Vergelijk jij jezelf wel eens met anderen? Toen ik recent in een dip zat, ondervond ik meer negatieve dan positieve effecten door op mijn sociale media te kijken. Iedereen zag er zo f* gelukkig uit, zo succesvol en zelfverzekerd… Ik herinner me nog toen ik startte met mijn eigen zaak, bijna 11 jaar geleden. Het leek alsof alle anderen de formule voor een florissante zaak vonden, behalve ik (toen). En het leek nog vanzelf te gaan ook. Wat deed ik mis? Was ik niet slim genoeg? Was ik eenloser? En dan had ik nog niet naar The Sky is the Limitgekeken… 

Dat is precies het effect van jezelf te vergelijken met anderen: je voelt je een ‘loser’. En dat is zeer onterecht. Iedereen heeft potentieel en talent. Het is een kwestie van het te kennen en te benutten. Maar als coach weet ik ook dat niet iedereen zijn eigen talent en potentieel kent of weet wat je ermee kan. Welke talenten heb jij? Wat maakt jou uniek? Waarom mag jij trots zijn op wie je bent? Ik geef jou 5 redenen om jezelf nooit nog te vergelijken met anderen, waardoor je je pokkeslecht voelt over jezelf. 

Reden #1: Reality check, niemand krijgt het vanzelf 

Trust me, achter elk succes zit hard werk. Ik sta niet op met mijn ‘perfecte’ make-up op de snoet. Dat vraagt tijd, keuzes en concentratie. Een zaak die ‘vanzelf’ succesvol werd, bestaat niet. De ideale job vinden ook niet. Als iemand zegt ‘oh bij mij ging dat gewoon vanzelf’, had die ofwel ontzettend veel geluk, ofwel is hij of zij het snel vergeten hoe het écht was (of ze willen het niet zeggen).

Reden #2: Jouw talent is uniek

Als kind vroegen wij wel eens aan mijn mama: ‘wie zie jij het liefst, mij of haar?’ Mijn mama antwoordde daarop wat ik ook antwoord op mijn kinderen: ‘ik zie jullie allebei even graag’. Mijn kinderen zijn totaal verschillend: op sommige vlakken zouden ze niet verder uit elkaar kunnen liggen en ze hebben elk hun talenten. Dat maakt hen totaal onvergelijkbaar. En daarom zie ik hen allebei even graag: ze zijn uniek. En ook jij bent onvergelijkbaar. 

Reden #3: Je mag trots zijn op wie je bent

Een van mijn favoriete oefeningen in loopbaancoaching, is het analyseren van successen. Veel mensen vinden dat moeilijk. We zijn niet getraind om na te denken over onze ’successen’. Vaak zien we dat ook te groot. En toch verwezenlijkt elk van ons elke dag minstens 1 succes: iets dat goed is gelopen, waar jij wat voor gedaan hebt, hoe klein ook. Of zoals yogateacher-via-de-app SarahBeth herhaalt: ’you showed up today, that’s half the work’. Soms is dat al genoeg om trots te zijn, beetje afhankelijk van de omstandigheden.

Reden #4: Jouw ‘heilige doelbepaalt je richting, niet dat van anderen 

Een ‘heilig doel’, huh? We willen niet allemaal hetzelfde in het leven. Als jij aan het einde van je hopelijk ontzettend lange leven komt, en je gaat met een grote ‘smile’ op je gezicht ‘de kist in’, wat gaat maken dat je zo’n brede ‘smile’ hebt? Wat maakt het leven voor jou de moeite waard? Wat is het voor jou waard om voor te vechten? Wat brengt jou vreugde en voldoening?  

Reden #5: Als je je unieke talent inzet, scoor je met de vingers in de neus

Geen uitnodiging tot massaal neuspeuteren, wel om je talent en ervaring bewust in te zetten in wat je doet. Want dat is zoveel gemakkelijker om te scoren. Ook dat is een misvatting, dat als het gemakkelijk gaat, het geen talent is. Net wel: de dingen die jij met gemak goed kan, dat zijn net jouw talenten. 

Vergelijken met anderen heeft nooit iemand gelukkig gemaakt. Je kent de ‘full story’ niet, jij bent hen niet en zij jou niet. Jordan Peterson adviseert in zijn boek ‘The 12 Rules for Life’ om jezelf enkel te vergelijken met wie je gisteren was: ben ik vandaag een beter mens dan ik gisteren was? En eentje van mezelf: en brengt het je dichter bij je ‘heilige doel’? Voilà, 5 goeie redenen om jezelf nooit nog te vergelijken met anderen. Enjoy! 

Niet helemaal overtuigd van je kunnen en welke mogelijkheden dat inhoudt? 

Loopbaanbegeleiding helpt om je ‘heilige doel’ en de weg er naartoe te ontdekken. Je kan bij mij of mijn collega’s terecht in Vlaanderen, Brussel en online. Dankzij de VDAB loopbaancheque betaal je slechts 40 euro per 4u begeleiding, voor een 2e cheque betaal je 40 euro voor 3u begeleiding. Kennismaken is gratis!  Ontdek er alles over op deze pagina.

Els

Pin It on Pinterest