang niet het enige waar Make Me Fly! mensen voor klaarstoomt.

Hoe zou iemand dan een inkomen gaan verwerven? In een wereld waarin Airbnb uiterst betaalbaar logement creëert, Über het openbaar vervoer doet herdenken, alles goedkoper dan ooit moet? En stel dát we dan ons inkomen wisten te verwerven: hoe zouden we omgaan met zingeving? Al zouden we allemaal misschien het liefst van al levenslang vakantie nemen, is een nuttige bijdrage leveren in de wereld voor velen een reële wens. Hiermee bedoel ik niet dat die bijdrage puur uit ons werk moet voortvloeien: de meeste banen brengen hoe dan ook al meer met zich mee dan alleen het monetaire.

Er zal altijd werk zijn …
… is wat mijn man mij zei, en hij had gelijk. De mens zal, ondanks robotica en automatisering, nog altijd geboren worden en sterven, en nog altijd nood hebben (vak)kennis en desbetreffende deskundigen. We kunnen veel meer dankzij de technologie, maar een echte arts blijft onvervangbaar. Misschien zal een automaat ooit ons haar knippen, maar dan nog zou ik – voorlopig alleszins – vertrouwen op de vakkennis van mijn kapster. Er zal dus altijd werk zijn. Ook als je geen hoogtechnologisch, creatief-vernieuwend brein hebt.

Weet wat je kan
Toen vroeg ik me af wat ík dan zou doen. Wat kan ik nog, buiten mensen adviseren en heroriënteren – en naar waar oriënteren we ze dan? Niet naar “de klassieke werkvloer”, begreep ik uit de Facebook-commentaren, hoewel ook die er wel deels zal blijven. Weten wat je kán en wat je daar nog méé kan, geeft een goed gevoel en sterkt je zelfvertrouwen. En hoe meer vertrouwen, hoe minder angst; hoe minder angst, hoe gemakkelijker je andere pistes kan verkennen, ook al doe je dat misschien niet direct. En intussen kan je bewust je vaardigheden nog beter inzetten in het werk dat je vandaag doet. Want als je doet wat je goed kan en graag doet, voelt werk niet als werk, en scoor je gemakkelijker resultaat.

Hoe wendbaarder jij bent, hoe meer opties er zijn
Het wordt vooral moeilijk als je je krampachtig wilt vasthouden aan alles wat je nu doet, bent, en hebt. Wendbaar zijn, betekent veranderingen tegemoet kijken met de gedachte: “Geen idee of dat leuk kan zijn, maar het maakt me wel nieuwsgierig en misschien kan ik het ook wel”, zelfs al maakt het je initieel bang. Een eerste stap hierin is te verkennen wat jouw opties, wensen en dromen zijn, en jezelf te vormen in dingen waar je professioneel al dan niet in eerste instantie iets mee gaat doen. Voor sommigen is dat zelfs nog niet zo heel ver weg: ik zie zo vaak mensen die de bui zien hangen, door een overname, of door herhaaldelijke herstructureringen binnen het bedrijf. Ze weten dat ook hun dag zal komen; dus waarom wachten, als je vandaag al pistes kan verkennen?

Er zal altijd werk zijn. Er zullen altijd mensen verzorgd moeten worden. Er moeten haren geknipt worden. De intuïtie en vakkennis van artsen zijn niet vervangbaar. En hoe minder we zin vinden via ons werk, hoe meer therapeuten we nodig zullen hebben. Er zal altijd werk zijn, ook voor jou. Het kan er wel anders uitzien.

Wil jij “future-proof” zijn om zonder angst nieuwe wegen te verkennen?
Is je stoeltje nu al in gevaar?
Neem contact voor een kennismakingsgesprek. We verkennen samen je opties!

Pin It on Pinterest